Solofløjtenist med et højst usædvanligt bijob

Ugens aktuelle navn: Det er nok ikke set mange gange før - en solofløjtenist, der også arbejder som vognmand. Ulla Miilmann fortæller om, hvad der driver hende.

Inspirationen til at starte sin egen virksomhed, fik Ulla Miilmann fra sin morfar, der opstartede Ishøj Hegn A/S, Den Danske Trådvarefabrik. Her er hun med sin lastvogn. (Foto: Denva)

Solofløjtenist i DR SymfoniOrkestret Ulla Miilmann har været ansat hos DR i næsten 25 år. Den 9. december får hun overrakt Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens fine legat på 750.000 kroner for sit mangeårige arbejde. Hun opfatter overrækkelsen af legatet som en anerkendelse af sin loyalitet over for DR SymfoniOrkestret og er med egne ord ubeskrivelig taknemmelig over rosen.

”Jeg mener, at det er vigtig og givende at udvikle sig individuelt på sit eget instrument, samtidig med man oplever den belønning, det er ved at spille i et orkester over så mange år og dermed være en del af hele orkestrets udvikling,” siger Ulla Miilmann, der fortæller, at det bedste ved hendes arbejde i DR SymfoniOrkestret er at dele musikken med hendes kolleger i orkesteret og med publikum.

Men selvom DR SymfoniOrkestret i mange år har spillet en betydningsfuld rolle i Ulla Miilmanns liv, valgte hun i januar at påbegynde uddannelsen som vognmand. Da hun blev færdig, købte hun den enorme lastbil ’The Beast,’ der til daglig fragter grus, sand og knust beton til byggebranchen. Om de to ret forskellige job komplementerer hinanden ved Ulla Miilmann ikke, men det skaber en sjov balance i hendes liv.

Et helt nyt miljø

Inspirationen til at starte sin egen virksomhed, fik Ulla Miilmann fra sin morfar, der opstartede Ishøj Hegn A/S, Den Danske Trådvarefabrik. Men der er ingen andre i hendes familie, der er beskæftiget med vognmandsbranchen, så hvorfor fik hun lyst til at kaste sig over netop det felt?

”Jeg tænkte: Hvorfor ikke gå ind i en branche, hvor min succes ville være against all odds. Jeg kan godt lide, når tingene er skæve, når jeg er outsideren - den, der ikke er nogen, der tror på. På en eller anden måde giver det mig en drivkraft til at skulle lykkes,” siger Ulla Miilmann, der har ansat en chauffør til at køre ’The Beast,’ så hun stadig kan arbejde fuldtid i DR SymfoniOrkestret.'

Hendes geschäft som vognmand tager hun sig af i weekenden, hvor hun skal fragte sin chaufførs køresedler til DSV Transport i Roskilde og sørge for, at det administrative fungerer.

”Det var et antropologisk feltstudie for mig at blive vognmand,” fortæller Ulla Miilmann om sine oplevelser på uddannelsen.

”Jeg trådte ind i et miljø, jeg overhovedet ikke var vant til. Første dag sagde læreren, at vi skulle præsentere os selv. Mange af de andre var chauffører eller slamsugere, jeg var den eneste, der spillede fløjte. Der gloede de godt nok lidt på mig. Men det var rigtig skægt.”

Den røde tråd

Arbejdet som prishædret solofløjtenist og arbejdet som vognmand kunne i princippet ikke være mere forskelligt fra hinanden. Ulla Miilmann udtrykker det sådan, at det at spille klassisk musik kan være meget uhåndgribeligt, mens at være vognmand er totalt håndgribeligt.

”I DR SymfoniOrkestret handler det om, at nu skal vi udtrykke verdenssmerten i en Mahler-symfoni, vi skal opfinde et sprog med musik. I branchen som vognmand er det mere ligetil. Det er regnskaber, hestekræfter og jeg bliver betalt per ton beton. Jeg ved ikke, om de to ting komplimenterer hinanden, men det har skabt en sjov balance i mit liv, som jeg synes er rigtig spændende,” siger Ulla Miilmann.

I løbet af årene er det hændt, at Ulla Miilmann vågner om morgenen og ikke længere mærker den eksistentielle angst, som hun kalder det. Hun keder sig, når hun føler sig for tryg. Udover en uddannelse som vognmand og fløjtenist, tog hun derfor – da hun var i 30’erne – en uddannelse i astrologi.

”Når jeg har ramt sådan en periode, hvor jeg føler mig låst fast, har mine voksne børn foreslået mig at starte til akvarelmaling eller yoga, men det har bare ikke føltes helt spøjst nok til, at jeg har kastet sig over det. Det skal altså være en smule crazy,” siger Ulla Miilmann.

Selvom hun ikke kan gætte sig frem til, hvilket nyt projekt hun mon giver sig i kast med om 10 år, er Ulla Miilmann helt sikker på en ting: Hun vil stadig spille fløjte og allerhelst i DR SymfoniOrkestret. Hun holder af orkesteret for dets mange personligheder, der gør musikken levende og interessant.

”SymfoniOrkestret er den røde tråd i mit liv. Det er min helt store kærlighed,” siger hun.

Her er Ulla Miilmann i den rolle, hun har været i i snart 25 år – som solofløjtenist i DR SymfoniOrkestret. (Foto: Per Morten Abrahamsen © Per Morten Abrahamsen)
Facebook
Twitter