Sommerferiebus og Quizmonstret: Få et gensyn med DR's tidligere sommerferieprogrammer

DR har en lang tradition for at tage på farten ud i sommerlandet, når klokken har ringet ud til skole-sommerferie. Du kan se her, hvordan det har set ud – og fra mandag er der igen ’Sommer i Ramasjang’.

  • DR’s legendariske sommerferiebus med Elith Nørreholm som vært var rundt i omkring 80 byer i løbet af et årti. Foto: DR Arkiv
  • Her er 'Sommerferiebussen' på Bornholm.
  • I 1979 oprettede ’Klokken fem’-teamet ’Sommerholdet’, der også rejste rundt i landet med transmission fra et nyt sted hver fredag. Her er det Poul Nesgaard og Kjeld Nørgaard. Foto: DR Arkiv.
  • I sommeren 2008 havde DR premiere på 'SommerSummarum' med Mikkel Kryger og Sofie Linde som værter. (© Henrik Frydkjær)
  • Det seneste årti har Quizmonstret spillet en central rolle i DR's 'SommerSummarum'-programmer. (© Henrik Frydkjær)
1 / 5

Af Louise Broch, DR Arkiv

I årevis har DR hver sommer været på farten for at møde danskere i sommerlandet - enten med sendinger fra forskellige byer eller fra faste udendørs pladser, hvor publikum kan komme helt tæt på.

Især udsendelser for de ferierende skolebørn har altid været i fokus. Fra mandag – den 1. juli – sender Ramasjang morgenfjernsyn fra Ramasjang-pladsen i Aarhus, og hvis du ikke kan være til stede i Aarhus, så kan du se udsendelserne alle hverdage klokken 9 og igen klokken 18.

Lad os starte med et klip fra sidste års ’Sommer i Ramasjang’ med Katrine Bille som vært:

Et program, som mange over 40 år husker fra deres barndom, er sommerferieprogrammet med feriebussen, der kørte rundt til børn og unge i hele landet.

Om det fortæller tidligere programmedarbejder Frode Højer Pedersen fra DR:

- I 1967 undrede Elith Nørreholm og jeg os over, at man sad i et kedeligt mørkt studie i København og sendte ferieprogrammer, mens landets børn jo var på ferie ude i landet. Hvorfor var DR ikke der, hvor børnene og deres forældre var – ude i ferielandet? Året efter var feriebussen en realitet. Hver uge en ny by et sted i landet. Dengang var der kun én radiokanal om formiddagen i Danmark. Så det var et tilløbsstykke, når kendingsmelodien ’Magic Trumpet’ brølede ud over havn og torv i lillebyen og konkurrerede med kirkeklokkerne. Elith Nørreholm inviterede alle til at være med - og lytte til Søren Kragh-Jacobsen og Tim Cenius, der live gav ’Sommerferie-sangen’. Eller til at se Poul Nesgaard, der jokede med de børn, han hjalp med at lave radio. Det var vigtigt for den nye B&U-afdeling, at feriebussen var børnenes sted og ikke et ’radiohus på hjul’.

Her kan du høre et indslag fra sommerferiebussen den 22. juli 1976, hvor to børn har lånt en båndoptager og lavet et interview med en gammel dame, der foretrækker sin hestevogn frem for en bil:

0:00

I flere end 10 år feriebussen kørte land og rige rundt. Det blev til et ugelangt besøg i 80 byer. ’Sommerferiebussen’ var blevet hele landets radio.

I 1973 lavede man et tv-program fra sommerferiebussen. Det var det år en flot gul en - også med Elith Nørreholm og Frode Pedersen i spidsen. Programmet hed ’Hold da helt ferie’, og i klippet kører bussen af sted til Skælskør.

Også helt oppe i firserne kørte sommerferiebussen rundt til Danmarks børn.

Her kan du høre den iørefaldende kendingsmelodi og et skønt indslag om vejret med Henrik Voldborg med på telefon i 1982:

0:00

Sommerferiebussen var primært et radioprogram, men i 1978 begyndte man hver mandag at sende et nyt tv-program for børn, der hed ’Klokken Fem’ med Poul Nesgaard og Carsten Overskov som tilrettelæggere.

I 1979 oprettede ’Klokken fem’-teamet ’Sommerholdet’, der også rejste rundt i landet med transmission fra et nyt sted hver fredag. Man kan næsten høre Poul Nesgaards underfundige børneunivers i programteksten: - Et eller andet sted står ’Sommerholdet’ (næsten) klar til at sende direkte. Men hvor er de?”. Læs videre i programteksten:

Her er et klip med en flok bornholmske børn i 1979:'

Mogens Vemmers B&U-redaktion var legendarisk og hyldes stadig for at kunne levere relevant radio og tv i børnehøjde. I samme ånd gik kanalen DR Ramasjang i luften i november 2009, hvor børnene fik ekstra meget plads til at komme til orde. Sofie Linde og Mikkel Kryger Rasmussen var nogle af de første børneværter på kanalen, og de formåede at komme helt tæt på børnene i SommerSummarum sammen med det grønne Quizmonster, der nærmest har fået kultstatus i de yngre generationer.

Måske kan du huske ham?

Ramasjang fik senere sin egen bus i stil med radioens sommerferiebus. Den kørte rundt til børn i hele Danmark i ’Live fra Ramasjang’ i hele 2011 og 2012. Bussen kørte ikke i sommerferien, men den nåede ud til rigtigt mange børn, der ønskede sig, at bussen kom til netop deres by.

Hør Sofie Linde fortælle om, hvorfor de har købt bussen:

Nu kan du så igen se ’Sommer i Ramasjang’. Se Øvst og Katrine Bille sige farvel til alle Danmarks børn sidste år, da ferien var forbi. Nu er ventetiden ovre, og alt det sjove for børn er tilbage. Hav en dejlig sommerferie!