SPØRGEHJØRNET: Mikrofoner uden omsvøb lyder bedre

Mikrofoner med pels på fjerner den værste buldrende støj af vind, men man får bedre lyd uden.

Som lydmand gennem 22 år foretrækker driftstekniker Gerd Heil, DR Udstyr, den rene lyd fra en mikrofon uden omsvøb. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © DR)

Er der noget, du undrer dig over i DR", har vi den seneste tid spurgt brugerne på dr.dk/omdr og DRs tekst-tv.

Flere har skrevet ind, og fx spurgte familien Gildsig Poulsen fra Esbjerg, ”hvorfor der er pels/hår på nogle mikrofoner.

Driftstekniker Gerd Heil, DR Udstyr, arbejder til daglig med blandt andet rådgivning om, hvilket udstyr medarbejderne i DR skal bruge til deres produktioner. Han forklarer, at pelsen – eller vindhætten – skærmer mod buldrende lyd.

”Lige så snart man har en mikrofon og kommer uden for, hvor luften bevæger sig bare en lille smule, vil selve mikrofonkapslen, der er den del af mikrofonen, der rent faktisk opfanger lyden, give den karakteristiske buldrende støj, man fx hører, når en DR-reporter står og rapporterer fra en vindblæst havn ved Vesterhavet.  Mikrofonkapslen kan med andre ord ikke lide vind, og hvis de får vind begynder de at buldre,” siger han.

Som når man holder hånden hen over munden

Gerd Heil har arbejdet som lydmand professionelt i 22 år, og hans interesse for lyd – og ikke mindst god lyd – daterer han ret præcist tilbage til 1981, hvor han var 13 år, og hans far investerede i et nyt stereoanlæg.

Men tilbage til ”pelsen”.

Den optimale lyd opnår man, hvis selve mikrofondelen er så fri som muligt, og Gerd Heil forklarer, at man som regel  begynder med at sætte et lille gitter ind over selve mikrofonen. Det gitter tager de værste unoder som eksempelvis de ustemte konsonanter /p/ og /t/, der kan have en tendens til at ’poppe’, når man siger dem ind i en mikrofon i ord som ”P3” eller ”tilbage til studiet”.

”Hvis der så er en smule vind, kan man tage en lille skumhætte henover. Den tager det meste af støjen, men når der så bliver rigtig meget vind skal der en pelshætte henover. Hætten sørger for, at den del af energien i vinden, der rent faktisk ikke kan bruges til noget, bliver holdt tilbage,” siger Gerd Heil og fortsætter:

”Men hætten gør desværre også, at mikrofonen lidt kommer til at lyde som om, man holder hånden hen over munden. Men det er dog at foretrække frem for den konstante buldren, som er meget svær at fjerne i den efterfølgende sammenklipning af billede og lyd, om end der efterhånden er redigeringsprogrammer, der kan ”rense” lyden,” siger han.

Gerd Heil fortæller, at det som regel kun giver mening at bruge mikrofon med pels ved udendørs optagelser, med mindre man står i et lokale, hvor luften er i bevægelse, som fx ved gennemtræk i lokalet, hvis der en ventilator, der kører, eller man fx skal lave optagelser af en person, der løber, mens hun taler.

”Men man får en mere sprød og lækker lyd uden ”pelsen”, og er det vindstille, er der ingen grund til andet end at sørge for at selve mikrofonen peger direkte mod munden, på den der taler,” siger Gerd Heil.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk