Statsministerkandidater i første debat på DR

DR sender på søndag den første tv-debat mellem de tre statsministerkandidater Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen. Følg ’Kampen om magten: Hvem skal lede Danmark?’ på DR1 og DRTV fra klokken 21.00.

Debatten mellem de tre statsministerkandidater kan ses på DR1 og DRTV søndag den 4. september fra klokken 21.00. (Foto: DR)

På søndag den 4. september mødes de tre statsministerkandidater i den første tv-debat med hinanden forud for det folketingsvalg, som stribevis af politiske iagttagere forventer udskrevet inden Folketingets åbning den 4. oktober. De tre kandidater er statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokraterne, Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre og Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti.

Debatten har fået titlen ’Kampen om magten: Hvem skal lede Danmark?’ og sendes fra DR Byen med Kim Bildsøe Lassen som vært. Den kan følges på DR1 og DRTV fra klokken 21.00.

Folketingsvalget er endnu ikke udskrevet og skal på papiret først være afholdt i juni næste år. Men grunden til, at DR inviterer de tre erklærede statsministerkandidater til debat nu, forklarer chefredaktør i DR Nyheder Thomas Falbe sådan:

- Prisen for at varme boligen op fortsætter med at stige, det samme gør regningen i supermarkedet. Sundhedsvæsenet knager i fugerne og samtidig forværres klimakrisen med hidtil uset hastighed. De politiske udfordringer tårner sig op, og danskerne skal inden for et år igen beslutte, hvem der skal stå i spidsen for at formulere svarerne. Derfor er vi glade for, at vi for første gang kan byde op til debat mellem de tre kandidater til statsministerposten.

Ved de seneste valg har der alene været tale om tv-dueller mellem to statsministerkandidater, nemlig en fra Venstre og en fra Socialdemokraterne. Men denne gang er der tale om en triel – altså en debat mellem tre kandidater. Thomas Falbe siger:

- Det politiske landskab tegner mere tåget end i mange år, og det en af DR’s vigtigste opgaver, at forsøge at gøre det valg, danskerne står overfor, mere klart. Der er nu tre reelle kandidater til posten som statsminister, og når vi via en debat får muligheden for at fremkalde deres politiske forskelle og potentielle ligheder for danskerne, så håber vi, det vil hjælpe til med at skabe afklaring frem mod næste folketingsvalg. Vi tror også på, at en debat på nuværende tidspunkt mellem de tre reelle kandidater til statsministerposten, kan være med til at øge interessen for dansk politik, og dermed danskernes engagement i samfundets udvikling. Det ser vi som én af vores kerneopgaver i DR.