Stemmerne bag Kaj og Andrea: ’Det er sjovt at være tilbage’

I 2021 vender Kaj og Andrea tilbage med nyt indhold til DR – 50 år efter premieren. Vi mødte de populære dukker for at finde ud af, hvorfor de stadig holder efter så mange år.

Kaj og Andrea med de originale skuespillere Hanne Willumsen og Kjeld Nørgaard vender tilbage til DR med nyt indhold i 2021. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

For selvom der er forskel på os to

så er vi gode venner, kan du tro!

De fleste børn og voksne i alle aldre kan nynne med på ’Vennesangen’ fra Kaj og Andrea. Nu samles det umage vennepar igen efter en tv-pause på 13 år.

I 2021 er Kaj og Andrea klar med helt nyt indhold til Ramasjang. Det sker samtidig med, at den jazzede frø og den solsikkefrøglade papegøje fylder 50 år.

Dr.dk/omdr mødte de elskede dukker – og ikke mindst Hanne Willumsen og Kjeld Nørgaard, som har lagt stemmer og bevægelser til siden den første optræden i 1971.

- Det er som at tage en gammel frakke på, siger Kjeld Nørgaard om det at finde ind i Kaj-rollen igen.

Og den passer stadig?

- Ja. Vi har bevægelserne, vi kan stemmerne, og resten kommer, smiler den 81-årige skuespiller.

80-årige Hanne Willumsen er enig:

- Det er hyggeligt. Hvis vi ikke kunne døje hinanden, ville vi ikke lave det. Og vi synger nogenlunde rent.

- Hold kæft med at stikke til mig hele tiden, griner Kjeld Nørgaard og fortsætter:

- Vi har en god, sikker fornemmelse, når vi laver Kaj og Andrea. Vi kan ikke overraske hinanden mere, vel Hanne? Vi har selvfølgelig altid haft et manuskript, når vi optog, men vi har altid været for gamle til at lære udenad. Men pointerne kunne vi huske.

Hanne Willumsen nikker samstemmende.

Lavet ud fra egen humor

At flere generationer skulle få glæde af Kaj og Andrea, var ikke noget de to skuespillere gjorde sig tanker om, dengang dukkerne kom til verden.

- Det har vi ikke lavet det ud fra. Vi lavede det ud fra vores egen humor, og så har det vist sig, at figurerne er langtidsholdbare. Samtidig kan Kaj og Andrea ses af både børn og voksne. Da vi startede, blev det sendt om morgenen, og der var mange første og anden klasser, der først kom i skole til anden time, fordi de skulle se det, griner Kjeld Nørgaard.

- Der er tale om to arketyper: En skrap kælling og en dum frø – det holder, smiler Hanne Willumsen.

Nyheden om, at der skal produceres nyt tv-indhold med Kaj og Andrea for første gang siden 2007, kom på et pressemøde i DR Koncerthuset i sidste uge. Her lancerede DR flere nye børnetilbud, som blandt andet skal sikre DR en tydelig dansk profil over for streamingtjenesten Disney+, som åbnede herhjemme tidligere på ugen.

- De kan bare vente sig, lyder det muntert fra Kjeld Nørgaard.

- Jeg ser det ikke som en konkurrence mellem Kaj og Andrea og Disney. Folk må selv vælge, hvad de vil se, og nu kommer der så bare en mulighed til, siger Hanne Willumsen.

- Det vil vise sig, hvad folk vælger, siger Kjeld Nørgaard.

Hvorfor skal de vælge Kaj og Andrea til?

- Hvorfor ikke? Fordi det er det bedste! kommer det prompte fra Kjeld Nørgaard.

Brug for dansk kvalitetsindhold

DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at nyt indhold med Kaj og Andrea er blandt DR’s mange børnetilbud:

- I en tid, hvor det udenlandske indhold til børn strømmer ud af skærmene som aldrig før, er der mere end nogensinde brug for dansk kvalitetsindhold til børn herhjemme. I DR har vi over 50 års erfaring med at lave indhold til børn, der afspejler en dansk virkelighed og hverdag.

Det ligger endnu ikke fast, hvordan det nye indhold med dukkerne vil se ud. Det skal man nu til at arbejde med, fortæller Kjeld Nørgaard.

- Men det er sjovt at være tilbage. På et splitsekund hopper man tilbage i den gamle rolle. Det er så hyggeligt at være sammen, siger han, mens både han og Hanne Willumsen nyder en kop kaffe og en Kaj-kage.

- Tænk, at du er blevet til en kage, siger Hanne Willumsen.

- Der er Napoleon, Sarah Bernhardt og så mig, smiler Kjeld Nørgaard med henvisning til kager opkaldt efter en kejser og en verdensberømt skuespillerinde.

Jo, den drillende og legende tone eksisterer i bedste velgående. Og selvom der er forskel på Kaj og Andrea, så er de gode venner – kan du tro.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk