Stéphanie Surrugues 2016: ”Det har været vanvittigt”

Hun dækkede det amerikanske valg for DR, men fik også en gedigen samling kaffekopper samlet undervejs.

Stéphanie Surrugue dækkede først amerikansk valg for DR Nyheder – nu tager hun det franske. (Foto: DR Nyheder © Type 2)

”Vanvittigt.”

Det er det første ord, der falder Stéphanie Surrugue ind, når man beder hende om med ét enkelt ord at beskrive 2016 – året, hvor hun dækkede den amerikanske valgkamp for DR.

”Men vanvittigt på den gode måde,” tilføjer hun, der i september 2015 drog til USA som DRs korrepondent.

DR i 2016

I næste uge offentliggør DR sin årsrapport om, hvordan 2016 har været.

Men hvordan var den for medarbejderne? Dr.dk/omdr har talt med fire DR-medarbejdere med vidt forskellige jobfunktioner.

Stéphanie Surrugue er den første i serien.

”Det var et privilegium at få lov til at opleve valget på nærmeste hold, men der var også mange nye ting at sætte sig ind: for eksempel om amerikansk politik i al almindelighed og om alle de tekniske og praktiske ting, der skal til, så man kan få sine tv-, radio- og webindslag hjem til Danmark,” siger hun.

Ukomplet samling af Starbucks-kopper

Stéphanie Surrugue har ikke fuldt overblik over, hvor mange kilometer hun tilbagelagde eller hvor mange delstater, hun nåede at besøge under valgkampen, men en indikation er en samling kopper fra den amerikanske kaffekæde Starbucks.

”Da jeg begyndte at rapportere, besluttede jeg, at jeg ville have en Starbucks-kop med fra hvert af de steder, jeg nåede frem. Men på et tidspunkt, da vi nærmede os valget og travlheden tog til, måtte jeg opgive, blandt andet fordi fotograferne vist efterhånden blev lidt trætte af, at jeg liiiiige skulle nå ind og have en kop kaffe på den lokale Starbuck-joint. Så nu har jeg en ukomplet samling af 25 Starbucks-kopper stående i Paris, som jeg ikke aner, hvad jeg skal stille op med. Så jeg kan da konstatere, at jeg har været i mere end 25 stater,” fortæller hun.

Hvorfor skulle det stoppe?

Da Stéphanie Surrugue tog fat på korrespondent-opgaven var hun som mange andre overbevist om, at USA efter valget ville stå med den første kvindelige præsident.

”Men køn kom til at fylde meget mere, end jeg havde regnet med - ikke mindst på grund af nogle af Donald Trumps udtalelser om kvinder. På visse områder kom det til at handle mere om køn end om politik,” siger Surrugue, der kan tidsfæste første gang, hun fik tanken, at Trump rent faktisk kunne gå hen og vinde til april måned.

Vedkommende syntes, at jeg var bimlende vanvittig. Og det var jo sådan set også rigtigt, at alle målinger og al valgmatematik pegede i en anden retning, så jeg endte da også selv med at blive temmelig overrasket over valget udfald.

stéphanie surrugue, dr-korrespondent

”Det var lige efter primærvalgenes afslutning, hvor jeg kunne mærke en mavefornemmelse, der fortalte, at når nu alle dømte den her mand ude, hvordan kunne det så være, at det alligevel lykkedes ham at vaske gulv med 16 kompetente republikanske kandidater? Og hvorfor skulle Trumps medvind så egentlig holde op? Samtidig kunne man konstatere, at Hillary Clinton var under langt større pres end ventet fra Bernie Sanders,” siger Stéphanie Surrugue, der kom for skade at nævne sin mavefornemmelse for en dansk kollega.

”Vedkommende syntes, at jeg var bimlende vanvittig. Og det var jo sådan set også rigtigt, at alle målinger og al valgmatematik pegede i en anden retning, så jeg endte da også selv med at blive temmelig overrasket over valget udfald.”

’Ras-le-bol’

USA-korrespondenten er nu blevet til den internationale korrespondent Stéphanie Surrugue, der med base i Paris som én af sine opgaver netop nu giver sin viden om Frankrig og fransk politik videre til DR-brugerne.

”Det er det fjerde franske præsidentvalg, jeg dækker som journalist, og et valg, der trækker en tydelig politisk tråd fra Brexit-afstemningen i Storbritannien og valget af Trump i USA. Valget kan blive endnu et eksempel på den politikerlede, der præger mange lande i den vestlige verden,” sig hun og sammenfatter en ikke ualmindelig fransk tilgang til valget:

”’Ras-le-bol’, som man siger i Frankrig: Man har fået nok,” siger Stéphanie Surrugue.

Stéphanie Surrugue får i de kommende uger travlt med at dække det franske præsidentvalg, hvor 1. runde foregår på søndag.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve