Stille og roligt: Derfor er tempoet skruet helt ned på Minisjang

DR har lavet test i vuggestuer og rådført sig med et ekspertpanel om Minisjangs programmer til de 1-3-årige. Her har meldingen været klar: Det skal gå langsomt.

Louise Sloth er redaktør i DR Børn og har været med til at udvikle flere af programmerne til Minisjang. Foto: DR.

Louise Sloth er redaktør på flere af DR’s børneprogrammer og har blandt andet været med til at producere en del af programmerne til de allermindste på Minisjang. Da det var første gang, at DR skulle lave indhold til de 1-3-årige i forbindelse med premieren på Minisjang, måtte redaktionen bag lavet et stort og grundigt forarbejde. De skulle blandt andet have et stærkt målgruppekendskab for at forstå, hvor børnene er henne fysisk og mentalt i de alderstrin.

- I Minisjang-målgruppen spænder børnene fra 1-3 år. Og der er ret stor forskel på, hvad man kan på de forskellige alderstrin. Dette skulle vi altså klassificere. Ved at lære målgruppen at kende kunne vi svare på spørgsmål som: Hvor langt er man i sin udvikling? Hvad kan man rumme? Hvad kan man motorisk? Og alt det skulle vi så bruge, når vi udviklede indholdet, forklarer Louise Sloth.

Redaktionen har også lavet en masse tests i vuggestuer og rådført sig med et stort ekspertpanel for at have så meget validitet som muligt. Og her gennemsyres alle resultaterne af, at tempoet er det helt essentielle, når man laver indhold til de mindste børn. Det skal altså gå langsomt og selv den virkelighed, der bliver gengivet i programmerne, skal faktisk sænkes i farten, så børnene kan nå at reagere og forstå hvad der sker.

- Det gennemsyrer alle dele af vores programmer på Minisjang, at tempoet er helt langsomt. Og det er gennemgående i hele vores proces, at intet må gå for hurtigt for de små – både speak, klipperytme, animation, bevægelser, musik – alt afspejler virkeligheden og er måske endda sænket i tempo, fortæller Louise Sloth.

Det nedskruede tempo går også igen i selve speaken af programmerne, som skuespilleren Ellen Hillingsø har indtalt. Hun taler langsomt og tydeligt med mange gentagelser. Der er tydelig diktion og lange pauser mellem hendes speak, så børnene kan nå at forstå, hvad hun siger.

Realtid for børnene er ofte for hurtigt for dem

Redaktionen lavede blandt andet en test med en kuglebane, hvor en modellervokskugle skulle trille ned fra top til bund. Men her viste målgruppetests, at de små faktisk ikke kunne følge med kuglen. De nåede ikke at opfatte, hvad der skete, da kuglen trillede for hurtigt for dem. Her valgte redaktionen efterfølgende at ’slowe’ videoen (gøre den langsommere, red.), så kuglen triller langsommere end den egentlig gør. Realtid for børnene viser sig altså ofte at være for hurtigt for dem.

Men hvad sker der egentlig, når tingene går for hurtigt for børnene? Grethe Kragh-Müller, der er lektor, autoriseret psykolog og klinisk psykolog, specialist og supervisor i børnepsykologi, forsker i børns trivsel, udvikling og læring i familie og daginstitution. Hun forklarer det sådan her:

- Det skal ikke gå for hurtigt. Børn skal kunne finde ud af, hvad der centralt for en historie, og det tager lang tid for dem at projicere det. Tempoet er også vigtigt for deres udvikling. Hurtige flash giver dårligere koncentration. Hvis fokus flytter for hurtigt, så går der for meget tabt. De når ikke at fange, hvad det handler om, og et hurtigt skift bidrager heller ikke til deres koncentrationsevne, har Grethe udtalt sig.

Når det går for hurtigt for børnene, mister de altså koncentration og fokus. Man kan måle det i graden af engagement i forhold til et specifikt program – når de når at opfange, hvad der sker, er de oftest med engagerede og koncentrerede.

Selv musikken er komponeret i et langsomt tempo

Musikken til DR’s Minisjang-programmer er komponeret helt dedikeret dertil. I arbejdet med musikken er der arbejdet bevidst med dogmet, at musikken - ligesom alt andet - skal holdes nede i tempo. Undersøgelser viser, at vores indre rytme tilpasser sig det tempo, vi hører musikmæssigt. Og derfor er musikken skabt som lowbeat og beroligende musik, så børnene ikke bliver overstimuleret.

Video: Se et eksempel på et Minisjang-program, hvor skuespilleren Ellen Hillingsø også i sin speak taler meget roligt og afdæmpet:

FacebookTwitter