Stor pris til Liv Thomsen for hendes historieformidling – og særpris til DR2’s ’Kunstnerkolonien’

Torsdag blev personer, projekter og organisationer, som på hver sin måde har formået at formidle kunst og kultur aktivt, hædret med Artbeat Prisen. To værter og programmer fra DR2 og DRTV blev hyldet.

Liv Thomsen modtog hovedprisen for sine programmer om 'Dansk Teater 300 år'. (Foto: © Klaus Nedergaard, Historieselskab / DR -BMP - KIMB)

Hun har blandt meget andet fortalt seerne om dansk overklasseliv i 300 år, dansk teaters historie og senest historieserien om det ulige Danmark: ’Et sted, to verdener’.

I over to årtier har TV-vært og ejer af ’Historieselskabet’ - Liv Thomsen - fortalt nye vinkler på danmarkshistorien i programserier på blandt andet DR2 og DR K. Og torsdag aften fik hun stor hæder og en hovedpris for sit arbejde.

Det fik hun, da kulturformidlingsprisen Artbeat Prisen blev uddelt for 10. gang på Folketeatret i København. Prisen bliver hvert år uddelt af Have Kommunikation & PR sammen med Spar Nord Fonden, og de i alt fire priser, der blev uddelt ved den lejlighed, hylder de personer, projekter og organisationer, som på hver sin måde herhjemme har formået at formidle kunst og kultur aktivt, innovativt og uforudsigeligt, som det hedder.

Det var sidste års prismodtager, museumsdirektør Julie Rokkjær Birch, der overrakte prisen til Liv Thomsen, og helt konkret modtog hun prisen for en serie på 10 TV-programmer om ’Dansk Teater 300 år’, som fortsat kan ses på DRTV, samt 21 podcast.

Er en slagkraftig oplysningskanal

Serien havde premiere på DR2 og DRTV i september sidste år, og den blev lavet i forbindelse med, at det i efteråret 2022 var 300 år siden, at der for første gang blev opført en teaterforestilling på dansk – nemlig på teatret i Lille Grønnegade i København.

- Som historieformidler med mere end to årtiers erfaring har Liv Thomsen markeret sig som en slagkraftig oplysningskanal med en evne til altid at finde nye og spændende vinkler på danmarkshistoriens uudtømmelige materiale, lød det blandt andet i juryens motivering, hvor det også hed:

- Fejringen af 300-året for dansk teater i 2022 kom ud til mange flere end dem, der besøgte teatrene. Serien, som rummer mange temaer og personer fra revy til politisk teater, fra Holberg til Cederholm, er desuden tilgængelig for nysgerrige og undervisere på DRTV, hvilket er en stor gevinst for scenekunsten herhjemme. Liv Thomsen kunne have været nomineret til Artbeat Prisen for mange andre programmer gennem årene, men nu griber vi anledningen til at værdsætte hendes lange indsats via serien ’Dansk Teater 300 år’.

Liv Thomsen var ansat i DR fra 1996 til 2012, hvor hun så etaberede 'Historieselskabet', som siden også har skabt en stribe historiske udsendelser til blandt andre DR. Hun er ikke helt uvant med priser, for i 2021 modtog hun for eksempel DR’s Sprogpris for ’med stor indlevelse og et varieret og billedskabende sprog at tale direkte til seerne’, som det hed dengang.

De seks kunstnere fra 'Kunstnerkolonien 2022'. (Foto: © Henrik Sørensen, Eddy Media)

Kunstnerkoloni fik særpris

Også et andet DR2-program blev hyldet ved uddelingen af Artbeat Prisen 2023. Programserien ’Kunstnerkolonien’ fik overrakt ’Særprisen’ for sin formidling af den kunstneriske proces. I ’Kunstnerkolonien’ har DR gennem tre sæsoner samlet seks anerkendte kunstnere i Danmark og skabt en kunstnerkoloni et ikonisk sted i Danmark. Et sted, hvor kunstnere gennem tiden har søgt hen for at finde inspiration og fællesskab med andre kunstnere. Efter 14 dage skal de sammen udstille de værker, de har skabt under opholdet.

Programmerne, som Christian Vorting er producent på, og som Sofia Fromberg har fået ideen til, fik blandt andet disse ord med af jurymedlem Jonatan Spang.

- ’Kunstnerkolonien’ er først og fremmest vanvittigt godt tv. Det er respektfuldt overfor de medvirkende kunstnere, som udstiller deres sårbarhed, deres usikkerhed og deres skaberkraft, så man ikke kan andet end at knuselske dem. Kunstnere er lige så forskellige som alle andre mennesker, men i Kunstnerkolonien kommer man i hver sæson helt tæt på skabelsesprocessen og personlighederne bag værkerne. Vi er fluen på væggen i kriser og lykkestunder, sagde han blandt andet og tilføjede:

- Det kræver et stærkt hold at formidle den kunstneriske proces så overbevisende, så underholdende – og så ærligt, alt sammen på samme tid.

Ved Artbeat Prisen blev der også uddelt Talentprisen 2023 til 20-årige Malte Houe, der allerede som 9-årig begyndte at lave skuespil og i dag ejer produktionsselskabet Houe Film, samtidig med at han skriver og instruerer kortfilm.

Endelig gik den nye, Spireprisen 2023, til UKØN X Lesbisk Fredag, der sammen skaber sikkert og kreativt rum for queermiljøet.

Både Liv Thomsens teaterserie og ’Kunstnerkolonien’ kan fortsat ses på DRTV.