Talentfuld 18-årig på klarinet blev hædret af P2

De bedste klassiske musikpræstationer i 2014 blev lørdag fejret ved P2 Prisen, og folkemusikken havde et særligt godt prisår.

  • Klarinettisten Jonas Frølund, der er 18 år, fik ’P2 Talentprisen 2015’. Han har allerede fået en del priser det seneste år. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Trio con Brio Copenhagen modtog P2 Kunstnerprisen 2015, og de kvitterede ved at spille Beethoven under hele anden halvdel af P2 Prisen 2015. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Trioen Gáman, der byder på nordisk folkemusik og helt nye danske kompositioner, modtog ’P2 Lyt til Nyt Prisen 2015’ for deres album ’Early & Late’. Et af medlemmerne var ude at spille, men de flankeres til venstre af P2-vært Adam Simonsen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Den Danske Strygekvartet fik P2 Prisen 2015 for ’Årets danske cd-udgivelse’ for deres album ’Wood Works’. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Oboisten Henrik Goldschmidt modtog ’P2 Ildsjælsprisen 2015’ for sit arbejde med Goldschmidts Musikakademi i København. Prisen blev overrakt af forfatteren Knud Romer. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
1 / 5

Det er mindre end otte år siden, at 18-årige Jonas Frølund for første gang stod med en klarinet i hånden og tog fat på øvetimerne på musikskolen i Roskilde.

Siden har han drevet det vidt. For få måneder siden vandt Jonas Frølund - som den yngste deltager nogen sinde - den internationale klarinetkonkurrence i Torino, og tidligere har Jonas Frølund også vundet guldmedalje i Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence, fået førstepræmien i Øresunds Solist-konkurrencen 2012, modtaget det store Jakob Gade-legat – blandt meget andet.

Lørdag aften kom Jonas Frølund atter til at stå med andet i hænderne end sin klarinet i DR Koncerthuset. Da blev den unge 3. g’er fra Sankt Annæ Gymnasium modtager af P2 Talentprisen 2015.

Prisen var en af seks priser, der blev uddelt, da P2 fejrede de bedste præstationer i den klassiske musikverden i det forgangne år med P2 Prisen 2015. Det hele skete ved et prisshow, der blev sendt direkte på både P2 og DR K med Adam Simonsen som vært.

I motiveringen for at give Jonas Frølund P2 Talentprisen 2015 hed det blandt andet, at han ”i en helt usædvanlig tidlig alder mestrer sit instrument”.

”Med glubende appetit og stor nysgerrighed kaster Jonas Frølund sig over de sværeste værker, som han allerede nu spiller originalt med naturlig autoritet og stor intensitet,” som det hed.

Nordisk folkemusik sejrede

Ved prisfesten i DR Koncerthuset bød den norske pianist Leif Ove Andsnes, Den Danske Strygekvartet, blæserkvintetten Carion og trioen Alpha alle på musik fra scenen, og fælles for samtlige var, at de var blandt de nominerede til årets cd-priser, som lytterne har kunnet stemme om indtil fredag eftermiddag.

Helt generelt blev P2 Prisen den nordiske folkemusiks store aften, for både P2 Prisen til ’Årets Danske CD-udgivelse’ og ’Lyt til Nyt Prisen 2015’ gik til udgivelser fra sidste år inden for netop den genre.

Den Danske Strygekvartet nøjedes ikke med at spille. De tog også P2-prisen for ’Årets Danske CD-udgivelse’ for albummet ’Wood Works’, som indeholder folkemusik fra Danmark, Færøerne, Sverige og Norge i nye arrangementer - lavet af de fire musikere i kvartetten selv.

Nordisk folkemusik og helt nye danske kompositioner møder hinanden på det første album med trioen Gáman, der består af violin, blokfløjte og accordeon, og trioen modtog ’P2 Lyt til Nyt Prisen 2015’ for deres album ’Early & Late’.

Kammermusikere fik kunstnerpris

P2 Prisen 2015 til ’Årets Internationale CD-udgivelse’ gik til den norske barokviolinist Bjarte Eike for albummet ’The Image of Melancholy’. Det er et konceptalbum, som udforsker melankoliens udtryk i musik fra flere århundreder.

Allerede i august blev det afsløret, at årets modtager af P2 Kunstnerprisen 2015 ville blive kammermusiktrioen Trio con Brio Copenhagen, der består af søstrene Soo-Jin Hong og Soo-Kyung Hong samt sidstnævntes mand, Jens Elvekjær.

Af samme grund har DR også for længst kunnet offentliggøre, at Trio con Brio ville spille foran DR Symfoniorkestret under prisfesten som solister i Beethovens Tripelkoncert.

”Med en uforlignelig stamina har Trio con Brio i de sidste 15 år fordybet sig i musikken for klavertrio og sat nye standarder for kammermusikken i Danmark. Og i kraft af en fornem international karriere er Trio con Brio musikalske ambassadører af højeste grad for dansk musik i udlandet,” hed det blandt andet i motiveringen, hvor det videre lød:

”I hænderne på Trio con Brio bliver den klassiske musik til nutidig kunst, der til stadighed udvikler sig og antager nye former. Tilsvarende formidler trioen den nykomponerede musik suverænt og med en selvfølge, som var det klassikere.”

Tilbage i 2002 vandt Trio con Brio Copenhagen P2’s Kammermusikkonkurrence, og siden da har de spillet i en lang række af verdens koncertsale. De to søstre er også begge koncertmestre i DR SymfoniOrkestret.

Nedbryder fjendebilleder

Mens modtagerne af ’P2 Talentprisen 2015’ og ’P2 Kunstnerprisen 2015’ er udpeget af en jury, har P2’s lyttere og brugerne på dr.dk været med til at udpege modtagerne af de øvrige fire P2-priser.

Før jul har alle haft mulighed for at indstille kandidater til ’P2 Ildsjælsprisen’, som hvert år går til en person, der gør en særlig indsats eller et pionerarbejde for den klassiske musik.

Årets modtager blev oboisten Henrik Goldschmidt, der tildeles ildsjælsprisen for at grundlægge og drive Goldschmidts Akademi – en privat musikskole på Nørrebro i København, hvor muslimske, jøder og kristne børn og unge modtager gratis undervisning og skaber musik sammen.

”Som det multikulturelle ensemble Middle East Peace Orchestra er Goldschmidts Akademi et eksempel på Henrik Goldschmidts overbevisning om, at musik kan bringe mennesker af vidt forskellig religiøs, kulturel og social baggrund sammen, og derigennem nedbryde nogle af de fjendebilleder, der ellers bygges op. Drivkraften er en ukuelig tro på musikkens magt og et glødende musikerskab brugt i en højere sags tjeneste,” hed det i motiveringen.

Uddelingen af P2 Prisen 2015 kan ses eller genses på dr.dk/tv eller DRs tv-app.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter