Terrorforsker modtager Rosenkjærprisen

Anja Dalgaard-Nielsen modtager den flotte pris for sin formidling om terror og radikalisering.

Ligesom tidligere år planlægger P1 at producere en programserie med årets Rosenkjærpris-modtager. Udsendelserne bliver sendt i 2018. (Foto: Suvi Andrea Helminen)

”Hun kan skille fakta fra følelser, og så formår hun at tale i skarpe formuleringer og klare billeder.”

Det var nogle af ordene, som kanalchef for P1, Thomas Buch Andersen, kom med, da han lørdag afslørede, at terrorforskeren Anja Dalgaard-Nielsen bliver årets modtager af Rosenkjærprisen. Med prisen følger 50.000 kroner.

Den 44-årige forsker modtager prisen, fordi hun i høj grad formår at balancere mellem fakta og følelser. Derudover formår hun at formidle sin viden om terror og radikalisering på en måde, der fanger et bredt publikum. Hun er stolt af prisen, selvom emnet måske er en smule dystert.

”I en bedre verden ville jeg da drømme om at kunne modtage prisen for at formidle et emne, der var mere positivt og konstruktivt. Men nu er terrorforskning blevet mit faglige område, og hvor er jeg dog glad for prisen,” siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Forsker i radikalisering

Fra 2008 til 2014 var Anja Dalgaard-Nielsen afdelingschef i Politiets Efterretningstjeneste, PET. I dag er hun chef for Institut for strategi ved Forsvarsakademiet på Svanemøllen Kaserne. Hendes fokusområde er dog stadig det samme: Hvorfor tiltrækkes folk af militante grupperinger og voldelig ideologier?

”Terror og radikalisering er blandt de vigtigste emner i vores demokrati i øjeblikket. Emnet kalder på frygt og had, og Anja formår at navigere i det. Derfor får hun prisen,” siger Thomas Buch Andersen.

Gør vanskeligt stof tilgængeligt

Rosenkjærprisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær, der var foredragschef i Statsradiofonien fra 1937 til 1953. Prisen har været uddelt i hans navn og ånd siden 1963, og den bliver givet til en person, ”der har vist evner for at gøre et vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum i en forståelig og levende form”, som det hedder.

Anja Dalgaard-Nielsen kan udover at være chef for Institut for strategi ved Forsvarsakademiet også bryste sig af at have en Ph.d. i europæiske studier fra John Hopkins University i USA.

Sidste år gik Rosenkjærprisen til filosofiprofessor og centerleder for Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet Vincent F. Hendricks, og blandt de tidligere modtagere er for eksempel biologen Eske Willerslev, musikeren Sigurd Barrett, astrofysikeren Anja C. Andersen, psykologiprofessor Svend Brinkmann, EU-ekspert og nu prorektor Lykke Friis, forfatteren Johannes Møllehave og professor Johannes Sløk.

Ligesom tidligere år planlægger P1 at producere en programserie med årets Rosenkjærpris-modtager. Udsendelserne bliver sendt i 2018.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter