Timm Vladimir byder på eksotiske retter i sendefladen

Ugens aktuelle navn: Den 46-årige skuespiller, tv-vært og køkkenskriver får nu for første gang sit eget madprogram. I ’Timm og gryderne’, der har premiere torsdag på DR1, lærer han at lave de bedste retter fra andre lande.

Timm Vladimir er dukket op i vidt forskellige tv-sammenhænge de seneste 20 år. Mange husker ham nok for makkerskabet med Gordon Kennedy, når parret sagde ”Godnat og sov godt” i DRs ungdomsprogram ’Transit’ i 1990’erne.

Andre mindes måske bedre den 46-årige skuespiller for dykkerprogrammer på TV 2, mens andre igen klarest husker ham som værten for ’Den Store Bagedyst’ på DR1 i sidste sæson.

For første gang får Timm Vladimir nu sit eget madprogram på tv. Det gør han de kommende seks torsdage på DR1, hvor han er vært for ’Timm og gryderne’. Her bliver han inviteret indenfor hos folk i Danmark, der har en baggrund i Vietnam, Kroatien, Elfensbenskysten, Libanon, Marokko og Mexico. De laver de bedste retter fra deres oprindelsesland, og undervejs hører Timm Vladimir om deres oprindelsesland og (mad)kulturen i landet, de kommer fra.

Det hele slutter med, at Timm Vladimir til sidst i programmerne forsøger at imponere sine læremestre og laver sin helt egen eksotiske middag med det, han har lært. Vi har talt med Timm Vladimir om den nye programserie.

Hvordan opstod ideen til programmerne?

Jeg kan faktisk ikke prale af, at det var mig, der kom op med ideen. Det var min gamle legekammerat fra ’Transit’-tiden i DR, Palle Strøm, som foreslog dem. Selv om jeg har rejst rigtig meget og godt kan lide at gøre det, kunne jeg også godt lide tanken om, at jeg ikke behøvede at tage ud i verden for at lave udsendelserne. For rundt omkring i Danmark findes der folk, der ved, hvordan marokkanske gryderetter, forårsruller, sushi og stærke karryretter skal laves.

Hvad håber du selv, folk får ud af programmerne?

Når det kommer til mad, er jeg verdens mest nysgerrige person. Jeg elsker at finde dufte og smage mad fra hele verden, men ligesom så mange andre danskere ved jeg ikke, hvordan man præcis laver de eksotiske retter. Jeg håber på at kunne skabe en større nysgerrighed efter maden, og samtidig give seerne forståelse for den kultur, den kommer fra. For eksempel tror mange, at når vi spiser mexicansk, gør vi det på samme måde, som mexicanerne gør – men sådan er det ikke. Vi spiser texmex, som er den amerikanske måde at spise mexicansk på.

Hvad har du selv fået ud af at lave ’Timm og gryderne’?

Jeg har simpelt hen haft så meget lyst til at lave den her programserie, fordi jeg elsker at snakke med nye mennesker over madlavning, som er en slags universelt sprog. Samtidig har jeg lært rigtig meget om mad og om nogle af de mange forskellige folk, der bor i Danmark. Der er både bådflygtninge, der er kommet hertil fra Vietnam, folk, der er blevet gift med en dansker, og folk, der har fået arbejde her, og det har været en spændende oplevelse at møde dem og opleve den madmæssige mangfoldighed. Der er helt sikkert også noget af det, jeg har lært, som vil komme til at indgå i mit eget køkken. Jeg har allerede integreret flere af krydderierne.

Du er uddannet skuespiller. Hvordan er det egentlig gået til, at du nu især gør dig inden for mad?

Det er ikke nyt, at jeg laver mad, for helt siden jeg var fem-seks år, har jeg elsket at stå i et køkken, og det har altid været en del af min hverdag. Men det hele tog fart, efter at jeg vandt konkurrencen ’Masterchef’ på TV3 i 2011. Jeg anser ikke mig selv som kok, der en dag skal åbne egen restaurant, men derimod som en person, der kan noget med formidling. Det er det, jeg gør som skuespiller, det var det, jeg gjorde, da jeg lavede dykkerprogrammer, og det er det, jeg nu gør på DR1 i de nye madprogrammer. ’Masterchef’ var med til at give mig troen på, at jeg også kunne leve af at lave mad, og de seneste to et halvt år har jeg også drevet Timm Vladimirs Køkken i Valby.  Det er en madskole, hvor vi kører kurser hver aften for private og firmaer. Vi laver fire retter, man får råd og tips undervejs, og det er meningen, at det skal være afslappet og hyggeligt. Det er ikke nogen konkurrence, hvor det gælder om at være bedst, og den måde kan jeg godt lide at arbejde på. Jeg er også med til at lave madevents, og så sidder jeg også i bestyrelsen for festivalen Copenhagen Cooking.

Betyder alt det her, at du mere eller mindre har sagt farvel til skuespillet?

Nej, det gør det ikke - men det er da ikke nogen hemmelighed, at det ikke er væltet ind med skuespillerjob. Nu har jeg en køkkenskole, og den skal selvfølgelig passes, men det betyder ikke, at jeg ikke siger ja til skuespillerjob, hvis telefonen ringer. De seneste år har jeg da også været med i DRs dramaserie ’Lykke’ og spillet Steve – Maries far – i tv-serien ’Pendlerkids’ på DR Ultra. Det har været rigtig sjovt.

’Timm og gryderne’ bliver sendt på DR1 seks torsdage klokken 20.30 – første gang torsdag den 5. februar.

Facebook
Twitter