Tour de France ramte DR Trekanten

Verdens største cykelløb sendte søndag Trekantområdet op på den store klinge. DR Trekanten rykkede studiet ud og sendte tre timers morgenradio fra Rådhustorvet i Vejle, og ’P4 elsker Touren’ var på plads i Kolding, da rytterne susede forbi. Vi var med.

Sara Skovhave fra DR Trekanten interviewer en cykelfan ved Campus Kolding, før rytterne kommer forbi. (Foto: Lars Møller Hansen)

Klokken har netop passeret syv, men det er langt fra en søvnig søndag morgen på Rådhustorvet i Vejle. De første cykelinteresserede er mødt frem, og det samme er TV 2’s morgen-tv og DR Trekanten, der begge sender direkte fra torvet.

- Godmorgen. Verdens største cykelløb sætter et kæmpe aftryk på hele Trekantområdet. Det er Tour-dag i dag, og det er det også i din morgenradio, lyder det fra vært Peter Ebberfeld. De næste tre timer sender han ’P4 Weekend’ til distriktets lyttere.

Sammen med Martin Albrekt, der er teknisk produktionsspecialist, har Peter Ebberfeld været i gang siden 5.30-tiden med at gøre studiet klart. Sammen skal de to sikre, at udsendelsen er i luften fra de uvante rammer på torvet.

- Det er ikke en helt almindelig dag i Trekantområdet. Vi har masser af reportere med – vi vil gerne ud i hele Trekantområdet, fortæller Peter Ebberfeld lytterne.

Han uddyber:

- Vi vil gerne forsøge at male billedet af, hvordan Trekantområdet har samlet sig om Tour de France. Det er byfest, det er folkefest.

Kan formidle den stemning, han ser

En af dem, Peter Ebberfeld stiller om til, er Lars von Magius. Han står på havnen, hvor starten på 3. etape går klokken 13.15.

- Vejle har aldrig nogensinde været så gul, lyder det fra reporteren.

Og det billede går igen på Rådhustorvet, hvor det allerede ved 9-tiden vrimler med gule trøjer. Andre har trukket den rød-hvide landsholdstrøje over hovedet, ligesom store dannebrogsflag bliver hængt op rundt omkring.

- Der er ved at være godt fyldt op med cykelfans – eller fans af fest, for det er det, der er lagt op til. Hundredvis af mennesker tager del i festlighederne, beretter Peter Ebberfeld til lytterne. Han glæder sig over, at DR Trekanten har valgt at flytte studiet ud i dagens anledning.

- Det er meget nemmere at leve sig ind i den fest, der foregår, når jeg selv er med. Her kan jeg kigge i folks ansigter og formidle den stemning, jeg ser der. Og så er det ultimativt den fede måde at komme ud og møde dem, vi laver radio for. Folk kommer og hilser på, og vi kan mærke, at vi er en regionalradio, siger Peter Ebberfeld.

Intet slår begejstring

Undervejs i udsendelsen stiller han om til kollegerne Thomas Gammeltoft-Pedersen i Jerlev, Sara Skovhave i Kolding og Jacob Espensen i Jelling. Lars von Magius er med igen – denne gang fra fanzonen i Vejle.

Lidt i 10 kan Peter Ebberfeld runde af over for lytterne:

- Det er på vej til at blive en kæmpe folkefest i Trekantområdet – det tør jeg godt love.

Det sidste stykke musik er kun lige sat på, før arbejdet med at pakke studiet ned begynder. Det hele skal køres væk, før Tour de France-karavanen overtager gaderne i Vejle.

Peter Ebberfeld gør status:

- Det har været fuldstændig fantastisk. Det har været hektisk, men ubetinget morsomt. Vi har fået en hel masse begejstring foræret ved at være her. Det har været en morgen med masser af begejstring, og der er intet, der slår begejstring. Mange kræfter på DR Trekanten har været sat ind på at få det til at lykkes.

  • DR Trekantens studie på Rådhustorvet i Vejle søndag morgen. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Peter Ebberfeld i det mobile studie på Rådhustorvet i Vejle. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Sara Skovhave indfanger stemningen, da reklamekaravanen passerer ved Campus Kolding. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Tour-rytter Kasper Asgreen er fra Kolding, og Sara Skovhave har besøg af hans mor og bror i studiet ved Campus Kolding. (Foto: Lars Møller Hansen)
1 / 4

Folkefesten ud til hele Danmark

Men DR Trekantens bidrag til Tour-dækningen er langt fra slut. Det landsdækkende program ’P4 elsker Touren’ sender klokken 12.15 til 15.00 de dage, hvor Tour de France er i Danmark. Maja Rosager fra DR København er vært, og i dag har hun DR Trekantens vært Sara Skovhave med ved sin side i studiet, der er sat op ved Campus Kolding. Anders Bisgaard fra DR Sjælland styrer teknikken på stedet.

- Jeg har glædet mig så meget til i dag. Lige siden jeg var lille, har jeg set Tour de France, fortæller hun lytterne, da Maja Rosager præsenterer hende.

Ved Campus Kolding er folk godt i gang med at varme op til dagens etape, der lægger vejen forbi, mens P4 sender. Der er storskærm, kolde øl og børn, der maler bannere i solen.

Og det passer lige til programmet, fortæller Sara Skovhave:

- Vi vil formidle folkefesten og få den ud til resten af Danmark, så folk oplever den, selvom de ikke er på ruten. Vi vil sprede god stemning. Jeg elsker Tour de France, og det er sjovt at samarbejde med kolleger fra andre steder i landet om at skabe det bedste program.

Lidt efter klokken 13 har de to værter reporter Lars von Magius igennem fra Vejle, hvor starten er gået. De har også besøg af cykelrytter Kasper Asgreens mor og bror, de stiller om til DR Sportens cykelkommentator Tobias Hansen, der følger den sportslige del af løbet. Og der er omstillinger til reportere fra både DR Trekanten og DR Syd ude på ruten.

En gang imellem forlader Sara Skovhave studiet for at rapportere fra vejen lidt derfra. Her stimler folk sammen, så de er klar, når rytterne kommer forbi. Hun interviewer ventende tilskuere og indfanger stemningen, da reklamekaravanen passerer og smider ting ud til folk.

- Det er fedt at lave radio fra steder, hvor der sker noget, og folk er glade, smiler Sara Skovhave.

Trekantområdet på landkortet

Under udsendelsen kommer først den danske rytter Magnus Cort iført den prikkede bjergtrøje forbi til taktfaste råb – ’Magnus, Magnus, Magnus’ – fra de ellevilde tilskuere. Få minutter efter suser resten af feltet forbi.

- Så har vi haft rytterne forbi Campus Kolding, konstaterer Maja Rosager med ca. 10 minutter tilbage af ’P4 elsker Touren’. Herefter bliver der stillet om til reportere i Christiansfeld og målbyen Sønderborg.

Og mens ’Touren på P4’ tager over resten af eftermiddagen og dækker det sportslige udfald, kan Sara Skovhave glæde sig over dagens indsats fra holdet bag ’P4 elsker Touren’ og DR Trekanten.

- Det har været en kæmpestor dag. Vi har jo nærmest varmet op til den i flere år. Dagen er gået lige, som vi havde håbet. Jeg var lidt nervøs i morges, indtil vi havde alle live-reportere på plads, for logistikken er svær sådan en dag. Det har været en stor fest i Trekantområdet, og vi har fået den ud til resten af Danmark. Vi vil altid gerne have Trekantområdet på landkortet, og det fik vi chancen for på en dag som i dag – det er dejligt, siger Sara Skovhave.