Tre dramaserier fra DR er på liste over verdens 100 bedste

Britiske BBC har haft 206 TV-eksperter fra 43 lande til at vurdere, hvad der har været de bedste TV-serier indtil videre i det 21. århundrede. Tre DR-serier har fundet vej til listen.

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) deler valgmateriale ud i *Borgen', som er nummer 40 på BBC's liste. 4. sæson er klar til DR's seere i februar 2022. (© Mike Kollöffel)

- Hvad har været verdens bedste TV-serier hidtil i det 21. århundrede?

Det har DR’s søster-public service-kanal i Storbritannien, BBC, sat sig for at liste op. Til formålet har man spurgt 206 kritikere og fagfolk i 43 forskellige lande, som blev sat til at udpege 10 serier hver og opliste dem med deres favorit som 1’er og nedefter til nummer 10.

Nu er deres liste kommet, og tre af DR’s dramaserier fra de seneste 20 år gør en god figur på listen.

Bedst går det for den dansk-svenske TV-serie ’Broen’, der havde premiere på begge sider af Øresund i september 2011, og hvor ikke mindst Sofia Helin gjorde sig bemærket som kriminalkommissær Saga Norén. Kim Bodnia og Thure Lindhardt har også markante roller i serien.

’Broen’ er nummer 34 på BBC-listen, og siden seriens fire sæsoner blev sendt, er ’Broen’ for øvrigt blev genindspillet i udgaver, der foregår på grænsen mellem USA og Mexico, England og Frankrig samt Rusland og Estland. Mange landes TV-stationer har dog også vist den oprindelige dansk-svenske udgave.

’Borgen’ nummer 40

Også en dramaserie, der snart kan ses på DR-skærmen igen, klarer sig godt og bliver nummer 40.

Til februar har DR1 og DRTV premiere på fjerde sæson af ’Borgen’, som Adam Price har været hovedforfatter på, og hvor Sidse Babett Knudsen havde – og har – hovedrollen som Birgitte Nyborg, der i serien bliver Danmarks første kvindelige statsminister. Også inden Danmark fik det i virkeligheden.

De første tre sæsoner blev vist på DR i 2010, 2011 og 2013, og siden er ’Borgen’ blevet vist over det meste af verden.

Den sidste DR-serie, der er med på BBC’s top 100-verdensliste er ’Forbrydelsen’, som blev sendt fra 2007 til 2012. Her gjorde både Sofie Gråbøl og striktrøjen, hun bar i rollen som Sarah Lund, stort indtryk, og på BBC’s verdensliste bliver serien nummer 78.

Ikke mindst i Storbritannien selv var der stor hype om serien, der blev vist i Det Forenede Kongerige med dansk tale og undertekster, hvilket i sig selv var ganske usædvanligt. 92 af de 100 serier, som eksperterne har peget på i BBC-oplistningen, er med engelsk tale, så også her skiller DR-serierne sig ud.

De fem øverste serier på BBC’s liste blev ’The Wire’, ’Mad Men’, ’Breaking Bad’, ’Fleabag’ og ’Game of Thrones’. Både ’Forbrydelsen’ og ’Borgen’ kan fortsat ses på DRTV.

  • Du kan se hele BBC-listen over de 100 bedste TV-serier her

FacebookTwitter