Trine Maria Ilsøe kaster sig ud i noget ’Kriminelt’

DR’s retskorrespondent Trine Maria Ilsøe har en travl uge med dækningen af Britta Nielsen-sagen og et helt nyt program, hvor hun indtager værtsrollen. Noget, hun aldrig har prøvet før.

Trine Maria Ilsøe har siden starten af 2020 optaget det nye program 'Kriminelt'. (© DR)

Hun er altid på pletten, når nogle af de store danske kriminalsager kommer for retten. Hun var med til at dække retssagen mod Peter Madsen, og senest har hun fulgt sagen mod Britta Nielsen tæt. DR’s retskorrespondent Trine Maria Ilsøe er vant til at tone frem på skærmen direkte fra retten for at give den seneste opdatering i en sag.

Denne uge byder på ekstra travlhed for retskorrespondenten. Hun sad klar, da Britta Nielsen tirsdag fik sin dom efter en lang retssag, og som noget helt andet havde hun onsdag aften klokken 21.25 sin værtsdebut i det nye program ’Kriminelt’ på DR1.

’Kriminelt’ inviterer seerne til at komme tæt på forskellige sider af kriminalitet. Hvert program handler om et aktuelt emne indenfor det danske retssystem - fortalt gennem de mennesker, der er involveret.

- Normalt sender jeg live, hvor det hele skal gå hurtigt, og hvor man godt kan miste perspektiverne. Retsstof er sjældent sort eller hvidt, så det bliver super interessant at få lov til at folde sagerne ud på en ny måde, mener Trine Maria Ilsøe.

Det første program handlede om ’Pernille’, der er offer for en voldtægt, som ikke blev taget seriøst af politiet før flere år efter. Dette emne var blandt andet udvalgt, fordi politikerne snart skal i gang med at behandle en ny lov om samtykke.

Ny rolle som vært

Værtsrollen er helt ny for retskorrespondenten. Nu er der flere kameraer rettet mod hende, end hun er vant til, og i stedet for de korte indslag i TV-Avisen, skal hun nu fylde et halv-times program ud.

- Jeg er faktisk pissenervøs. Normalt bliver jeg bedømt på min faglighed, men i det her program skal jeg give mere af mig selv og løsne mere op. Jeg er helt sikkert ude af min comfortzone, men jeg er også spændt på folks reaktioner, siger Trine Maria Ilsøe.

Trine Maria Ilsøe understreger, at det nye program ikke forsøger at opklare, men i stedet at forklare. Som vært vil hun udforske forskellige nuancer og dilemmaer i kriminalverdenen.

- Retsstof er noget, der optager mange mennesker, så programmet skal gerne kunne gøre folk klogere på retssystemet og klæde dem på til at diskutere tingene ude i stuerne, fortæller Trine Maria Ilsøe.

Sagerne i ’Kriminelt’

I den tid, hvor Trine Maria Ilsøe har været retskorrespondent, er hun stødt på et par af de sager, der får en rolle i ’Kriminelt’. Historien fra premiereafsnittet er et eksempel på en sag, hvor hun har siddet i retten som reporter og fulgt med.

- Sagen gjorde et stort indtryk på mig. Den var blandt andet speciel, fordi det var en ældre sag, der blev taget op igen. Det er et privilegie at kunne bruge tid på at fortælle Pernilles historie, fortæller Trine Maria Ilsøe.

Tidligere chef for Rejseholdet, Bent Isager-Nielsen, kommer også til at spille en markant rolle i ’Kriminelt’. Samtaler mellem ham og Trine Maria Ilsøe er et fast element i programmerne. Her trækker de to på deres lange erfaringer som henholdsvis efterforsker og retsreporter og diskuterer det emne, som episoden handler om. I løbet af de 10 programmer vil emnerne blandt andet spænde over højreekstremisme, psykisk syge kriminelle og voldtægt.

Det er et fast element i programmet, at Bent Isager-Nielsen og Trine Maria Ilsøe har en række samtaler om de fænomener, som programmet beskriver. (© DR)

Brænder for kriminalstof

Seerne skal vænne sig til at se mindre til Trine Maria Ilsøe i den kendte rolle ude foran retssalene. Hun skruer ned for det daglige arbejde med kriminalstoffet, så hun kan fokusere på at lave ’Kriminelt’. Det betyder dog ikke, at hun slipper den del af arbejdet fuldstændig.

- Jeg elsker jo kriminalstof. Hvis jeg hører en sirene, er jeg næsten klar til at sætte efter den. Derfor kan jeg heller ikke give afkald på nogle af de sager, jeg har fulgt tæt. Jeg følger Britta Nielsen-sagen til dørs, og når hendes børn kommer for retten, bliver jeg også nødt til at være der, siger Trine Maria Ilsøe.

Men selvom der er et par sager i foråret, som Trine Maria Ilsøe også gerne ville have dækket, så overlader hun tøjlerne til sine dygtige kollegaer. I stedet bruger hun sin retsreporter-erfaring til ’Kriminelt’.

Første afsnit havde premiere onsdag aften klokken 21.25 på DR1 og kan ses allerede nu på DRTV. Programmet bliver sendt fast om onsdagen i den kommende tid.