Tusindvis af børn skal synge sammen om dyr

Op imod 50.000 små børn ventes at deltage, når DR holder ’Små Synger Sammen’-dag den 14. september.

Anders Arhøjs plakat til 'Små Synger Sammen'-dagen.

’Bim bam busse’, ’Bjørnen sover’, ’Se den lille kattekilling’, ’Sur, sur, sur, lille bi omkring’ – og mange, mange flere.

Der er rigeligt med sange at tage af, når DRs ’Syngelyst’-sekretariat torsdag den 14. september holder ’Små Synger Sammen’-dag over hele landet. Det er 10. år i træk, dagen holdes, og denne gang er temaet dyr.

Bagtanken med dagen er at få de 3-6-årige til at synge sammen, hvad de også har gjort i stor stil siden den første, fælles sangdag i 2008. De seneste år har op imod 50.000 børn og pædagoger fra over 2000 daginstitutioner stemt i - og endnu flere har hørt dem synge. For eksempel ved store fællesarrangementer, på plejehjem, foran supermarkeder, på biblioteker, torve og pladser.

”Interessen er enorm, og det er tydeligt at mærke, at daginstitutioner og dagplejere efterhånden kender ’Små Synger Sammen’-dagen. Det er vi selvfølgelig glade for, og det betyder mindre, hvad børnene synger. Sidste år var temaet dans og sang, mens det i år er dyr, og temaet er kun tænkt som inspiration til, at de synger, leger og bevæger sig,” siger Birgitta Præstholm fra DR Skole og Undervisning i Aalborg, som er DRs projektleder på ’Små Synger Sammen’-dagen.

DR arrangerede ’Små Synger Sammen’-dagen for første gang tilbage i 2008, der var ’Sangens år’ i hele Danmark. Siden da har DR hvert år afviklet dagen i september, som en del af projektet ’Syngelyst’, som Kulturministeriet støtter.

”Dagen skaber opmærksomhed om vigtigheden af at synge med små børn, og så er sang bare en god og sjov måde at skabe fællesskab på,” siger Birgitta Præstholm.

2200 synger sammen i Gladsaxe

På forhånd har DR sendt næsten 31.500 ’Små Synger Sammen’-flag med motiv af DRs Oline ud til børn, der er tilmeldt. Men man kan sagtens være med den 14. september klokken 10.00 – også selv om man ikke har tilmeldt sig.

Ét af de helt store arrangementer bliver for eksempel holdt i Gladsaxe Kommune, hvor der forventes op imod 2200 børn, når man samler 3-6-årige fra cirka 60 institutioner til ’Syng højt!’-dag.

Bodil Jacobsen, som er dagplejer i Ringkøbing-Skjern Kommune, er en anden, der lige nu er ved at forberede ’Små Synger Sammen’-dag den 14. september.

”Vi er syv voksne og 34 børn i vores gårdhave, som i dagens anledning er omdøbt til ”Dyrehaven”, nu hvor temaet er dyr. Vi kommet til at synge af fuld hals om alle dyrene,” beretter hun.

Sådan så det ud, da små sang sammen sidste år - her i DR Koncerthuset.

Plejehjem inviteret med

DR Nordjylland, der huser ’Syngelyst’-sekretariatet, kommer også til at genlyde af sang på dagen. Her har man inviteret de to lokale daginstitutioner Eventyrhuset og Børnehaven Damstræde samt Fremtidens Plejehjem, som ligger i Nørresundby. Sammen klæder de sig ud som dyr med papirører, de har printet fra hjemmesiden dr.dk/smaasyngersammen – og deres fællessang bliver akkompagneret af Malene Horsfeldt fra ’Malenes Musikalske Verden’.

dr.dk/smaasyngersammen kan man lige nu hente inspiration og forberede sig til ’Små Synger Sammen’-dagen. Som nævnt kan man printe dyreører og farvelægge dem, ligesom man også kan printe Anders Arhøjs plakat til dagen og gå i træningslejr og varme op med sange og klip med Hr. Skæg, Sebastian Klein, Motor Mille og Kim Larsen.

”Som noget nyt opfordrer vi i år de voksne deltagere til at dele billeder på Instagram fra deres arrangementer den 14. september under hashtagget #smaasyngersammen – og vi håber rigtig mange vil gøre det,” siger Birgitta Præstholm.