Tusindvis af seere tjekker ind og ud med fjernbetjeningen

På dr.dk/omdr får vi ofte spørgsmålet om, hvordan man finder ud af, hvor mange, der har set eller streamet et program. Medieforsker Henrik Gregor Knudsen fortæller om det her.

Seerne, der er med i Kantar Gallups måling, har en særlig knap tilknyttet deres fjernbetjening. Det her er nu en mere almindelig af slagsen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Hvad følger landets teenagere med i? Hvor mange ser fjernsyn sammen med andre? Hvor mange tændte for TV-Avisen i aftes, og hvor hyppigt er det at se fjernsyn om natten? Det er blot nogle af de ting, som seertallene fra analyseinstituttet Kantar Gallup kan give svar på.

Men hvordan måler man i grunden, hvor mange der har set og streamet et program – eller om et program for eksempel havde mere tag i en bestemt aldersgruppe end en anden? Det er et af de spørgsmål, vi jævnligt får på dr.dk/omdr.

Siden 1992 har den danske TV-branche i fællesskab – heriblandt DR og TV 2 - fået lavet daglige seertalsmålinger.

- Traditionelt fjernsyn – altså den slags TV, der bliver set via for eksempel en stueantenne eller kabel-TV, bliver målt i et repræsentativt panel på cirka 1200 husstande. Husstandens fjernsyn er tilkoblet en lille boks, der for eksempel måler, om man ser TV-Avisen på DR1 eller har stillet ind på ’Badehotellet’ på TV 2 – eller noget helt andet, forklarer medieforsker og teamleder Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning.

Den lille boks er tilkoblet en fjernbetjening, hvor hver beboer har sin egen knap.

- Når man tænder for sit fjernsyn, eller for eksempel forlader sit TV for at hente kaffe ude i køkkenet, tjekker man ud og ind med fjernbetjeningen – lidt ligesom vi kender det fra Rejsekortet. På den måde ved vi, om det er husstandens teenagesøn, hans mor eller dem begge i skøn forening, der sidder og ser for eksempel ’Bonderøven’ på DR1, forklarer Henrik Gregor Knudsen.

Særlig gæsteknap

Men hvad så hvis man har gæster og ser noget i fjernsynet sammen, vil nogen nok spørge.

- Det er der taget højde for med en særlig gæsteknap. Den bliver for eksempel flittigt brugt nytårsaften i forbindelse med Dronningens nytårstale. Her bliver gæster så registreret med køn og alder, forklarer medieforskeren.

Henrik Gregor Knudsen tilføjer, at målingen er meget finmasket.

- På den måde kan man se, hvor mange der zapper fra den ene kanal til den anden, for eksempel når et program slutter, eller når der bliver sendt reklamer på de kommercielle kanaler, uddyber han.

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at TV-sening i dag består af flere ting. Man kan selvfølgelig se fjernsyn på traditionel vis, præcis når et program bliver sendt - men man kan også streame for eksempel DRTV via smartphone, chromecast, HbbTV og så videre. Her er tv-seningen så ydermere ofte tidsforskudt og fordelt over en længere periode.

Ændringer på vej i 2022

- Streaming er noget sværere at måle end traditionelt TV. Den bliver ofte målt som en kombination af det, der hedder censusdata og paneldata. Census-data er en totaloptælling af, hvor meget indhold, der bliver streamet på en given player – for eksempel DRTV eller TV 2 Play, og samtidig måles streamingen også i et panel – lidt ligesom målingen af den traditionelle TV-sening, forklarer Henrik Gregor Knudsen.

De to datakilder bliver så fusioneret, og vupti kan man så beregne et samlet resultat for, hvor mange der har streamet programmerne.

Selv om det først komme til at ske i 2022, står det allerede nu klart, at der kommer ændringer i seermålingen til den tid.

For nylig blev det offentliggjort, at analyseinstituttet Nielsen i 2022 overtager målingen fra Kantar Gallup.

- Nogle af ændringerne bliver, at antallet af husstande i TV-panelet bliver udvidet. Samtidig bliver også introduceret en lille boks, der bliver kaldt ’et streaming-meter’. Det bliver sat på husstandens wifi-router og kan registrere, hvad der streames. Disse data vil så blive krydset med baggrundsinformationer om husstandens beboere, så man ved, hvem der streamer programmerne, forklarer Henrik Gregor Knudsen.

Facebook
Twitter