TV-Avisens studie har fået en makeover

Når TV-Avisen ruller over skærmen mandag aften, bliver det fra et studie, der skal løfte formidlingen endnu mere.

Producer Christian Melballe Thomsen fortæller vært Ask Rostrup om nogle af de nye arbejdsgange i studiet (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Studievært Ask Rostrup er netop kommet ind i Studie 14, og straks begynder producer Christian Melballe Thomsen at instruere ham i, hvor han skal stå, hvilke kameraer han skal kigge i, og hvordan han skal gå langs den nye, 25 meter lange bagskærm.

”Men det vil sige, at det første spørgsmål til Philip Khokhar er ikke på prompteren? Der skal jeg kigge på mit kort?” spørger Ask Rostrup ud i rummet, mens en producer fra afviklingsrummet svarer tilbage i øresneglen.

Det er torsdag eftermiddag, og vi er med på en dummy i det ombyggede og nydesignede Studie 14 ved Indre Gade i DR Byen. Siden den 25. juli har håndværkere og teknikere knoklet i studiet, mens værter og fotografer har præsenteret TV-Avisen fra Studie 9A. Men fra den 17. september sender TV-Avisen igen fra sit vante studie, der altså har fået en makeover.

Det nye krankamera, som kan bevæge sig mere rundt i studiet end det gamle. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

”Vi har fået et mere rummeligt og luftigt studie, der giver os bedre muligheder for at udfolde grafikker. Vi skal se hele studiet som en platform, hvor vi kan bruge grafik,” fortæller producer Christian Melballe Thomsen.

Den gamle skærm bag værten havde en opløsning på to millioner pixels, mens den nye skærm er på hele 12 millioner. Det betyder blandt andet, at værten nu kan gå tættere på skærmen og bruge den mere aktivt.

”Vi kan lave bedre forklaringsgrafikker på skærmen, vi kan lade grafikker træde ud af skærmen, og vi kan få mere dynamik i virtuelle grafikker på gulvet med vores nye krankamera, som kan bevæge sig mere rundt i studiet end det gamle,” uddyber Christian Melballe Thomsen.

Ny måde at fortælle TV-nyheder på

TV-Avisens studie er ikke blevet bygget om siden 2012, og derfor var det nødvendigt at give det en kærlig hånd, fortæller Marie Buss, der er redaktionschef på TV-Avisen. Skærmen bag værten havde dårlig opløsning, og man kunne ikke blive ved med at holde den i live. Men samtidig skal det ombyggede studie give nye muligheder for at fortælle historierne.

”Vi bygger vores udsendelser op på en anden måde i dag end for nogle år siden, hvor værten typisk læste oplægget op, og så kørte der et indslag. I dag bliver en større del af historierne fortalt i studiet med grafikker og virtuelle elementer for at øge forståeligheden. TV-Avisen skal være stedet, hvor komplekse historier bliver gjort forståelige, og vi var nødt til at udvikle studiet for at understøtte den ambition. Vi får nye måder at lege med fortællingen på,” siger Marie Buss og tilføjer, at studiet på sigt får en green screen og robotkameraer, der skal bidrage til de visuelle muligheder.

Ask Rostrup under prøverne ved den nye, 25 meter lange bagskærm. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen.)

”Vi kommer på sigt til at kunne mange flere ting, som bliver synlige for seerne. Men de største forandringer her og nu ligger mere i det tekniske setup for dem, der afvikler udsendelserne,” siger Marie Buss.

Producer Christian Melballe Thomsen supplerer:

”Vi får et studie med moderne teknologi, men grundtanken bag er faktisk gammeldags og pædagogisk: det handler om at skabe sammenhæng i komplekse historier, så folk kan forstå TV-nyheder.”

Meget mere end et TVA-studie

Ombygningen af studiet betyder også, at det fremover kan bruges til mere end fire TV-Aviser om dagen.

”Det bliver et meget mere fleksibelt studie, som kan bruges til events, digitale formater og andre opstillinger, der er uafhængige af TV-Avisen. Det bliver et brugervenligt studie for andre end TV-Avisen, og det betyder, at studiet kan blive brugt meget mere i løbet af dagen end de fire gange, vi sender en TV-Avis derfra.”

I studiet fortsætter Ask Rostrup med dummyen. Mandag aften er det alvor, når den første TV-Avis i det ombyggede studie går i luften klokken 17.50 - efterfulgt af TV-Avisen klokken 18.30, 19.55 og 21.30.