Udlandet kigger med på DRs julekalendere

Efter at DR de seneste år har lavet julekalendere som dramaserier, har udlandet fået øjnene op for dem. ’Tidsrejsen’ fra 2014 skal for eksempel nu vises i Tyskland og Frankrig.

Agent Rød og Agent Grå fra ’Tidrejsen’ sidste år – spillet af Sigurd le Dous Holmen og Kurt Ravn – skal nu blandt andet også vises i Tyskland og Frankrig. (Foto: Tine Harden © Type 1)

Over en million seere kiggede med hver aften, da DR1 sidste år sendte julekalenderen ’Tidsrejsen’, hvor 13-årige Sofie gjorde alt for, at hendes skilte forældre skulle finde sammen igen, så de kunne fejre jul som familie.

Nu får langt flere snart chancen for at se Poul Bergs julekalender, som byen Dragør danner kulissen om. DR Salg har netop solgt ’Tidsrejsen’, så den tyske-franske tv-kanal ARTE kan vise den, og i forvejen er hovedrolleindehaver Bebiane Ivalo Kreutzmann og de andre skuespillere i serien allerede på udenlandske skærme med de 24 afsnit.

Både Estland og Island har også købt ’Tidsrejsen’ af DR, ligesom serien har været vist eller skal vises i Norge, Sverige og på tysk kanal.

”Det er en forholdsvis ny tendens, at DRs julekalendere kommer ud i verden, og jeg tror, det hænger sammen med, at DR de seneste 10 år har lavet dem som dramaserier – produceret af DR Fiktion, som i forvejen er populær over store dele af verden med sine produktioner, herunder også familieserierne,” siger salgs- og marketingchef Helene Aurø fra DR Salg.

Bruger dem som vinterserier

Hun forklarer, at julekalendere, der bliver sendt hver dag fra den 1.-24. december, stadig er en meget skandinavisk tradition, og at flere af de andre lande i stedet bruger dem som en slags vinterserier. Nogle bruger julekalenderne i weekenderne op til jul, mens andre tv-stationer sender dem i vinterens løb.

”De fleste ser på, om det er gode dramaserier, og så har der også længe været efterspørgsel efter dramatik til hele familien,” forklarer Helene Aurø.

Årets DR1-julekalender ’Absalons Hemmelighed’, der første gang blev vist i 2006, er indtil videre blevet afsat til Slovenien, Sverige, Norge og Grækenland, ligesom et polsk tv-netværk har købt serien til at blive vist ind over en række især østeuropæiske lande.

’Pagten’ var en sællert

Én af de største julekalender-sællerter fra DR har været ’Pagten’ fra 2009, der handlede om drengen Malte, der møder nissen Lyda, hvis familie var i fare på grund af isheksen Isilin, som ville fryse nisserne, så hun fik al magten i den magiske verden.

Serien, som hovedforfatteren bag ’Arvingerne’, Maya Ilsøe, skrev, har været vist eller skal vises i Argentina, Norge, Estland, Sverige, Island, Frankrig og Tyskland, ligesom det polske netværk, der sender ind over en lang række lande, også har sikret sig den hos DR Salg.

Det samme har polakkerne gjort med Michael Wikke og Steen Rasmussens julekalender ’Julestjerner’ fra 2012. Den er også blevet vist i Estland og i flere lande på Balkan.

DR har sendt tv-julekalender siden 1962, og ideen kom fra Sverige, der var begyndt på det et par år før.

Facebook
Twitter