Udsigt til hæder: Birthe Kjær og Lars Ulrik Mortensen får Emil Holms Mindelegat

På lørdag hædrer DR Symfoniorkestrets medarbejderforening både sangerinden Birthe Kjær og cembalisten og dirigenten Lars Ulrik Mortensen for det præg, de har sat på dansk musikliv gennem årtier.

Lars Ulrik Mortensen og Birthe Kjær får Emil Holms Mindelegat overrakt på lørdag. (Foto: Lees Foto/Agnete Schlichtkrull)

To store navne fra hver sin del af den danske musikverden har udsigt til at blive hædret på lørdag, når DR Symfoniorkestret gentager ugens torsdagskoncert i DR Koncerthuset.

Her får både sangerinden Birthe Kjær og cembalisten og dirigenten Lars Ulrik Mortensen hver en portion af Kammersanger Emil Holms Mindelegat. Hædersbevisningen, der er på 30.000 kroner til hver, er blevet uddelt i en årrække af DR Symfoniorkestrets medarbejderforening til minde om Emil Holm.

Han var – udover at være kammersanger, den første chef for Statsradiofonien fra 1925 til 1937, og han grundlagde også DR Symfoniorkestret for nu 96 år siden. Mindelegatet bliver enten givet til et ungt talent på vej eller erfarne musikere, der har ’gjort en ekstraordinær indsats i musikkens tjeneste’. Og både Birthe Kjær og Lars Ulrik Mortensen må siges at være fra den sidste af kategorierne.

Det er formanden for DR Symfoniorkestrets medarbejderforening, fagottisten Dorte Bennike, der overrækker priserne til Birthe Kjær og Lars Ulrik Mortensen på lørdag, og om valget siger hun:

- DR’s grundlægger, kammersanger Emil Holm, havde et motto, der lød: ’Det bedste – kun det bedste’, og begge prismodtagere lever i allerhøjeste grad op til Emil Holms standard. Birthe Kjær og Lars Ulrik Mortensen er nogle af vor tids største kunstnere inden for hver deres genre, siger Dorte Bennike.

Kolossalt overskud og professionalisme

Hun tilføjer, at en fælles egenskab for dem er et kolossalt musikalsk overskud og et glødende engagement, som skinner igennem alt, hvad de laver, samt at de har en imponerende professionalisme, hvor de aldrig går på kompromis.

- De har hver især præget dansk musikliv gennem årtier, givet os alle store musikalske øjeblikke og oplevelser - og har været inspirationskilde for utallige musik-karrierer. Det er med allerstørste stolthed og ydmyghed, at musikerne i DR Symfoniorkestret tildeler Emil Holms Mindelegat til Lars Ulrik Mortensen og Birthe Kjær, siger Dorte Bennike, der vil motivere valget yderligere i forbindelse med lørdagens koncert.

Birthe Kjær har optrådt i over 60 år, og det store gennembrud fik hun i 1968 med sangen ’Arrivederci Franz’, der også strøg direkte ind på DR’s dengang nye ’Dansktoppen’. Lige siden har Birthe Kjær haft et utal af hits, ligesom hun også har repræsenteret Danmark i Eurovisionens Melodi Grand Prix i 1989, hvor hun blev nummer tre med ’Vi maler byen rød’, som stadig flittigt spilles. Birthe Kjær har også spillet revy og teater, udgivet visealbum og været TV-vært.

Cembalisten Lars Ulrik Mortensen er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og han er ikke mindst kendt for sit arbejde som kunstnerisk direktør, kapelmester og cembalist i ensemblet Concerto Copenhagen. Gennem hele karrieren har barokmusik og tidlig musik spillet en central rolle for Lars Ulrik Mortensen, der i 2007 også modtog Léonie Sonnings Musikpris.

Corona har bremset uddeling to gange

Kammersanger Emil Holms Mindelegat bliver normalt uddelt tæt på Emil Holms fødselsdag - han var født den 13. februar 1867. Imidlertid har forsamlingsforbuddet og coronanedlukningen af DR Koncerthuset umuliggjort den planlagte uddeling af prisen både i vinteren og foråret sidste år og i år. Derfor er det både legatet for 2020 og 2021, som bliver uddelt i forbindelse med koncerten med DR Symfoniorkestret lørdag eftermiddag.

Blandt de tidligere modtagere er blandt andre violisten Svend Asmussen, der fik den som 100-årig i 2016, musikpædagogen Lotte Kærså, entertaineren Sigurd Barrett, tenoren Stig Fogh Andersen, violinisten Frederik Øland, solooboisten Henrik Goldschmidt, Danmarks Underholdningsorkester, violinist og professor Tutter Givskov og mange flere.

Facebook
Twitter