Udstilling om Børnenes U-landskalender syv steder i landet

Siden 1962 har DR og Danida samarbejdet om Børnenes U-landskalender. I løbet af november og december kan man syv steder i landet få hele historien om den gamle tradition, samarbejdet og det gode formål.

Udenrigsminister Kristian Jensen og vært på 'Ultra Nyt', Tommy Zwicky, præsenterede årets u-landskalender foran hundredvis af børn på Frederiksbjerg Skole i Aarhus i begyndelsen af oktober i år (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Siden 1962 har DR og Danida hvert år samarbejdet om Børnenes U-landskalender. På den måde har danske børn og deres forældre bidraget med næsten 200 millioner kroner til projekter, der har været med til at gøre livet lidt bedre for børn i Latinamerika, Afrika og Asien.

Børnenes U-landskalender er også meget andet end en papkalender og optaktsprogrammer på DR hvert år op til jul. Det er også undervisningsmateriale i skolerne, en omfattende hjemmeside, som i år handler om børn i Tanzania og meget andet.

For første gang i de 54 års samarbejde går DR og Danida i år sammen om udstillinger syv steder i landet. Her kan børn og voksne gå på opdagelse i Børnenes U-landskalender, se gamle låge-julekalendere, læse om de forskellige projekter, blive skarpere på Tanzania, som årets penge går til – og meget, meget mere.

Den første af udstillingerne åbner i foyeren i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København, hvor den vil være at finde fra den 14. november til den 4. januar. Her vil man blandt meget andet kunne stille sig ind i en kæmpemodel af illustratoren Nikolaj Danielsens motiv fra ’Den Anden Verden’ på Børnenes U-landskalender i år, ligesom man vil kunne se en del af de scenografiske elementer fra DR1-julekalenderen ’Den Anden Verden’. I udstillingen i Industriens Hus vil alle også kunne blive lidt klogere på, hvordan danske virksomheder arbejder sammen med u-landene.

Fra den 28. november og frem til den 4. januar breder en mindre skaleret version af udstillingen sig til centralbibliotekerne i Odense, Aalborg, Herning, Vejle, Roskilde og Gentofte. Her vil bibliotekerne samtidig have et særligt spor om eventyr, fordi årets DR1-julekalender ’Den Anden Verden’ i høj grad tager udgangspunkt i Brødrene Grimms af slagsen.

”Vi laver udstillingerne, fordi vi gerne vil lidt bredere ud og fortælle historien om Børnenes U-landskalender, og hvad den har betydet gennem nu 54 år. Det er usædvanligt, at to organisationer som Danida og DR har samarbejdet så længe om et projekt, og det er vi stolte af,” siger Thit Dyreberg, der er projektleder på Børnenes U-landskalender i DR Salg.

Tegn næste års kalender

Som en del af udstillingerne vil man også kunne høre mere om, hvordan man illustrerer en lågekalender. Her kan man blandt andet se én af Ib Spang Olsens tegninger til Børnenes U-landskalender, ligesom man kan høre mere om, hvordan Nikolaj Danielsen har arbejdet med årets kalender. Han har også været production designer på ’Den Anden Verden’ og kender derfor universet omkring DR1-julekalenderen rigtig godt. Årets kalender er tegnet helt i hånden for at fange noget af den stemning, der ligger i de gamle eventyrillustrationer, man blandt andet kender fra Brødrene Grimm.

”Det er en fantastisk arv at få lov til at løfte videre. Det er immervæk nogle af vores bedste illustratorer og kunstnere, som for eksempel Herup og Spang Olesen, som har gået forud. Det har jeg oplevet som en kæmpe ære, og de gjorde mig selskab hver eneste dag, jeg sad og tegnede,” siger årets illustrator på Børnenes U-landskalender, Nikolaj Danielsen.

På de seks biblioteker og ved udstillingen i Industriens Hus kan man læse mere om hvordan, man selv kan blive den heldige, der illustrerer næste års lågekalender.

”For første gang nogen sinde laver vi en konkurrence om at illustrere Børnenes U-landskalender. Vi er i gang med at nedsætte en jury, der skal bedømme dem, og de nærmere detaljer for konkurrencen vil fra den 14. november være at finde på dr.dk/ulandskalender, og ellers kan man sende en mail til os på ulandskalender@dr.dk,” forklarer Thit Dyreberg.

Udstillingen i Industriens Hus i København vil være åben mandag til fredag fra klokken 8.00-17.30, mens udstillingerne på bibliotekerne følger de enkelte steders åbningstider.

Facebook
Twitter