Ugens DR: Adam Holm ser på skamplet på dansk idrætshistorie

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset og på DRTV i uge 15 fra den 12.-18. april 2021.

Abraham Kurland var Danmarks bedste bryder og udtaget til OL 1936 i det nazistiske Tyskland. Men hvem besluttede, at han ikke måtte deltage? Adam Holm går onsdag på DRTV og DR2 klokken 21.00 på opdagelse i en skamplet på dansk idrætshistorie og forsøger at opklare, hvad der skete, da en række af Danmarks største sportsfolk havnede i et ideologisk magtspil - fanget mellem medaljedrømme og politisk udnyttelse. Foto: Eddy Media. (Foto: Eddy Media © Eddy Media)

Mandag den 12. april – ’Forsvundne arvinger’ er tilbage:

Verner dør alene og efterlader sig ikke umiddelbart nogle arvinger. Men det viser sig, at hans far har gemt på hemmeligheder - og måske er Verners familie slet ikke så lille, som man skulle tro. Mette Frisk og arkivar Adam Jon Kronegh forsøger mandag klokken 20.00 at opklare familiemysteriet, når programserien ’Forsvundne arvinger’ er tilbage på DR1 og DRTV.

Mandag den 12. april – Kom med til BAFTA-uddeling:

Thomas Vinterbergs 'Druk' kan hente ikke færre end fire priser hjem, når det britiske filmakademi hylder årets bedste film og største præstationer i et virtuelt, men festligt show med masser af internationale stjerner på plads hjemme i stuerne. DR2 og DRTV viser showet mandag klokken 20.00. 'Druk' er nomineret i kategorierne bedste ikke-engelsksprogede film, bedste instruktør, bedste originalmanuskript og bedste mandlige skuespiller (Mads Mikkelsen). Aftenens største favoritter er de roste dramaer 'Nomadland' og 'Rocks', der hver er nomineret til syv BAFTA-priser.

Mandag den 12. april og tirsdag – Uskyldigt dømt:

En sen nattetime bliver en håndværker vækket af politiet. Politiet anklager ham for at stå bag et indbrud, og de har et sikkert bevis: Håndværkerens DNA, som er fundet på gerningsstedet. Ingen tror derfor på håndværkeren, da han påstår, han er uskyldig, og han bliver idømt 60 dages fængsel. Men nu viser det sig, at det sikre DNA-bevis ikke altid er sikkert. Håndværkeren var uskyldig, og han er ikke den eneste. Tre mistænkte fortæller i dokumentaren ’Uskyldigt dømt’ på DR1 mandag klokken 21.25 og på DRTV om kampen mod politiets og rettens sikre DNA-beviser. Tilrettelæggelsen står Kay Bæckmann for. De meget morgenduelige kan også se programmet tirsdag klokken 5.55.

Tirsdag den 13. april – Natten, hvor Notre-Dame brændte:

Notre-Dame de Paris er et af de mest besøgte turistmål i verden. Men den 15. april 2019 udbrød der brand i den gamle kirke. Og mens verden så magtesløs til, truede flammerne med at udslette næste 900 års historie. I ’Dokumania’ tirsdag klokken 20.55 på DR2 og DRTV fortæller brandmænd, præster og dem, der var inde i katedralen, den skæbnesvangre nat om den modige og ekstraordinære indsats for at redde Europas mest dyrebare monument.

Onsdag den 14. april – Dobbelt straf i en coronatid:

Kenneths kæreste Nanna er idømt to års fængsel for at opfordre til vold under en Men In Black-demonstration. Nu er Kenneth og de andre demonstranter igen på gaden, for de er rasende over, at ulovligheder ved en coronademonstration udløser dobbelt straf. Var det overhovedet meningen, at den dobbelte straf skulle gives til demonstranter, lyder spørgsmålet, når Trine Maria Ilsøe er vært i en ny omgang af magasinet ’Kriminelt’ onsdag klokken 21.25 på DR1 og DRTV.

Onsdag den 14. april og fredag – Elizabeth II i krigstjeneste:

Dronning Elizabeth II er verdens længst regerende monark, i den forgangne uge mistede hun sin 99-årige mand, og den 21. april fylder hun 95 år. Hendes offentlige pligter begyndte allerede under 2. Verdenskrig, hvor hun gjorde tjeneste i den britiske hærs Auxiliary Territorial Service. Gennem interviews med hendes barndomsven og royale eksperter dykker DR2 onsdag klokken 20.00 ned i Elizabeths liv og ser, hvordan 2. Verdenskrig forvandlede en genert prinsesse til en legendarisk dronning. Programmet kan også ses fredag klokken 21.30 på DR2.

Onsdag den 14. april – Randers Kammerorkester 75 år:

’P2 Koncerten’ bliver onsdag klokken 19.20 sendt direkte fra Værkets Koncertsal i byen. Det østjyske ensemble fejrer sig selv med musik af to danske komponister, fra hvert sit århundrede, der har haft stor betydning for orkestret. Det er Gustav Helsted: Decet og Anders Nordentoft: Uramea (uropførelse). Randers Kammerorkester bliver dirigeret af David Riddell, og det er Klaus Møller-Jørgensen, der er vært for koncerten fra P2.

Onsdag den 14. april – Fanget i Hitlers spil:

Abraham Kurland var Danmarks bedste bryder og udtaget til OL 1936 i det nazistiske Tyskland. Men hvem besluttede, at han ikke måtte deltage? Adam Holm går på opdagelse i en skamplet på dansk idrætshistorie, og forsøger i serien ’Fanget i Hitlers spil’ de næste fire onsdage klokken 21.00 på DR2 at opklare, hvad der skete, da en række af Danmarks største sportsfolk havnede i et ideologisk magtspil: Fanget mellem medaljedrømme og politisk udnyttelse. Programserien kan også ses på DRTV.

Torsdag den 15. april – Er dit liv til salg?

Hvad ved sociale medier om dig? Og har du selv givet dem de oplysninger? Ulla Essendrop undersøger og bliver overrasket over, hvor mange oplysninger, Facebook har om hende. For hvor meget data kan de sociale medier samle om os, og hvad det kan bruges til, lyder spørgsmålet i ’Mit liv på nettet’ torsdag klokken 21.25 på DR1 og fra morgenstunden på DRTV. Hun besøger også et reklamebureau, der lever af at målrette specifikke reklamer til alle os danskere på de sociale medier. Gennem seks afsnit forsøger Ulla Essendrop at få svar på sine egne dilemmaer på sociale medier i serien. Hun elsker at bruge sociale medier, men er også bekymret for den magt, de kan have over os. Læs mere om programmerne her

Brad Pitt er en af de medvirkende i filmen ’Burn After Reading’ fredag klokken 20.00 på DR2.

Fredag den 16. april – George Clooney og Brad Pitt i DR2’s fredagsfilm:

George Clooney, Brad Pitt og Frances McDormand har hovedrollerne i den amerikanske film ’Burn After Reading’ fra 2008, som DR2 viser fredag klokken 20.00. CIA-agenten Osborne Cox tager det ikke let, da han bliver fyret. Fordrukken og bitter begynder han at skrive sine erindringer. En computerdisk med hans skriverier havner i hænderne på to kiksede fitness-instruktører. De er sikre på, at de har fået fingre i en række saftige spionhemmeligheder og ser disken som en genvej til hurtige penge. Det sætter gang i en kæde af begivenheder, der snart løber løbsk.

Lørdag den 17. april og søndag – Bedsteforældredag i bageteltet:

Fem unge juniorbagere står klar til semifinalen i ’Den store juniorbagedyst’, hvor der er bedsteforældredag lørdag klokken 20.00 på DR1 og DRTV. Den hemmelige udfordring stiller ekstra høje krav til deltagernes tegneevner, når de skal lave roulader med mønster på. I mesterværket kommer der gæster i teltet, og deltagerne får for alvor vist, hvor flotte og imponerende kager, de kan præstere. Men der er kun én, der kan kalde sig ugens mesterbager. Programmet kan også ses søndag klokken 17.40 på DR1.

Lørdag den 17. april – Sommerfugle i musikken:

Der findes over 175.000 forskellige sommerfugle, der tager på besøg i drømmene og spiller dem et pus. Agatugle, zigzagspinder, dødningehoved, broget havemåler og mange flere. Hver og en sætter gang i drømmene med deres sværmeriske, lokkende færden. Og nogen der har næse for den slags sværmerier, er musikere, der igennem tiden har givet deres bud på sommerfuglens væsen. Mancini, Daimi, The Hollies og Puccini er bare et par stykker af dem. Du kan høre meget mere om sommerfugle i musikken lørdag klokken 16.03-18.00 på P2.

Lørdag den 17. april – Bedre sex med DR2:

Du kan se med, når DR2’s temalørdag giver dig de bedste tips og tricks til at forbedre dit sexliv. Det gør kanalen klokken 21.00 – efter et program om aseksualitet. Blanca føler at sex er blevet mekanisk og har svært ved at finde ro i sig selv og i sin lyst til sex. Heldigvis er sexolog og journalist Sara Skaarup klar til at hjælpe og inspirerer ikke kun Blanca, men også alle os andre.

Søndag den 18. april – Tysk program om Grønland:

Grønland. Verdens største ø, hvor over 80 procent af landet er dækket af is. I årtusinder har inuitterne jaget her og levet af naturen. Men polarcirklen er under hastig forandring, og det ser det tyske naturprogram om Grønland på søndag klokken 19.00 på DR1. Moderniseringen og menneskeskabt global opvarmning truer det arktiske naturparadis. I den tyske film lærer vi gennem lokalbefolkningens øjne det autentiske Grønland at kende - fra ældgamle traditioner til den mystiske grønlandshaj og det guddommelige nordlys.

Søndag den 18. april – Mit liv som førstedame:

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis er kendt for sin skønhed, stil og intelligens. Men hun levede et liv fyldt med tragiske begivenheder. Gennem interviews og hendes håndskrevne breve dykker DR2 søndag klokken 21.00 ned i Jackies liv - fra tiden som præsidentfrue i Det Hvide Hus, ægteskabet med den græske skibsreder Aristoteles Onassis, og til hun genskaber sit liv som bogredaktør.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk