Ugens DR: Anna Thygesen mødes med åbenlyse Facebook-fjender

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 42 fra den 14.-20. oktober 2019.

Hvad sker der, når man arrangerer et møde ansigt til ansigt mellem to åbenlyse Facebook-fjender? Det tester vært Anna Thygesen, når hun i DR2’s nye serie ’Mellem fjender’ torsdag klokken 21.30 inviterer ulveentusiasten Thomas Niels Thomsen fra København med til Vestjylland for at drikke kaffe med jæger og ulvemodstander Kjeld Nyhus Andersen. (Foto: Petra Kleis.)

Mandag den 14. oktober og søndag – Anders Agger er på demensplejehjem

I Nordsjælland langt ude på landet bor der en halv snes svært demente i et privatdrevet plejehjem. Anders Agger får mandag klokken 21.30 på DR2 lov til at dele livet med personale og beboere i et par dage for på nærmeste hold at opleve, hvad der gør Dagmarsminde til et helt særligt sted. På det private plejehjem er sansestimulering, hjemlige omgivelser, massage, dyr og udeliv, god mad, dans, musik og fællesskab værdier, der prioriteres højt. Dagmarsminde er ledet af May Bjerre Eiby, der selv har oplevet, at hendes far sygnede hen som dement, før han døde. Nu er hun med til at skabe et alternativ for mennesker, der ikke har brug for at sidde på deres værelser klæbet til tv, men rent faktisk nyder at være en del af et levende fællesskab. Programmet kan også ses søndag klokken 23.35 på DR2.

Mandag den 14. oktober – Hitlers tog til Holocaust

Jernbanen var en afgørende faktor i Hitlers Nazityskland. Dels til at fragte materiel og mandskab rundt til krigens brændpunkter. Dels til at transportere millioner af jøder til kz-lejre og gaskamre. Den engelske tv-journalist Chris Tarrant tager mandag klokken 20.45 på DR K på en personlig rejse ind i det mørkeste kapitel af jernbanens historie. Undervejs møder han overlevende fra Holocaust og får deres historier.

Mandag den 14. oktober og frem til fredag – Vikaren er klar på P4

’Klar, Vikar på 4'eren’ dukker op i din radio, når ’Formiddag på 4'eren holder fri’, og det gør programmet i efterårsferieugen. Hver dag fra mandag til fredag fra klokken 10.03 til 12.00 er Hanna Madsbjerg vært – og hver dag laver hun programmet sammen med en ny, kendt gæste-medvært, som har været med til at bestemme dagens emne.

Mandag den 14. oktober og torsdag – Helena er ond ved sin mor

Helena vil umyndiggøre sin mor, selv om moderen ikke vil have det. Efter to blodpropper i hjernen, er moderen blevet hjerneskadet og sidder nu på et plejehjem, hvor hun smider om sig med penge på vilde udenlandsopkald og dyre Facebook-spil. ’Tværs på DR3’ mandag klokken 22.00 handler om, hvordan Helena desperat forsøger at få kontrol over moderens udgifter og bestillinger, for at moderen ikke ryger på gaden. Helena kan ikke blive ved med at bruge hele sit liv på at holde styr på sin mor, men hvordan fortæller man sin mor, at man vil umyndiggøre hende, uden at hun mister alt for en? Programmet kan også ses torsdag klokken 23.35 på DR3.

Mandag den 14. oktober og alle hverdage – P3 laver playliste til særlige begivenheder

Hvordan ville din playliste til Jordens undergang egentlig lyde? Til den håbløse forelskelse? Til kroppen? Mandag til fredag i denne uge samler Line Kirsten Nikolajsen i ledtog med både studiegæster og P3-lyttere de bedste tracks til en lang række af ret specifikke playlister. Det er hver dag mellem klokken 9.05 og 12.00.

Tirsdag den 15. oktober og onsdag – Carl Nielsen-konkurrence i DR Koncerthuset

Morgendagens internationale kammermusikstjerner er på scenen, når der i denne uge blive holdt Carl Nielsen International Chamber Music Competition i København – med start i Studie 2 i DR Koncerthuset. Konkurrencen er blevet til i samarbejde mellem DR, Det Kgl. Bibliotek og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og det er anden gang, den holdes. Klokken 10.00 tirsdag er der 1. runde for blæserkvintet, mens der onsdag klokken 10.00 er første runde for strygekvartet. Der er gratis adgang til koncerterne begge dage. P2 sender fra konkurrencen første gang tirsdag klokken 12.15. Vært er Esben Tange. Læs mere om deltagerne her

Tirsdag den 15. oktober og onsdag – ’Hammerslag’ i vandkanten

’Hammerslag’ er netop vendt tilbage med nye programmer på DR1 tirsdag klokken 20.00, og i denne uge er programmet taget til et af de allerbedste steder i Danmark, hvis man drømmer om en tur i bølgen blå, for i det Sydfynske Øhav er der bare vand, vand, vand og atter vand, så langt øjet rækker. Men hvad er prisen for udsigt til Det Fynske Øhav? Det skal de to mæglerhold dyste om. Programmet starter med intet mindre end en bolig, der har direkte adgang til Faaborg Fjord. Så tager man til Tåsinge til en bolig med en fabelagtig udsigt over Svendborgsund, og vi afslutter med en ferielejlighed på havnen i Rudkøbing på Langeland. Christian Degn er vært, og programmet kan også ses på DR1 onsdag klokken 9.00 samt på DRTV.

Tirsdag den 15. oktober og onsdag – Gamle mænd i nye forklæder

Et madhold bestående af fire mænd, der aldrig har lært at lave mad, skal for første gang mødes i et skolekøkken. De har igennem et helt liv klaret sig ved, at kvinderne i deres liv har lavet maden. Men nu er de alene og må klare deres måltider på egen hånd. Det har resulteret i mærkelig mad spist i ensomhed. Men det skal være slut nu. Sammen med kokken Paw skal madholdet på fire uger lære nok om madlavning til, at de kan invitere deres familier hjem til et rigtigt festmåltid. Men er fire uger nok tid til at lære noget, man ikke har formået at lære på et helt liv? DR1 har tirsdag klokken 20.45 premiere på programserien ’Gamle mænd i nye forklæder’. Programmet kan også ses på DR1 onsdag klokken 8.15 og på DRTV.

Tirsdag den 15. oktober – DR K er vild med bøger igen

I programmet ’Vild med bøger’ får Flemming Møldrup tirsdag klokken 22.00 på DR K besøg af Anders Klarlund og Thomas Rydahl, der sammen med Jacob Weinreich har skrevet krimien ’Mordet på en havfrue’. Her bliver vores kære nationaldigter H.C. Andersen anklaget for et mord, han ikke har begået. For at rense sit navn, bliver han nødt til at hjælpe politiet. Klarlund og Rydahl taler med Møldrup om, hvorfor de i deres krimi har valgt at lade H.C. Andersen springe ud som detektiv i et grimt og uhumsk København i 1834.

Tirsdag den 15. oktober, onsdag og torsdag – Guldfeber i Trump-dynastiet

Mændene i Trump-familien har i generationer været entreprenante. Frederich Trump udvandrede fra Tyskland for at finde guld i USA. I stedet tjente han penge på at sælge mad og udstyr til guldgraverne. Hans søn, Fred, blev ejendomshandler i Queens med så stor succes, at hans familie kunne leve et privilegeret liv. Og barnebarnet Donald endte som USA's 45. præsident. På DR2 tirsdag, onsdag og torsdag klokken 23.00 kan du få historien om de tre generationer af Trump-familien - fortalt med interviews, billeder og hidtil ukendte filmoptagelser.

Onsdag den 16. oktober – ’Bonderøven’ er tilbage og fjerner skræpper

I efterårssæsonens første program viser Frank Erichsen, hvordan det bugner med afgrøder i køkkenhaven. Kastaniegårdens store stald skal rives ned, men den ene ende skal bevares, og murværket skal udstyres med et såkaldt stik - en buet åbning, hvor porten skal sidde. Det kræver en træskabelon, før murerarbejdet kan begynde. Marken skal også gøres klar til vinterrapsen, så Johan og Alma må hjælpe Frank med at fjerne skræpper. Det første program i den nye sæson er tilbage onsdag klokken 20.00 på DR1.

Det handler om ’Olsen Banden’s far, instruktøren Erik Baling på DR K onsdag klokken 21.45. Foto: DR Arkiv.

Onsdag den 16. oktober – Skide godt, Balling

Olsen Bandens "far", Erik Balling, der døde i 2005, var manden bag dansk film og tv's største succeser. Gennem sine mange år på Nordisk Film instruerede han over 40 film, og hans fornemmelse for folkelig underholdning var eminent. DR K viser et portræt af ham onsdag klokken 21.45 – programmet er tilrettelagt af Marcus Mandal og Poul Arendal.

Torsdag den 17. oktober og lørdag – DR1 tager ud på ’Øen’

Hvad sker der, når vi fratages det moderne livs bekvemmeligheder og skal leve på en ø uden civilisation? Det står 14 helt almindelige danskere overfor i et nyt socialt eksperiment på DR1 torsdag klokken 20.00 og de næste syv torsdage. I ’Øen’ efterlades gruppen helt alene på en øde ø i Stillehavet, kun med vand nok til at klare sig i et døgn - herfra er resten op til dem. Allerede fra dag ét skal de i fællesskab bygge et nyt samfund op fra bunden, og de skal på egen hånd finde ly, vand og føde og klare sig selv den næste måned. Programmet kan også ses på DR3 lørdag klokken 20.00 og som langt det meste andet på DRTV. Læs mere om programserien her

Torsdag den 17. oktober – Fjender mødes på DR2

Hvad sker der, når man arrangerer et møde ansigt til ansigt mellem to åbenlyse Facebook-fjender? Det tester vært Anna Thygesen på DR2 torsdag klokken 21.30, når hun inviterer ulveentusiasten Thomas Niels Thomsen fra København med til Vestjylland for at drikke kaffe med jæger og ulvemodstander Kjeld Nyhus Andersen. Ulvedebatten er præget af trusler, hærværk og masser af følelser, og det går da også hurtigt op for Anna Thygesen, at de to mænd ingen respekt har for hinanden. I ulvezonen møder vi blandt andet en landmand, der har mistet over 200 får efter ulveangreb, og en mor til tre børn, som frygter ulven.

Fredag den 18. oktober – Hør bulgarske stemmer i DR Koncerthuset

The Bulgarian State Television Female Vocal Choir blev dannet i 1950’erne med det formål at fremføre autentisk bulgarsk folkemusik på nationalt tv og radio. Men efter at være blevet opdaget i 1970’erne af den schweiziske producer Marcel Cellier, indspillede koret sit første album i 1975, og i forbindelse med udgivelsen af det Grammy-vindende andet album, skiftede koret navn til Le Mystere des Voix Bulgares – eller The Mystery of the Bulgarian Voices. Fredag klokken 20.00 giver koret koncert i Koncertsalen. Med sig har de Lisa Gerrard, der siden starten af 1980’erne har optrådt og udgivet plader med det æteriske goth-band Dead Can Dance, som hun var med til at danne i Melbourne i Australien. Læs mere om koncerten her

Fredag den 18. oktober – Serie om Victor Hugo på DR K

I 1848 er Victor Hugo allerede berømt, selv om han ikke har udgivet noget siden sin datters død fem år tidligere. Den store forfatter deler sin tid mellem sin familie og sine to elskerinder. Da der udbryder revolution, støtter Hugo den nyudråbte republik, selv om han er monarkist. Han kæmper for sociale reformer og frihedsrettigheder, men skuffes slemt over hykleriet og kynismen i det politiske spil. DR K viser fredag fra klokken 20.00 begge afsnit i en fransk dramaserie om Victor Hugo.

Lørdag den 19. oktober – Arkivet flytter i koncerthus

Det engelske kultband Archive tager ikke ofte på turné, og når de gør, så besøger de som oftest blot de passionerede fanbaser i Frankrig og Tyskland. Det bliver derfor en af de sjældne koncerter i Danmark, når de lørdag klokken 20.00 lægger vejen forbi København og DR Koncerthusets Studie 2. Publikum kan se frem til en koncert med en særdeles unik lyd fra det oprindelige triphop-band, der løbende har fået lov til at udvikle sig over bandets 25-årige levetid. Læs mere om koncerten her

Lørdag den 19. oktober – DR2 ser på kærlighed, der dræber

Hvad får mennesker til at dræbe i kærlighedens navn? 44 procent af alle drab i Danmark begås indenfor familien. Og mere end hvert fjerde drab begås på en nuværende eller tidligere partner. I DR2’s temalørdag fra klokken 20.00 til 22.30 kommer seerne helt tæt på fire tragedier, hvor det, der startede som kærlighed, fik den værst tænkelige udgang. De nærmeste pårørende til drabsofre deler deres historier, og DR2 undersøger, om det er kærlighed, der får mennesker til at begå mord eller følelser afledt af en kærlighed, der forsvandt? Følelser som jalousi, afmagt og afhængighed, der får mennesker til at handle så ekstremt?

Søndag den 20. oktober – Mord i symfonien

DR Symfoniorkestret inviterer søndag klokken 20.00 på DR K til en morderisk soundtrackkoncert i krimiens, thrillerens og dramaets tegn. Her kan du opleve lyden af makabre mord og mørke gåder fra film og serier, når DR Symfoniorkestrets 100 musikere skruer op for dramaet og spændingen og lader blodet flyde i Koncertsalen. Du kan blandt andet opleve musik fra Babylon Berlin, Twin Peaks, Psycho, Vertigo og Mordet i Orient Expressen. Sarah Hicks dirigerer orkestret, og solisterne er Kira Skov, Michael Møller og Christine Nonbo Andersen (vokal).

Søndag den 20. oktober – The Sound of Musical om Judy Garland

Så kom den omsider. Filmen om en af de største amerikanske stjerner fra det 20. århundrede, Judy Garland. I programmet ’The Sound of Musical’ på P2 søndag klokken 18.05 laver Stine Rosengren og Silas Holst deres eget take på historien om, hvordan livet formede sig for pigen, der blev den første musicalstjerne i biografens mørke, og hvor galt det går, når branchen allerede fra første færd hælder drugs i et barn.