Ugens DR: Dokumentarfilm på DR2 følger børn i sorg

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset og på DRTV i uge 4 fra den 25.-31. januar 2021.

Dokumentarfilmen ’Bag skyerne – når børn sørger’, som DR2 viser tirsdag klokken 21.00 følger de dagligdags, hjerteskærende, og af og til sjove øjeblikke i livet for en gruppe mindre børn, der for nylig har mistet en eller begge forældre. Filmen kan også ses på DRTV. Foto: Adam Morris Philip.

Mandag den 25. januar – Danmark-Kroatien i mellemrunden:

De danske håndholdherrer er videre til mellemrunden efter blandt andet at have besejret DR Congo, Bahrein og Argentina stort i den indledende runde ved VM i håndbold i Egypten. Mandag fra klokken 20.00 sender DR1 optakt og den tredje og afgørende mellemrundekamp mellem Danmark og Kroatien, ligesom P3 og ’Liga’ også sender direkte på aftenen.

Mandag den 25. januar – Sidste omgang med de skjulte talenter:

DR1’s serie ’De skjulte talenter – fem år senere’ er tilbage med andet og sidste afsnit mandag klokken 22.25 – og fra morgenstunden på DRTV. Louise har taget et nyt stort skridt i sit arbejdsliv, hun er begyndt at undervise sine kollegaer. For fem år siden gik Nina på specialskole, og blev erklæret for ikke-uddannelsesparat. Nu er hun optaget på et af verdens mest prestigefyldte universiteter. Kristian har inviteret en gæst til middag, og skal nu prøve både at være køkkenchef og vært for en aften. Emilie har, til sin egen store overraskelse, fundet kærligheden. Trine lægger verdens største puslespil, og Martin har fundet sit drømmejob i lufthavnen. Det er Michael Plejdrup, der har tilrettelagt programserien.

Tirsdag den 26. januar – Når børn sørger:

DR2’s ’Dokumania’ sender tirsdag klokken 21.00 filmen ’Bag skyerne – når børn sørger’. Den prisbelønnede danske dokumentar følger de dagligdags, hjerteskærende, og af og til sjove øjeblikke i livet for en gruppe mindre børn, der for nylig har mistet en eller begge forældre. Hos organisationen Good Grief i New Jersey mødes børn, der har mistet en tæt relation. I løbet af et år kommer vi tæt på Kimmy, Nicky, Peter, Nora, Nolan og Mikayla og deres konstante ledsager: Sorgen.

Onsdag den 27. januar – Spioner i krigstjeneste:

Du kender ikke deres navne - og du har aldrig set deres ansigter. Montagu, Garbo, Fuchs og Penkovsky var de største spioner i det 20. århundrede. Ved hjælp af afklassificerede dokumenter, arkiver, rekonstruktioner og interviews giver DR2-serien ’Spioner i krigstjeneste’ indblik i deres sind og metoder - og den afslører, hvordan de ændrede historiens gang. Første afsnit onsdag klokken 20.10 handler om britiske MI5-dobbeltagenter, der narrede nazisterne til at holde deres tropper ude af Normandiet. Serien, der er tysk, er i fire afsnit.

Den nu 93-årige dirigent Herbert Blomstedt, der tidligere har været DR Symfoniorkestrets chefdirigent og i dag er orkestrets æresdirigent, kan høres på P2 i ’P2 Koncerten’ onsdag klokken 19.20.

Onsdag den 27. januar – Blomstedt i timelangt værk:

DR Symfoniorkestrets tidligere chefdirigent fra 1967-1977, Herbert Blomstedt, er verdens ældste aktive stjernedirigent. De 93 år til trods spiller han stadig lange, krævende værker, som onsdag aftens timelange hovedværk, Schuberts 9. symfoni i en optagelse fra Herkulessalen i München. Koncerten med Bayerns Radiosymfoniorkester, der er ’P2 Koncerten’ onsdag fra klokken 19.20, begynder med Mozarts Exsultate, jubilate. Julia Lezhneva, sopran, er solist, og koncerten bliver præsenteret på P2 af Benedikte Granvig. Går alt efter planen giver Herbert Blomstedt også koncert sammen med DR Symfoniorkestret senere på året.

Torsdag den 28. januar – DR2 prøver at opklare kængurumysterium:

18 stjålne kænguruer. Fire frustrerede ejere. Én mand på en mission. Det danske kængurumiljø er blevet ramt af en bølge tyverier i Jylland og på Fyn. Tyverierne virker alt andet end tilfældige. Hvem står bag dem? Hvorfor bliver der stjålet kænguruer - og hvor er de havnet? Den jyske lokaljournalist Stefan Jørgensen tager sagen i egen hånd for at finde frem til kængurutyvene og sandheden bag tyverierne. Han gør det i en ny serie i fire afsnit, som har premiere torsdag klokken 22.00 på DR2 og fra morgenstunden på DRTV.

Torsdag den 28. januar og søndag – Torsdagskoncert med soloklaver:

Stjernepianisten Alice Sara Ott har før indtaget flygelet i DR Koncerthuset, og denne aften skulle hun være solist i en virtuos klaverkoncert – sammen med DR Symfoniorkestret. Det umuliggør coronarestriktionerne, men i stedet byder ugens Torsdagskoncert torsdag klokken 19.30 på muligheden for at opleve stemningsfuld musik for soloklaver fra hendes seneste album ’Nightfall’ af blandt andre Chopin, Debussy og Satie. Matthias Hammer præsenterer koncerten for P2-lytterne, og den kan også høres søndag klokken 0.05 og 12.15.

Torsdag den 28. januar – Kvinder i krig på P1:

Da de første danske kvinder melder sig på kasernerne i 1970erne, findes uniformerne kun i mandestørrelser, og de bliver mødt med fordomme om, at de ikke kan klare øvelserne på grund af deres livmoder og menstruation. Men de giver ikke op. I stedet udfordrer de både Forsvaret og tidens ligestillingspolitik. Lone Træholt er fast besluttet på at blive jagerpilot, og Dorte Vennits vil være kampsoldat. Begge dele er ikke set før og imod love og regler. I en ny serie på P1 og DR Lyd ’’Kvinder i krig’, ser man på historien i syv dele. Første afsnit med eksempelvis Lone Træholt, Dorte Vennits og Suzi Appelgren kan høres torsdag klokken 13.33 og 19.33 og igen lørdag klokken 16.03. Tilrettelæggelse: Anne Pilegaard Petersen og Celine Klint.

Fredag den 29. januar – P2-koncert med to meters afstand:

Fredagens P2-koncert klokken 19.20 er Esbjerg Ensemblets lockdown-koncert med Tuva Semmingsen - direkte fra musikkonservatoriet i Esbjerg. Når folket ikke kan komme til musikken, så må musikken komme til folket. Derfor har ensemblet allieret sig med P2 om en publikumsløs koncert med lækkerier af Mozart, Charpentier, Steingrimur Rohloff og Hans Abrahamsen. Rie Koch fra P2 er vært.

Lørdag den 30. januar – En hel aften om hunde på DR2:

I sidste uge sendte DR2 en hel temaaften om heste, og lørdag er det hundene, der får en hel aften – i hvert fald fra klokken 20.00-22.30. Biologen Patrick Aryee møder blandt andet verdens hurtigste, stærkeste og mest besynderlig udseende tamhunde og undersøger, hvordan det lykkedes vores forfædre at opdrætte disse træk fra hundens vilde ulveslægtninge og forvandle dem til menneskets bedste ven.

Lørdag den 30. januar – Naturen længst mod nord:

Nord for polarcirklen er et af verdens mest ekstreme miljøer. Her er solen oppe 24 timer om dagen i sommermånederne, og det uendelige lys får naturen til at eksplodere, fremgår det af programserien ’Naturen længst mod nord’, som DR1 viser lørdag klokken 19.05. Af den tyske naturserie fremgår det også, at det at leve under midnatssolen også har sine ulemper. For sommeren er kort, og døgnet rundt må dyrene spise, fodre og jage for at kunne opfostre den næste generation. Hvornår skal de sove, hvis der aldrig kommer nat? Og hvordan sikrer man sit afkom, når rovdyrene er på jagt døgnet rundt?

Lørdag den 30. januar – P6 Beat elsker Arctic Monkeys:

Lørdag fra klokken 10.03-16.00 sender P6 Beat seks timer om bandet fra Sheffield, der albumdebuterede i 2006 og siden har nået guitarrockstjernestatus med seks album i bagagen.

’P6 Beat elsker Arctic Monkeys’ giver dig en solid portion kærlighed til et af Englands største bands i nyere tid og historien om de unge mænd fra Sheffield med fedtet halvlangt hår og polo-kraverne oppe om ørerne, der siden udviklede sig til et af verdens mest stilsikre rockbands, som stadig får nye fans med hver udgivelse, og her i januar kan fejre 15-året for deres debut. I albumtimen kan du høre hele historien om bandets album 'AM', og programmet afsluttes som altid med P6 Beat-lytternes Arctic Monkeys top 10. Værterne er Goodluck Casper Hegstrup og Robert Haugsted.

Søndag den 31. januar – Rosendal og Romer går på skattejagt:

Pernille Rosendal og Knud Romer går på skattejagt blandt tusindvis af genstande, der er gemt væk i magasiner på Moesgaard Museum. Det gør de i fjerde og sidste afsnit af ’Skattejagt på museet’ søndag klokken 20.00 på DR1 og fra morgenstunden på DRTV. De to skal skabe en udstilling, og det bliver en rejse, der får dem til at tvivle på, om de overhovedet kan komme i mål, og som i sidste ende tvinger dem til at skabe en helt anden udstilling end både de - og museet - havde forventet.

Søndag den 31. januar – Ny svensk krimiserie – ’Jagten på en morder’:

DR1 har søndag klokken 22.10 premiere på den svenske krimiserie ’Jagten på en morder’, der baserer sig på virkelige hændelser. Den handler om en drabssag, der ryster Sverige. Og en politimand, der nægter at give op. I påsken 1989 forsvinder 10-årige Helén Nilsson i den lille svenske by Hörby. Helén skal ses med to venner nogle minutters gang hjemmefra, men børnene mødes aldrig. Seks dage senere findes Helén voldtaget og kvalt. Kriminalkommissær Pelle Åkesson ønsker at blive en del af efterforskningsholdet, men afvises af sin chef. Fire år senere er mordet stadig uopklaret, da Pelle kaldes ud til en ny drabssag.

Søndag den 31. januar – DR2 møder mode-mønsterbryder:

Frederik Taus er designstuderende og vil skabe tøj, der gør op med fastlåste ideer om, hvordan vi skal gå klædt. Han gør plads, bryder med normerne for køn, krop og seksualitet, og har både Dronning Margrethe og Marilyn Manson som muser. Frederik Taus-programmet, som kan ses søndag klokken 22.00 på DR2, er en del af en serie, hvor kanalen møder fire danske mønsterbrydere, der bruger deres tøj til at sige noget. De insisterer på at give plads til forskellighed, bæredygtighed og langsommelighed, mens de dyrker håndværket og traditionen. Programmet kan også ses på DRTV fra morgenstunden søndag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter