Ugens DR: DR følger 11-årig, der vil skifte køn

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 46 fra den 11.-17. november 2019.

Kim på 11 år er født som pige, men ønsker at være en dreng. Som den yngste nogensinde i Danmark er Kim nu gået i gang med en hormonbehandling, der skal standse kroppens udvikling som pige. Flere og flere transkønnede børn beder om hjælp til et kønsskifte, og DR1 bringer en dokumentar om emnet mandag klokken 20.45, ligesom den kan ses på DRTV. (Foto: Nikolaj Venge)

Mandag den 11. november – Jeg vil ikke være en pige, mo r

Kim på 11 år er født som pige, men ønsker at være en dreng. Som den yngste nogensinde i Danmark er Kim nu gået i gang med en hormonbehandling, der skal standse kroppens udvikling som pige. Flere og flere transkønnede børn beder om hjælp til et kønsskifte, og lægerne siger, det er nødvendigt at hjælpe børnene for at undgå, at de ender i alvorlig mistrivsel. Men børnene behandles til trods for, der er usikkerhed om, hvordan en livslang behandling med hormoner kan påvirke kroppen, ligesom man ikke ved, hvor mange af børnene der senere vil fortryde. DR1 viser dokumentaren om Kim mandag klokken 20.45. Det er Nikolaj Venge, der har tilrettelagt.

Mandag den 11. november og fredag – Dobbeltgængeren fra Østberlin

DR K viser mandag klokken 20.00 en meget personlig beretning om længsel mod frihed og en fortælling om en flugt, som fletter to menneskeskæbner fra to forskellige verdener sammen. Som 19-årig lykkedes det Michael Schneider at flygte fra Øst- til Vesttyskland på en ung danskers pas. Gennem sin opvækst i Østberlin har han følt et stadig større ønske om frihed. Frihed til at bestemme over sit eget liv og frihed til at rejse derhen, hvor han vil. Da en ung dansker rejser til Østberlin for at deltage i en international danseturnering og tjekker ind på det hotel, hvor Michael arbejder, viser der sig en gylden mulighed. Billedet i den unge danskers pas ligner Michael så meget, at han tager en beslutning om at flygte samme nat. Han er helt bevidst om risikoen ved den drastiske beslutning, og han ved, at han muligvis aldrig vil få sin familie at se igen. Alligevel tager han chancen. Programmet følges op klokken 21.00 på DR K, når kanalen viser den franske dokumentar ’Vilde flugtforsøg over Berlinmuren’. ’Dobbeltgængeren fra Østberlin’ kan også ses fredag klokken 15.05 på DR K samt hele ugen på DRTV.

Tirsdag den 12. november, onsdag og lørdag – Danmarks bedste portrætmaler skal findes

I tredje sæson af ’Danmarks bedste portrætmaler’, som starter på DR1 tirsdag klokken 20.45, har dommertrioen bestående af kunstkritiker Bente Scavenius, gallerist Jesper Elg og kunstner Simone Aaberg Kærn nøje udvalgt 24 kunstnere, som medvirker i konkurrencen. I det første program mødes de første seks kunstnere på Kunstmuseum Brandts i Odense, hvor skuespiller Nicolaj Kopernikus og sanger Hilda Heick sidder model, men kun to kunstnere går videre til semifinalen. Programmet kan også ses onsdag klokken 7.25 samt lørdag klokken 16.00 på DR1.

Tirsdag den 12. november – Gidsel hos Islamisk Stat

I 2014 blev den amerikanske journalist James 'Jim' Foley halshugget af Islamisk Stat - og den grusomme henrettelsesvideo blev delt på nettet. Gennem arkivoptagelser og interviews med familie, venner og kollegaer bliver James' historie bragt til live i ’Dokumania’ på DR2 tirsdag klokken 20.45. Der medvirker også tidligere gidsler, som afslører hidtil ukendte detaljer om hans fangenskab.

Tirsdag den 12. november – Kinas dræbte børn

I 2015 blev Kinas berygtede et-barnspolitik ophævet. Men traumet efter den brutale og årtier lange befolkningskontrol eksisterer endnu. DR2 dykker tirsdag klokken 23.00 ned i rædselshistorierne og afslører den ene chokerende krænkelse af menneskerettighederne efter den anden - fra efterladte nyfødte på gaden, tvangssteriliseringer, tvungne aborter og til regerings-bortførelser.

Tirsdag den 12. november – Don’t Worry – Bobby McFerrin er i huset

Han er nok allermest kendt for sangen ’Don’t Worry – Be Happy’, men vokalisten Bobby McFerrin har også lavet så meget andet. Hvordan det lyder, kan du blandt andet høre, når han tirsdag klokken 20.00 står på scenen i Koncertsalen. Med sig har han en trio bestående af keys, bassist og guitarist. Læs mere om koncerten her

Onsdag den 13. november – Tysk-østrigsk version af ’Broen’

DR2 har onsdag aften klokken 20.45 premiere på den tysk-østrigske thrillerserie ’Ritualet’, der er inspireret af den dansk-svenske serie ’Broen’, som DR har været med til at producere. Et frossent lig bliver fundet i et bjergpas i de sneklædte Alper - præcis på grænsen mellem Tyskland og Østrig. Den unge Ellie Stocker fra det tyske kriminalpoliti og hendes desillusionerede østrigske kollega Gedeon Winter kaldes begge ud til gerningsstedet. Snart må det umage par indse, at de står over for en brutal, koldblodig og yderst intelligent modstander.

Onsdag den 13. november – Prins Joachim fortæller om vores grænser

Forestil dig en tid, hvor danske vikinger spredte skræk og rædsel i hele Europa og Danmark er en stormagt. Sådan var det engang, men hvordan er det endt med, at Danmark i dag bliver betragtet som en lilleputnation? På sin rejse rundt i Danmark, møder Prins Joachim onsdag klokken 20.45 på DR K danskere, der selv er en del af danmarkshistorien. Fra mødet med den storslåede natur i Island til den store fan af tv-serien ’Matador’ i Estland.

Onsdag den 13. november – Ars Nova i 40 år

Vokalensemblet Ars Nova Copenhagen markerer med koncerten, som P2 sender onsdag klokken 19.20, at det har eksisteret i 40 år og i dag står som et af verdens bedste vokalensembler under ledelse af Paul Hillier. Koncertens tema er ’Baltiske stemmer’ med musik af Arvo Pärt, Santa Ratniece, Rytis Mazulis, Henryk Gorecki og Pelle Gudmundsen-Holmgreen, i kombination med tidlig musik af Schütz samt anonyme staser fra samlingen Piæ Cantiones fra 1582. Koncerten er en optagelse fra Garnisons Kirke i København den 25. oktober.

29-årige Lorenzo Viotti er ugens dirigent ved Torsdagskoncerten, der i denne uge både holdes torsdag og fredag (Foto: Marcia Lessa)

Torsdag den 14. november og fredag – Viotti og Mahlers 4.

Den unge dirigent Lorenzo Viotti har flere gange begejstret både koncertgængere og anmeldere ved sine koncerter med DR Symfoniorkestret. Torsdag er han tilbage, og da dirigerer han Haydns vittige Symfoni nr. 102 og Mahlers 4. Symfoni, der fortæller om menneskets håb og drømme – og troen på Paradis. Torsdagskoncerten bliver som altid sendt direkte på P2, hvor der er optakt fra klokken 19.20, og fredag klokken 19.30 er den også på repertoiret i Koncertsalen. Læs mere om koncerten her

Torsdag den 14. november – Udstødte brude på DR2

De kaldes IS-brude. Kvinder, der forsagede det frie liv i Europa for at tilslutte sig Islamisk Stat og som nu er interneret i flygtningelejre i det nordlige Syrien. Kurderne, der kontrollerer lejrene, ønsker, at disse kvinder skal repatrieres. Men Vesten nægter at tage imod dem, da mange føler, at de er farlige terrorister. Fortjener de efterladte IS-kvinder og deres børn en chance til, spørger DR2 torsdag klokken 23.00.

Torsdag den 14. november – Ugens filmperle er af Pedro Almodóvar

Det er den store, spanske filminstruktør Pedro Almodóvar, der står bag ugens filmperle, som DR K sender hver torsdag aften klokken 21.15. I denne uge er det hans film fra 2016, ’Julieta’. Der er gået 12 år, siden Julieta sidst så sin datter, Antía. Antía forsvandt ud af Julietas liv som 18-årig, og den fortvivlede mor har ikke hørt fra hende siden. Julieta har søgt overalt efter Antía, men uden held. Det eneste, hun opdager, er, hvor lidt hun egentlig ved om sin datter.

Torsdag den 14. november – DR1 bliver helt lyrisk

Lise Rønne giver de to musikere Poul Krebs og Bro den svære udfordring at sætte musik til et digt og spille sangen live foran et publikum i DR1’s nye programserie ’Helt lyrisk’, som har premiere torsdag klokken 21.00. Krebs kender digteren, men har aldrig før prøvet at synge et digt, og han bliver nødt til at tænke utraditionelt for at løse opgaven. For 23-årige Bro er det hans livs sværeste musikalske opgave, og han frygter at glemme teksten. Men sangen bliver en åbenbaring for den populære artist, som tager sit eget liv op til overvejelse.

Læs mere om programmerne her

Fredag den 15. november – Så skal der gættes store sportspræstationer

Joakim Ingversen har fredag klokken 20.00 på DR1 inviteret Tina Müller, Claus Elming, Rikke Hørlykke og Lars Krogh Jeppesen i studiet til en dyst om nogle af de største danske sportspræstationer. Hvor godt kender de fire deltagere Pernille Blume, Caroline Wozniacki, Ole Olsen og Preben Elkjær? Og hvem er hurtigst på piverten, når Joakim Ingversen drejer på det store sports-lykkehjul og stiller spørgsmål om de sidste fire årtiers sportspræstationer?

Fredag den 15. november – Susanne Bier-film på DR2

Halle Berry har den store hovedrolle i Susanne Biers amerikanske film fra 2007, ’Things We Lost In The Fire’, som DR2 viser fredag klokken 20.00. Audrey mister sin elskede ægtemand. Plaget af sorg og ensomhed inviterer hun hans barndomsven, misbrugeren Brian, til at flytte ind på et værelse i familiens garage. Audrey håber, at hendes mands bedste ven kan hjælpe hende og hendes to børn med at magte det tab, de har lidt. Selv kæmper Brian for at holde sig fra stofferne. Måske kan de sammen finde styrke til at komme videre med deres liv?

Lørdag den 16. november – DR Big Band og Sinne Eeg er på udgivelsesturné

Jazzvokalisten Sinne Eeg og DR Big Band har arbejdet sammen tit, og nu har de også udgivet deres første album sammen, ’We’ve Just Begun’. Det er de på turné med rundt omkring i landet for øjeblikket, ligesom de også vil være det i maj 2020. Lørdag klokken 20.00 rammer de Studie 2 i Koncerthuset. Læs mere om koncerten her

Lørdag den 16. november – Gregers Dirckinck-Holmfeld er bagklog

Hver lørdag klokken 10.03-12.00 får Esben Kjær besøg af skiftende gæsteværter, der presser ugens begivenheder og mediernes behandling af dem ud i nye og overraskende vinkler. P1 er klog i det daglige, så her giver man den lige et hak ekstra - som bagkloge i ’Bagklog på P1’. I denne uge er det den tidligere mangeårige DR-vært på blandt andet ’Kanal 22’ og ’Lørdagskanalen’, Gregers Dirckinck-Holmfeld, der kloger sig. Programmet kan også høres lørdag klokken 21.03-23.00.

Søndag den 17. november – To søstre som solister

DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi har tre stærke solister med på scenen i søndagens optagelse fra DR Koncerthuset klokken 20.00 på DR K. To af orkestrets egne koncertmestre, søstrene Soo-Jin og Soo-Kyung Hong, er solister i Brahms' Dobbeltkoncert, og den prisvindende italiener Alessandro Taverna fører an i Liszts virtuose Klaverkoncert nr. 2. Værten er Mathias Hammer.