Ugens DR: Få Bent Melchiors bevægende beretning om den jødiske families flugt i 1943

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset, på DRTV og DR Lyd i uge 40 fra den 2.-8. oktober 2023.

Før tidligere overrabiner Bent Melchior døde i 2021, nåede han at fortælle den bevægende beretning om sin families flugt og redning i oktober 1943. Det er blevet til en animationsfilm, som DR2 viser mandag klokken 21.40, og som kan ses på DRTV også. Melchior var 14 år, da den tyske besættelsesmagt indledte aktionen mod de danske jøder. Hermed blev han én af de godt 7000 danske jøder, der flygtede til Sverige under 2. Verdenskrig. (Foto: © Juan Pablo de Gamboa, Humanity in Action)

Mandag den 2. oktober – En seriemorders signatur:

En augustaften i 1971 bliver den 8-årige Conny stukket ned og dræbt i en opgang på Nørrebro. Conny har ikke været udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt, og politiet er på bar bund - hvem kan finde på at myrde et barn uden tilsyneladende motiv? Sagen er omdrejningspunkt for et nyt afsnit af ’Danske mord’, som DRTV viser fra morgenstunden mandag, og som kan ses på DR1 mandag klokken 21.25. En ung mand med en mistænkelig plet på bukserne og usammenhængende forklaringer kommer i politiets søgelys, men da manden har et vandtæt alibi, må sagen henlægges. Indtil fem år senere, hvor endnu en pige ved navn Connie bliver brutalt knivdræbt i en vaskekælder i Randers. For her dukker den mistænkte op igen, og for første gang i danmarkshistorien skal politiet finde ud af, hvad der skal til for at profilere en decideret seriemorder.

Mandag den 2. oktober og onsdag – Stemmer i stilheden:

Bent Melchior, tidligere overrabbiner i Danmark, der døde i 2021, fortæller den bevægende beretning om sin families flugt og redning i oktober 1943. Melchior var blot 14 år gammel, da den tyske besættelsesmagt i Danmark indledte aktionen mod de danske jøder. I al hast måtte han forlade sit hjem, sit land og alt, hvad han kendte. Hermed blev han én af de godt 7000 danske jøder, der flygtede til Sverige under Anden Verdenskrig. Filmen ’Stemmer i stilheden’ er lavet som animation, og den kan ses mandag fra morgenstunden på DRTV og mandag klokken 21.40 på DR2. Her kan programmet også ses onsdag klokken 19.40.

Mandag den 2. oktober – Ring til kulturministeren:

Mandag klokken 12.15 er der mulighed for ringe direkte til landets mest magtfulde politikere, når regeringens ministre og partiledere fra Christiansborg sidder klar ved telefonen til at svare på dit spørgsmål. Helt konkret er det mandag kulturminister Jakob Engel-Schmidt, du kan ringe til på 7021 1919 og spørge om præcist det, der optager dig. Du kan også sende en sms til dagens gæst ved at skrive til 1212 med teksten P1 efterfulgt af mellemrum og dit spørgsmål.

Tirsdag den 3. oktober – Folketingets åbningsdag og -tale:

Traditionen tro åbner Folketinget den første tirsdag i oktober. Det er en dag med masser af traditioner, hvor blandt andet kongehuset overværer statsministerens åbningstale. Talen er hemmelig, men den kan handle om nogle af de forslag, som regeringen vil komme med i det kommende folketingsår. TVA Live følger det hele og giver dig analyser og masser af politiske interviews. Det hele styres af Maria Yde og politisk analytiker Jens Ringberg. DR1 og DRTV starter udsendelsen tirsdag klokken 10.30-13.45, ligesom der er fokus på Folketingets åbning tirsdag klokken 18.00 – og selvfølgelig i alle nyhedsudsendelserne. P1 sender også åbningstalen direkte, ligesom kanalen sender gudstjenesten ved Folketingets åbning direkte fra klokken 9.55.

Tirsdag den 3. oktober – Partilederdebat i ’Debatten’:

Folketingsåret er skudt i gang, og traditionen tro samler vært Clement Kjersgaard partiledere og ministre til debat i Landstingssalen - direkte fra Folketingets åbning. Hvad vil SVM-regeringen, og hvordan forholder oppositionerne sig? Det spørger Clement Kjersgaard tirsdag klokken 20.00 på DRTV og DR2.

Onsdag den 4. oktober – Gintberg er på kanten på Amager:

’Lorteøens’ yngre generationer får et humoristisk eftersyn af Jan Gintberg, når han onsdag er på kanten af generationskløften. Det er han fra morgenstunden på DRTV og klokken 20.30 på DR1. På Amager besøger Gintberg TAMU - et uddannelsestilbud for skoletrætte unge, hvor der skal indsamles større mængder fårelort. Han lægger også vejen forbi KUA - Københavns Universitet Amager, hvor Amalie forsker i børns følelser. Og så får han sneget sig over på Danmarks svar på Neverland, nemlig Ungdomsøen, hvor det er de unge, som har magten.

Onsdag den 4. oktober og syv uger frem – Det er fake:

Børnene møder falsk indhold overalt. Men kan de se, når det er fake? Ultra kommer i uge 40-47 til at ruste børnene til at forholde sig kritisk til falsk indhold, så de i fremtiden bliver bedre til at skelne mellem sandhed og løgn. Målet er at uddanne dem i de metoder, der bruges til at snyde dem og skabe en holdningsændring, ved at de mærker konsekvenserne på egen krop. Der vil være indhold i en lang række genrer, som børnene allerede kender og elsker, for eksempel pranks, tests, sketches og challenges. Derigennem bliver de præsenteret for metoder og virkemidler, der i sidste ende kan styrke deres kritiske sans. De første ’Det er fake’-programmer kan ses på DRTV fra onsdag klokken 6.00.

Onsdag den 4. oktober – Biskoppens kamp mod nazismen:

I efteråret 1943 risikerer Københavns biskop Hans Fuglsang-Damgaard sit liv, da han sender et brev til den tyske besættelsesmagt. Brevet bliver efterfølgende læst op i de danske folkekirker og er en skarp kritik af nazisternes jødeforfølgelser. Samtidig opfordrer brevet danskerne til at hjælpe deres jødiske medborgere. Historiker Bent Blüdnikow og tidligere overrabbiner Bent Lexner tager onsdag seerne med på en rejse, der fortæller den ukendte historie om Fuglsang-Damgaard og hans kamp mod nazismen. Det er fra morgenstunden på DRTV og klokken 20.00 på DR2.

Torsdag den 5. oktober – Lokket i døden på Djursland:

Magasinet ’Kriminelt’ med Trine Maria Ilsøe har et makabert mord på programmet de næste to torsdage klokken 6.00 på DRTV og klokken 21.25 på DR1. 40-årige Frank blev slået ihjel på et ellers idyllisk sted på Djursland. Hvad skete der egentlig i Franks liv, op til han forsvandt? Det prøver Trine Maria Ilsøe at finde svar på.

Torsdag den 5. oktober – Det iranske oprør indefra:

I september 2022 døde den 22-årige iranske kvinde Mahsa Amini i politiets varetægt, og torsdag klokken 22.40 ser DR2 nærmere på ’Det iranske oprør indefra’, som programmet hedder. Kvinden var blevet arresteret af Irans ’moralpoliti’, anklaget for ikke at bære sin hijab korrekt. Hendes død udløste de største protester mod regimet siden revolutionen i 1979. Over 500 mennesker omkom under protesterne, heriblandt 72 børn. I et land uden ytringsfrihed satte demonstranterne livet på spil for at filme sig selv og lægge videoerne ud på sociale medier.

Torsdag den 5. oktober og lørdag – Torsdagskoncert og hævn mod Stalin:

Dmitrij Sjostakovitjs musik og hans personlige skæbne som sovjetisk komponist holder aldrig op med at fascinere. Hans Symfoni nr. 10 kan opfattes som en hævn over tyrannen Stalin, og den er på programmet ved denne uges torsdagskoncert i DR Koncerthuset klokken 19.30, som gentages lørdag klokken 14.00. Nicholas Collon dirigerer DR Symfoniorkestret, og Augustin Hadelich er solist på violin i Prokofjevs Violinkoncert nr. 2, som også er på ugens program. Som altid sender P2 koncerten torsdag direkte med optakt fra klokken 19.20. Læs mere om koncerterne her.

Fredag den 6. oktober og lørdag – DR Vokalensemblet byder på meditationskoncerter i Roskilde og København:

Efterårsmørket har sænket sig, og det får DR Vokalensemblet til at invitere på en fredfyldt og meditativ koncert i Roskilde Domkirke torsdag klokken 19.30 og i Vor Frue Kirke i København lørdag klokken 18.30 og 21.00. DR Vokalensemblet og korets nye chefdirigent Martina Batič er dine meditationsguider, og sangerne i koret leder dig til indre stilhed med sitrende smuk musik for kor og cello. Læs mere om koncerterne her.

Jonas Visti har hver uge sin weekendguide på P8 Jazz fra klokken 16.05-18.00 på P8 Jazz. (Foto: © DR)

Fredag den 6. oktober – Vistis weekendguide på P8 Jazz:

Er du klar til weekenden? I ’Vistis Weekendguide’ på P8 Jazz fredage fra klokken 16.05 til 18.00 tager Jonas Visti dig med på en musikalsk tour de force gennem ugens åndehul, hvor du kan blive klar til dansegulvet, få leveret soundtracket til fyraftens-øllen, og varmet op til den lumre lørdag, inden du til sidst heales for dine eksistentielle søndagskvaler dagen derpå.

Fredag den 6. oktober – ’Mabinooz’ er tilbage på DR Ultra:

Alba er stadig vild med Ozzy, og hun kæmper for, at de igen kan finde sammen, når 2. sæson af Ultras danseserie er tilbage på DRTV fra klokken 6.00 fredag. ’Mabinooz’, som serien hedder, laver stadigvæk kriminelle missioner, og det skaber splid i gruppen. Ozzy er splittet, da han har svært ved at stole på Alba efter hendes mange løgne, og samtidig er han fascineret af den nye pige Kajsa og hendes dansegruppe Breakstars.

Lørdag den 7. oktober – Amerikanske kageklassikere i bageteltet:

Der er amerikanske kageklassikere på menuen i bageteltet i ’Den store bagedyst’ lørdag. Det udmønter sig blandt andet i cupcakes inspireret af månelandingen, New Yorks taxier, Disney, burgere og popstjernen Rihanna. Deltagerne prøver kræfter med at skabe mesterværker i kategorien 'New York-cheesecake'. Og så skal der skrælles æbler i lange baner, og flettes dej, når deltagerne skal 'følge kokken' - en amerikansk 'applepie-ekspert'. Timm Vladimir er vært – og programmet kan ses fra klokken 6.00 på DRTV lørdag og samme aften klokken 20.00 på DR1.

Lørdag den 7. oktober og frem til den 14. oktober – DR Big Band er på Thad Jones-turné:

DR Big Band og chefdirigent Miho Hazama åbner den nye sæson med en uges danmarksturné til ære for legenden Thad Jones, som i år ville være fyldt 100 år. Turnéen starter lørdag i Ørstedpavillonen i Rudkøbing, mens den søndag kommer til Elværket i Holbæk, og mandag den 9. oktober kommer til Hotel Cecil i København.

Læs om alle koncerterne her.

Søndag den 8. oktober – Stormfulde kyster på DR1 og DRTV:

Der findes en iskold, klippefyldt og ugæstfri verden. Hvor stormene raser, og vejret bestemmer, hvad der kan lade sig gøre. Her er det ikke let at klare en vinter. Og for at overleve kræver det intelligens og udholdenhed. De næste tre søndage på DR1 klokken 19.00 kan du tage med til kysterne i det nordlige Atlanterhav, og se hvordan polarræve, sæler, oddere og rener kæmper for at forsvare deres territorium, finde føde og opfostre deres unger under de barske forhold. Programserien hedder ’Stormfulde kyster’ og kan også ses på DRTV fra søndag morgen.

Søndag den 8. oktober – Hus med hemmeligheder fra Tønder:

I Tønder renoverer Anita og Brian et tidligere hotel, der efter genforeningen i 1920 fungerede som forsamlingshus for byens tyske mindretal. En plakat på loftet med det tyske jernkors fører journalist Morten Brink Iwersen til 93-årige Carsten i programmet ’Huse med hemmeligheder’ søndag fra klokken 6.00 på DRTV og klokken 21.00 på DR2. Carsten fortæller om sin tysksindede familie, der blev opslugt af nazismen. Arkitekt Ane Cortzen rådgiver de nye ejere, der ønsker at bringe den oprindelige stil tilbage til det gamle hotel.

Søndag den 8. oktober og mandag – DR Pigekoret i mørke med ny dirigent:

DR Pigekoret har fået ny dirigent, Charlotte Rowan, og hun tiltræder officielt i weekenden. Det sker grotesk nok i en koncert i bælgravende mørke – ’DR Pigekoret i mørke’ – søndag klokken 16.00 og mandag klokken 19.30. DR Pigekorets mørkekoncerter efterhånden blevet en stemningsfuld og sanselig oplevelse, hvor du kommer helt tæt på musikken og sangernes stemmer. DR Symfoniorkestrets harpenist Zachery Hatcher medvirker, og Minna Grooss fra P2 er vært ved koncerterne, der gentages i Musikhuset i Aarhus senere på måneden. Læs interview med Charlotte Rowan her.