Ugens DR: DR spiller ekstra meget dansk i radioen

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset og på DRTV i uge 44 fra den 26. oktober-1. november 2020.

Der er ekstra meget dansk musik på DR’s radiokanaler, når DR i uge 44 tager del i ’Spil Dansk Ugen’ over hele landet. Hver af DR’s radiokanaler med musik – og det vil sige alle undtagen P1 – deltager i ugen, hvor musikken mandag er mere dansk end normalt på P6 Beat, tirsdag gælder det P3 og onsdag på P8 Jazz. Torsdag kommer turen til P4, fredag til P2 og lørdag P5. Her er det sangeren Kesi fra det nyligt afholdte P3 Guld i Aalborg. Foto: Agnete Schlichtkrull.

Mandag den 26. oktober – Når mor eller far er psykisk syg:

Maries mor har angst og posttraumatisk hjernesyndrom. Sallys mor er periodisk depressiv, og Marias mor har ADHD, angst og depression. Og sådan er det for flere end 300.000 børn i Danmark, som vokser op i familier, hvor en af forældrene har en psykiatrisk diagnose. Men hvordan er det at vokse op med en far eller en mor, som er psykisk syg? Det følger en ny serie på DR1 fra mandag klokken 21.25 og på DRTV fra morgenstunden. Programmet følger Sally, Marie og Maria og deres familier, når de med hjælp fra psykiatrien i Aalborg forsøger at få hverdagen til at hænge bedre sammen.

Mandag den 26. oktober og hele ugen – DR spiller dansk:

Ligesom tidligere år er uge 44 ’Spil dansk-uge’ i Danmark, og den er DR også med på. Gennem hele ugen spiller DR ekstra meget dansk – og det kommer til at foregå på den måde, at DR’s radiokanaler en efter en har hele dage med dansk musik. Mandag gælder det P6 Beat, tirsdag gør P3 det, mens P8 Jazz gør det onsdag. Torsdag er der dansk musik hele dagen på P4, mens turen fredag når til P2. Lørdag den 31. oktober lyder den danske musik på P5. Det er 20. gang, der bliver holdt Spil Dansk-uge, og DR har været med lige fra start.

Tirsdag den 27. oktober – Kvindelandskamp i fodbold Italien-Danmark:

Så skal det store slag slås om en plads ved EM-slutrunden i 2022 for kvindelandsholdet i fodbold. Italien og Danmark har hidtil været suveræne i Gruppe B, og nu skal de afgøre førstepladsen mellem sig. Holdene mødes tirsdag klokken 17.15 i den toscanske by Empoli og igen om fem uger i Viborg. Der er spændende kampe i vente mellem to kvindelandshold, der ligger nærmest side om side på verdensranglisten. Vinderen af puljen går direkte til EM-slutrunden, mens nummer to også har en EM-chance i kamp med toerne i de øvrige puljer. DR1 sender direkte, og kommentatorer er Henrik Liniger og Arnela Muminovic.

Onsdag den 28. oktober – ’Kontant’ er tilbage og ser på handicapsvindlere:

’Kontant’ er tilbage onsdag klokken 21.25 på DR1, og her undersøger vært Jacob Kragelund en virksomhed, der tilsyneladende udnytter nogle af samfundets svageste borgere. Svært handicappede oplever, at deres underskrifter forfalskes, og at deres livsvigtige hjælpere ikke får løn. Det viser sig, at manden, der står i spidsen for virksomheden, har helt særlige forudsætninger for at forstå de handicappedes situation.

Onsdag den 28. oktober – Amerikanske taler, der ændrede verden:

’Yes we can’ og ’Tear down this wall, mr. Gorbatjev’ er to citater, vi stort set alle kender. Men hvorfor er lige de citater blevet så berømte? I den danskproducerede dokumentar ’Amerikanske taler der ændrede verden’, som DR2 viser onsdag klokken 20.00, møder seerne taleskriverne bag nogle af verdenshistoriens mest berømte præsidenttaler. Og så møder vi de danske statsministre, som blev påvirket af talerne - Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning Schmidt.

Onsdag den 28. oktober – Concerto Copenhagen fejrer Beethoven:

Concerto Copenhagen fejrer onsdag klokken 19.20 250-års fødselaren Beethoven med hans septet i Es-dur på P2. På programmet er også svenske Franz Berwalds septet for samme besætning - med tydelig inspiration fra Beethovens. Franz Berwald: Grand Septet i B-dur. Fredrik From er solist på violin og står for den musikalsk ledelse i koncerten, som er optaget i Hørsholm Kirke to dage før. Vært på P2 er Mette Greiffenberg.

James og Adam Price er i køkkenet på Rungstedlund og prøver at lave ’Babettes Gæstebud’ de kommende to torsdage klokken 20.00 på DR1 og DRTV. Foto: AM Productions.

Torsdag den 29. oktober og søndag – Brødrene Price laver Babettes gæstebud:

Brødrene Price udlever torsdag klokken 20.00 på DR1 deres livslange drøm om at genskabe en af litteraturhistoriens berømte måltider: Babettes Gæstebud. Men det er ikke ligetil. Brødrene skal ud i et større kulinarisk detektivarbejde for at finde ud af, hvad middagen rent faktisk består af. I to programmer er DR1 og DRTV med dem i jagten på de perfekte råvarer - og det at skabe rammerne for det perfekte selskab i Karen Blixens ånd. Programmet kan også ses søndag klokken 15.00 på DR1.

Torsdag den 29. oktober – Fed tråd på P6 Beat:

Guitarist Søren Andersen og radiovært Camilla Jane Lea inviterer hver torsdag i programmet ’Guitar på P6 Beat’ fra klokken 16.05-18.00 en guitarist i studiet for at nørde, dyrke og gennemgå det seksstrengede instrument, mange elsker. Med andre ord er der udelukkende fokus på den fede tråd i to timer.

Torsdag den 29. oktober – Forfulgt af en stalker:

Signes ekskæreste har overvåget, truet og forfulgt hende, siden hun slog op. Hun frygter for sit liv og har søgt tilflugt på et krisecenter, fremgår det af magasinet ’Kriminelt’ med Trine Maria Ilsøe som vært torsdag klokken 21.25 på DR1. Carsten var så besat af sin ekskæreste, at han satte en GPS i hendes bil og overvågede hende i døgndrift. Stalking er en af de mest udbredte forbrydelser, og alligevel kan det stå på i årevis, før retsvæsnet får det stoppet. Programmet kan også ses på DRTV og på DR1 torsdag klokken 6.30.

Torsdag den 29. oktober – Ragnarok i Koncerthuset:

Der er flodtema ved ugens Torsdagskoncert i Koncertsalen, hvor DR Symfoniorkestret spiller – under ledelse af dirigent Ryan Wigglesworth og med Felicia Moore som solist torsdag klokken 19.30. Musikken er Mendelsohns ’Die schöne Melusine’, Schumanns ’Symfoni nr. 3’ – den rhinske, og Wagners ’Götterdämmerung – en symfonisk rejse’. Torsdagskoncerten bliver som altid sendt direkte på P2 med optakt fra klokken 19.20. Læs mere om koncerten her

Fredag den 30. oktober, lørdag og søndag – Så er der P2 Kammermusikkonkurrence:

Der er efterhånden en meget lang tradition for, at P2 holder kammermusikkonkurrence for nogle af landets bedste unge kammermusikere. Sådan bliver det også fredag, lørdag og søndag, hvor DR Koncerthuset danner rammen om konkurrencen anno 2020. Fredag og lørdag holdes første og anden runde fra klokken 12.00-17.00, mens finalen foregår i Koncertsalen fra klokken 14.30-18.00 søndag. P2 transmitterer direkte fra det hele. Læs mere om konkurrencen her

Fredag den 30. oktober, lørdag og søndag – Sange fra havet tre steder i landet:

DR Vokalensemblet og chefdirigent Marcus Creed skuer ud over horisonten med en ’Sange fra havet’-koncert, som kredser om havet og dets mange betydninger – fra følelsen af frihed på det åbne hav til frygten for de voldsomme naturkræfter, som til alle tider har fascineret komponister og digtere. Den første koncert i serien holdes fredag klokken 19.30 i Trinitatis Kirke i København, og ensemblet fortsætter til Vor Frelser Kirke i Horsens lørdag klokken 16.00 samt til Rebild Koncertforening i Skørping søndag. Med på repertoiret er et helt nyt værk, som DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi har skrevet. Læs mere om koncerterne her

Lørdag den 31. oktober – Kronprinsparret deler priser ud igen:

Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik hylder i samarbejde med Bikuben Fonden særligt udvalgte kunstnere og organisationer, der står bag nogle af de afgørende sociale- og kulturelle indsatser i Grønland og Danmark. Dét sker i et stort og festligt tv-show, som samtidig byder på optrædener fra en lang række danske kunstnere. Showet sendes direkte fra Værket i Randers lørdag klokken 21.00 på DR1. Værterne er Stéphanie Surrugue og Kåre Quist.

Lørdag den 31. oktober – P2 Operaaften med stor finale:

P2’s operaaften, der sendes hver lørdag, byder lørdag på en finale – direkte fra Musikkens Hus i Aalborg. Her dyster fire finalister om æren, engagementer og ikke mindst førsteprisen på 20.000 euro i Lauritz Melchior International Singing Competition 2020. Aalborg Symfoniorkester bliver dirigeret af Friedemann Layer, og aftenens konferencier er P2’s Mathias Hammer. Vært for programmet på P2 er Klaus Møller-Jørgensen.

Lørdag den 31. oktober – DR2 hopper ombord i knaldrød gummibåd:

DR2 dykker for øjeblikket ned i otte store danske hits og forsøger at finde ud af, hvorfor netop de sange er blevet allemandseje. Lørdag aftens hit i programserien ’Her er dit hit’ er ’Den Knaldrøde Gummibåd’ med Birthe Kjær, og det er fra klokken 20.00-21.00 samt på DRTV. Programmet er fyldt programmerne med gode historier, musiknørderi og livemusik.

Lørdag den 31. oktober – Clement følger de sidste dage i USA’s valgkamp:

Hvordan ser de amerikanske vælgere på fremtiden? Som valgkampen går ind i sin sidste fase møder Clement Kjersgaard amerikanerne i fire byer, der har en særlig betydning for de to præsidentkandidater. Han gør det lørdag klokken 21.00 på DR2.

Lørdag den 31. oktober – Halloweenkoncert med ’Nataben og Møgdyret’:

Det er efterhånden blevet lidt af en tradition, at DR Big Band samler børn og voksne til en halloween-koncert, og det sker også i år, hvor orkestret byder på musikken til DR Ramasjangs nye serie ’Nataben og Møgdyret’ klokken 12.30 og 15.00 i Koncertsalen. Koncerterne er særligt egnede for børn mellem 5 og 10 år og deres forældre. Læs mere om koncerterne her

Søndag den 1. november – Sørgemarch søndag aften på DR2:

Chefdirigent Fabio Luisi er på podiet foran DR Symfoniorkestret søndag klokken 18.50 på DR2 i en optagelse af Bruckners melodiøse symfoni nr. 7. – det er symfonien med en storslået sørgemarch. Den er komponeret som en hyldest til Bruckners forbillede Wagner. Vært for programmet er Mathias Hammer, der også kan ses senere på aftenen – klokken 21.00 i ’Den klassiske musikquiz’ på DR2. Det samme kan for øvrigt DR Symfoniorkestret.

Søndag den 1. november – Sommer-tid i Koncertsalen:

Selv om over 10 mennesker fremover ikke må forsamles, er der undtagelser med koncerter, hvor der må være 500 godt fordelt ud over en sal, som for eksempel Koncertsal, hvor der normalt er op til 1800 publikummer. Derfor har Peter Sommer også fordelt søndagens koncert, så han giver den to gange – først klokken 17.00 og så igen klokken 20.00 – sammen med bandet Tiggerne. Du kan læse mere om det her

Facebook
Twitter