Næste uges DR: Jonatan Spang er ’Tæt på sandheden’ igen

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 38 fra den 17.-23. september 2018.

De sidste 30 år er antallet af mænd, der bliver fædre, når de er over 50 år, tredoblet. DR2 ser nærmere på fænomenet mandag klokken 20.45 og giver også ordet til flere af dem, ligesom kanalen undersøger, hvordan det er at være gammel far. Foto: DR Tema og Reportage.

Mandag den 17. september – Når farfar bliver far

Antallet af mænd, der bliver far efter de er fyldt 50 år, er på 30 år tredoblet. Kroppen og energien er måske ikke længere, hvad den har været. Og de gamle fædre når muligvis heller ikke at se deres små børn blive voksne. Til gengæld har de gamle fædre en masse andet at give de små børn. DR2 giver mandag klokken 20.45 ordet til de gamle fædre og undersøger, hvordan det er at være en gammel far - og om man nogensinde kan blive for gammel til at få børn. For de voksne børn er det ofte forbundet med forundring og frustration at blive storebror eller storesøster, netop som de troede, at deres far skulle til at være bedstefar for deres børn.

Mandag den 17. september – Kor og strygekvartet

Den Danske Strygekvartet og DR Vokalensemblet er gået i samarbejde om en koncert i serien Series of Four.
På programmet i ’P2 Koncerten’ mandag klokken 19.20 står Faurés Requiem i en særlig kammerudgave, som understreger værkets lyse og trøstende sider, samt Mendelssohns Strygekvartet nr. 2. Dirigent er Bart Van Reyn, og optagelsen er fra Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg. P2-vært er Anne Bro.

Mandag den 17. september – Væk fra incestens skygge

Efter en barndom præget af incest og svigt er Malene kommet godt videre i livet. Men én ting skygger stadig: savnet til hendes mor, som hun mistede kontakten med efter et skænderi. Derfor har Malene nu skrevet en bog om barndommen, som hun håber kan bringe moderen tilbage i hendes liv. DR2 møder Malene i programmet ’Væk fra incestens skygge’ mandag klokken 20.00.

Mandag den 17. september og onsdag – Jonathan findes ikke

Jonathan har brugt hele sit liv på ikke at afsløre for omverdenen, at han er homoseksuel. Det har været så hårdt at lade som om, han var en anden, at han har fået en depression. Han har prøvet at "kurere" sig selv med pigekærester, maskulint tøj og total selvfornægtelse, fordi skammen over hans seksualitet og feminine personlighed er overvældende. Men nu bliver Jonathan nødt til at finde modet til at fortælle sine forældre sandheden og for første gang vise dem sin rigtige personlighed. Det gør han i ’Tværs’ på DR3 mandag klokken 21.00 – programmet kan også ses natten mellem onsdag og torsdag klokken 00.15 på kanalen.

Tirsdag den 18. september – Hvor sikkert er det at føde i Danmark?

Der er babyboom lige nu og travlt på fødegangene. Men hvor sikkert er det at føde på landets hospitaler, og hvad kan læger og jordemødre gøre, hvis der opstår problemer? Det ser Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand på i ugens udgave af ’Sundhedsmagasinet’ på DR1 tirsdag klokken 21.55.

Tirsdag den 18. september – Hvem rydder op på nettet?

Flere og flere oplever at have postet et billede eller en tekst på nettet, som uden varsel forsvinder igen. Men hvem afgør, hvad der er passende indhold? Mange amerikanske firmaer har udliciteret opgaven med at fjerne ”upassende” indhold til en række tredjeverdens lande. Fem digitale ”skraldemænd” fortæller tirsdag klokken 20.45 på DR2 om, hvordan det slider på det psykiske helbred hver dag at skulle se på dybt foruroligende og chokerende film og billeder. Men også om problemerne med at skelne mellem kunst og porno og propaganda og journalistik.

Tirsdag den 18. september – Japansk drama på DR K

DR K’s ’Natbio’ viser film fra alverdens lande – i denne uge også Japan, når man klokken 22.00 viser ’Månen over kirsebærtræerne’ fra 2015. I udkanten af Tokyo har Sentaro en lille butik, hvor han sælger dorayaki - en slags pandekager med sødt bønnefyld. Da han søger hjælp, dukker en ældre dame, Tokue, op. Hun viser sig at have en uforlignelig opskrift på sød bønnepasta, der snart får den lille kagebutik til at blomstre. Men hvorfor er Tokues hænder deforme?

Onsdag den 19. september – Max Raabe er tilbage i de glade 20’ere

De glade 1920’ere vender tilbage, når tyske Max Raabe og hans Palast Orchester kommer tilbage til Danmark og DR Koncertsalen onsdag klokken 20.00. Han genopliver en svunden tidsalder, når han med sin elegante, selvsikre og raffinerede stil præsenterer tidløse sange til en ny generation. Fra legender som Cole Porter og Irving Berlin over navne som Al Bowlly og Fred Astaire.
Læs mere om koncerten her

Onsdag den 19. september – Sømand af verden

DR K har onsdag klokken 21.45 premiere på en serie, der er en hyldest til den danske sømand. Tatoveringer over hele kroppen, et saftig sprog og en pige i hver en havn. Der er mange myter om sømanden, og i fem programmer tager DR K ham under kærlig behandling. Kanalen har fået adgang til en unik samling af gamle billeder og film, der skildrer livet på havet. Derfor kommer man helt tæt på den danske sømand gennem tiderne, og DR K følger med ham ombord, med i havn og med i krig. Man begynder på det gode skib Fulton, hvor generationer af purunge skibsdrenge har lært sømandskabet at kende fra bunden. På den hårde måde! Tilrettelæggelsen står Liv Thomsen og Charlotte Lønstrup for.

Torsdag den 20. september – Torben Chris rydder op i bryllupper

Torben Chris er en stor fan af kærlighed. Og han er stor fan af fester. Men bryllupper, kombinationen af kærlighed og fest, har han et langt mere anstrengt forhold til, fortæller han på DR2 torsdag klokken 21.30. Tænk at kombinere det, der givetvis er den hidtil dyreste fest i to unge menneskers liv med nogle stive, langtrukne og kedelige traditioner. Traditioner, som efter hans mening blot forkorter den tid, der var langt bedre anvendt på dansegulvet og i baren. Torben Chris sætter sig for at finde ud af, om man kan skære ned på tosserier som unødvendige udgifter og bryllupstaler.

Ane Cortzen er vært for sæson 2 af ’Fantastiske forvandlinger’, som har premiere på DR K torsdag klokken 20.00. (Foto: Peter Refsgaard)

Torsdag den 20. september – ’Fantastiske forvandlinger’ på DR K

Torsdag klokken 20.30 er der mulighed for at tage med arkitekt og TV-vært Ane Cortzen, når hun i en ny sæson af ’Fantastiske forvandlinger’ besøger nogle af verdens mest fantastiske arkitektoniske forvandlinger. I Danmark er et fyrtårn forvandlet til turistattraktion, en togremise har fået ny liv som kulturcentrum, og Koldinghus er gået fra ruin til pilgrimsrejsemål for arkitekter verden over. For når gamle bygninger tømmes for funktion, behøver de ikke tømmes for mening.

Torsdag den 20. september, lørdag og søndag – Med udsigt til møller

Danmarkshistorien største sag om værditab på vindmøller udspiller sig netop nu på den jyske vestkyst. Op mod 600 naboer kræver erstatning, fordi de får udsigt til næsten 200 meter høje møller lige foran solnedgangen. I ’P1 Dokumentar’ torsdag klokken 13.03 kan du blandt andre møde naboerne Tove Lisby, Jens Kaasgaard og Preben Greibe. Tilrettelæggelsen står Helge Røjle for, og programmet kan også høres lørdag klokken 16.03 og søndag klokken 19.03 på P1.

Torsdag den 20. september og fredag – Torsdagskoncert med Sareste og Kavakos

Ugens torsdagskoncert kan høres på P2 torsdag klokken 19.20 - direkte fra DR Koncerthuset med Stravinskijs Violinkoncert, hvor barokmusikken møder det 20. århundrede samt Tjajkovskijs sidste tragiske symfoni. Ugens musik er:
Brett Dean: From Melodious Lay, Suite af Hamlet. (Dansk førsteopførelse), Stravinskij: Violinkoncert og Tjajkovskij: Symfoni nr. 6, Pathétique. Ugens solister er Mojca Erdmann, sopran og Allan Clayton, tenor, samt Leonidas Kavakos, violin.
DR Symfoniorkestret spiller under ledelse af dirigent Jukka-Pekka Saraste. Vært på P2 er Tina Rømer. Koncerten gentages i DR Koncertsalen fredag klokken 19.30.

Fredag den 21. september – Holdet bliver sat i ’LIVE’

Fredag klokken 20.00 skal de to coaches Sanne Salomonsen og Lina Rafn afsløre deres endelige hold i ’LIVE’ bestående af 12 live-artister, der skal repræsentere dem videre i konkurrencen. Begge coaches har to kvindelige, to mandlige solister og to bands på holdet, og det er dem, de mener, har det største live-potentiale og dermed mulighed for at stå som vinder af LIVE. Sanne og Lina er nu i direkte kamp imod hinanden. Begge coaches skal sige farvel til én artist fra deres hold, og det er igen seerne, der i første omgang har indflydelse på, hvem der risikerer at skulle forlade showet i aften. Programmets faste og upartiske musikekspert, P3-værten Pelle Peter Jensen, vil, sammen med en kendt dansk musiker, bruge deres musikfaglige ekspertviden til at klæde seerne godt på til at træffe deres valg. Kristian Gintberg er vært, når live-artisterne fra hele landet optræder med alt fra rock over heavy til pop, og de to coaches skal træffe de svære valg.

Fredag den 21. september – Far til fire hundrede

Sæddonation har i mange år været et anonymt forehavende. Som sæddonor har du været sikret fuld anonymitet, og når du først kom ud af donor-boksen, behøvede du ikke tænke mere over din sæddonation. Sådan var det også for journalist Lasse Lauridsen, da han for 10 år siden var studerende. Dengang Lasse var sæddonor, var det aldrig et valg, om han nogensinde ville møde de børn, der kom til verden med hans sæd. Men det er det nu. I dag er det muligt at blive åben donor. Det betyder, at barnet kan opsøge sin biologiske far, når det bliver 18 år. De såkaldt udvidede profiler med blandt andet babybilleder, stemmeprøver, personlige håndskrevne breve og emotionelle personlighedstests er desuden særdeles populære blandt sædbankens kunder. På den måde kan de nemlig finde en donor, de både deler udseende og holdninger med. I ’Far til fire...hundrede’ fredag klokken 21.50 på DR2 undersøger Lasse, hvordan det er at være sæddonor i dag, hvordan sædindustrien ser ud, og i hvilken retning den udvikler sig.

Lørdag den 22. september – Mozarts ’Cosi fan tutte’ på P2

’P2 Operaaften’ byder lørdag fra klokken 19.20 til 23.00 på ’Cosi fan tutte’ - operaen af Mozart i en optagelse fra operaen i Chicago med Ana Maria Martínes, Marianne Crebassa, Andrew Stenson, Joshua Hopkins, Alessandro Corbelli og Elena Tsallagova. Chicago Operaens Kor og Orkester spiller – under ledelse af James Gaffigan. P2-værten er Mette Greiffenberg denne aften.

Lørdag den 22. september – Sådan overlever du en lortebarndom

Når man er opvokset med tæsk, svigt og dårlig indflydelse fra sine forældre, hvad skal der så til for at vende kursen, så man kan få et godt og succesrigt voksenliv? Det handler DR2’s ’Temalørdag’ om fra klokken 20.00 til 22.30. Forretningskvinde og blogger Sarah Louise lader sig personlighedsteste for at komme nærmere svaret på, hvorfor hun overvandt en dårlig barndom i stedet for at gå til grunde. Ligger svaret i vores gener, eller i de mennesker, vi møder på vores vej i barndommen? Markante danskere som Ole Henriksen og Pia Olsen Dyhr fortæller om, hvordan de har vendt en lortebarndom til et succesfuldt liv. DR2 møder også en gruppe omsorgssvigtede unge, der på et skib kæmper med at vende barndommens nederlag til noget godt. For nogle af drengene er det sidste chance.

Søndag den 23. september – Jonatan Spang er tæt på sandheden igen

Søndag klokken 21.00 på DR2 er sidste chance for at grine af ugen, der er gået, inden du bliver ramt af den næste. Jonatan Spang er tilbage med sit comedyshow ’Tæt på sandheden’, hvor ugens nyheder og tidsaktuelle tendenser tages under kærlig, men bestemt behandling. Det fortsætter han også med at gøre de kommende søndag på DR2.

Søndag den 23. september – Klassisk med Nielsen og Sørensen

Koncerten på DR K søndag klokken 20.00 byder på musik af to store danske komponister: Bent Sørensen og Carl Nielsen. Bent Sørensen har på bestilling fra New York Filharmonikerne skrevet værket 'Evening Land'. I programmet kan du høre Bent Sørensen fortælle om 'Evening Land' og høre DR Symfoniorkesteret spille værket, der hermed får sin danske førsteopførelse. DR SymfoniOrkestret spiller også Carl Nielsens kraftfulde Symfoni nr. 4, der udtrykker menneskets uudslukkelige vilje til liv. DR Symfoniorkestret bliver dirigeret af Fabio Luisi.

Søndag den 23. september – Syv en halv times e-sport på DR3

VM i Counter Strike er landet i London sammen med de bedste hold i verden. Danske Astralis i blandt de absolutte favoritter, men flere andre danske hold som eksempelvis North bejler også til den prestigefyldte titel. På DR3 kan du søndag fra klokken 15.30 til 23.00 følge FaceIT CS:GO-majoren direkte fra Wembley – både på DR3 og på DRTV. I studiet er Tobias Hansen, Andreas "Jern" Thomsen og Niels "Rizc" Topp.

Søndag den 23. september – ’Din danske sang’ igen

DR Pigekoret inviterer søndag klokken 14.00 og 16.30 indenfor i DR Koncertsalen til en hyldest af den danske sangskat og vores personlige minder og historier, som knytter sig til den. De velkendte sange får nyt og vedkommende liv, foldet ud i personlige og nutidige fortolkninger af DR Pigekoret og søndagens gæstesolist Stine Bramsen. Det er Phillip Faber, der er vært ved eftermiddagen. Han er også tv-vært og chefdirigent for DR Pigekoret.
Læs mere om koncerterne her