Ugens DR: DR1 jagter ’verdens værste hvidvasker’

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset og på DRTV i uge 9 fra den 1.-7. marts 2021.

Han har vasket penge hvide for terrorgrupper, mafiaorganisationer og narkokarteller. Nu viser hemmelige dokumenter, at han har fået millionoverførsler fra Danmarks største bank - Danske Bank. DR Dokumentar følger mandag klokken 21.25 på DR1 og DRTV pengene i jagten på den mand, der er blevet kaldt verdens værste hvidvasker. (© DR Dokumentar)

Mandag den 1. marts – DR2 viser ’Golden Globe’:

Både Thomas Vinterberg og Susanne Bier kan blive blandt vinderne, når Hollywoods udenlandske filmskribenter uddeler de eftertragtede Golden Globe-statuetter. Vinterbergs film 'Druk' er nomineret til prisen for bedste ikke-engelsksprogede film - mens Biers dramaserie 'The Undoing' kan vinde prisen for bedste miniserie eller tv-film. DR2 sender uddelingen mandag klokken 20.00 – med optakt og rød løber fra klokken 18.30. Aftenens værter er komikere Tina Fey og Amy Poehler, der dog ikke står på samme scene - Fey styrer nemlig slagets gang fra New York, mens Amy Poehler gør det fra Los Angeles.

Mandag den 1. marts – DR1 jagter ’verdens værste hvidvasker’:

Han har vasket penge hvide for terrorgrupper, mafiaorganisationer og narkokarteller. Nu viser hemmelige dokumenter, at han har fået millionoverførsler fra Danmarks største bank - Danske Bank. DR Dokumentar følger pengene i jagten på den mand, der er blevet kaldt verdens værste hvidvasker. Det sker i programmet ’Jagten på hvidvaskeren’ mandag klokken 21.25 på DR1 og på DRTV. Tilrettelæggelsen står Søren Kristensen og Mathias Friis for.

Mandag den 1. marts – Død i paradis:

Annas mormor har inviteret hele familien til Thailand i 2004. De skal fejre jul, snorkle og ride på elefanter, men anden juledag trækker havet sig pludselig tilbage og kommer retur i form af en buldrende og voldsom bølge, der tager alt med på sin vej. P1 fortæller historien i miniserien ’Død i paradis’, som sendes de næste to mandage klokken 13.03 og igen klokken 19.03. Det er Mads Petter Kühnel, der har tilrettelagt.

Tirsdag den 2. marts og onsdag – Turen går til Mars:

En såkaldt NASA-rover er netop landet på Mars og er lige nu ved at finde ud af, om der er liv på planeten. Under rumkapløbet i 60’erne gennemførte Rusland hemmelige forsøg, hvor testpersoner i op mod et år blev lukket ind i små containere for at forberede mennesket på rejsen til Mars. Supermagtens rumforskere ville skabe et lukket biologisk kredsløb uden kontakt med omverdenen. De psykologiske udfordringer var enorme for testdeltagerne, der red på en bølge af begejstring over nationens store resultater i rummet. DR2 ser på det og på senere amerikanske Mars-missioner tirsdag fra klokken 18.00, hvor der vises to afsnit af programserien samt onsdag klokken 18.45 på DR2.

Onsdag den 3. marts – Julius Cæsars vej til magten:

Næsten alle kender navnet Julius Cæsar. Den brutale erobrer og diktator er stadig en del af vores hverdagssprog, og verdens ledere bruger retoriske tricks, som Julius Cæsar perfektionerede for mere end 2000 år siden. Men hvor meget ved vi egentlig om ham og hans styre i Rom? Hvorfor endte han både metaforisk og bogstaveligt talt med en kniv i ryggen? Det ser DR2 på onsdag klokken 23.00.

Onsdag den 3. marts – Dirigent kan høres alligevel på P2:

Den fremadstormende amerikanske dirigent og violinist, Karina Canellakis, der er chefdirigent for det hollandske radiosymfoniorkester, skulle have dirigeret DR Symfoniorkestret torsdag, men den koncert har måttet aflyses. Heldigvis kan P2 alligevel byde på hende i en festlig fejring af det hollandske radiosymfoniorkester og kors 75-års fødselsdag. Hun kan høres i ’P2 Koncerten’ onsdag klokken 19.20 – præsenteret af Benedikte Granvig. Der er musik af blandt andre Brahms, Sibelius og Jan-Peter de Graaff.

Torsdag den 4. marts – ’Lægens bord’ om ballon i hjertet: En lille ballon i hjertet redder hvert år tusindvis af liv. Det fortæller tv-læge Peter Qvortrup Geisling om i ’Lægens Bord’ torsdag klokken 21.25, hvor det også handler om, hvordan vi fremover skal lære at leve med coronavirussen på en helt anden måde, end vi gør i dag. Programmet kan også ses på DRTV.

Torsdag den 4. marts og frem til søndag – Masser af EM-atletik på DR2: 15 danske atleter er udtaget og deltager, når der fra torsdag til søndag holdes europamesterskaber i indendørs atletik i polske Torun. DR2 sender fra konkurrencerne alle dage, og det betyder, at du kan se atletik torsdag fra 18.55-20.00, fredag fra klokken 9.55-14.00 og igen 18.55-21.50, lørdag fra klokken 9.55-12.20 samt 18.45-21.00 og endelig søndag klokken 9.55-13.30 og 16.55-19.20. Dr.dk/sporten skriver naturligvis også om konkurrencerne.

Fredag den 5. marts – Norske fjorde kan høres i radioen:

Kan man høre en komponists nationale tilhørsforhold i hans musik? I tilfældet Geirr Tveitt er svaret er rungende ja, som giver genlyd i de norske fjelde. Tveitt har tilmed kaldt sin anden koncert for Hardangerfele og orkester for Tre Fjorde. På P2 i ’P2 Koncerten’ fredag klokken 19.20 kan du opleve det smukke norske landskab sat i musik - og før og efter musik af Biber og Beethoven. Det er Stavanger Symfoniorkester, der spiller – dirigeret af Jan Willem de Vriend.

’Akavet’ er tilbage med en tredje sæson på DR Ultra fra fredag. (Foto: Morten Øbro, Jesper Brahe Nymand © SplayOne)

Fredag den 5. marts – ’Akavet’ er klar med ny sæson:

DR Ultra er tilbage med en ny sæson – den tredje – af ungdomsserien ’Akavet’. De tre første afsnit kan ses på DRTV fra fredag klokken 6.00. I serien følger vi tvillingerne Alma og Aske og deres to bedste venner, Tone og Elias, i deres kamp mod pubertetens akavede udfordringer. I sæsonens første afsnit er Elias og Alma tættere end nogensinde før. Derfor er Elias nu klar til at tage det næste store skridt, men det kræver, at han finder det helt rette sted. Et sted, hvor han og Alma kan være langt væk fra hippieforældrene og den irriterende lillesøster Silke.

Lørdag den 6. marts og søndag – Hvordan endte katten i vores hjem?

Gudinde, dæmon eller husdyr? Katte har længe fascineret mennesket. Men hvordan er de endt i vores hjem? Hvor kommer de fra? Og kan de overhovedet lide os, eller er de bare ude efter godbidder? På DR1 lørdag klokken 19.00 i dokumentarprogrammet ’Kattens vilde liv’ fortæller videnskaben sidste nyt om vores gådefulde pelsede venner. Programmet kan også ses søndag klokken 13.00 på DR1.

Lørdag den 6. marts – Så er det Grand Prix-tid igen:

Dansk Melodi Grand Prix bliver i år sendt direkte fra scenen i DR Byens store studie 5. Musikfeltet består i år af otte sange, der fremføres af både velkendte og nyere talentfulde artister, der alle akkompagneres live af DR's Grand Prix-orkester. Traditionen tro skal seerne stemme om hvilken sang, der skal repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest 2021, der holdes i maj i Rotterdam. Selvom showet i år afvikles uden publikum, så lover værterne, Tina Müller og Martin Brygmann, at seerne godt kan glæde sig til en musikalsk, festlig og traditionsrig aften. Læs mere om deltagerne her

Lørdag den 6. marts – DR2 snorker igennem:

Snorken kan være alt fra imponerende til decideret irriterende, og vi kender alle sammen en, der snorker, hvis vi altså ikke selv er den. I Danmark er der faktisk over en million mennesker der snorker, man siger hver femte. En af dem er journalist Oliver Zahle, som ofte bliver sendt på sofaen af kæresten, men det skal være slut. For som Oliver siger er det at sove på sofaen begyndelsen på enden. På sin rejse til at blive snorkefri vil Oliver i DR2’s temalørdag klokken 21.00 finde ud af, om det er farligt at snorke? Hvor skadeligt det er for parforholdet, om kvinder snorker og så vil han finde Danmarks vildeste snorker.

Lørdag den 6. marts – Mød næste kandidat til DR Romanprisen:

Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. De seks kandidater er i år Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard, og Diana Bach møder dem alle inden. I marts skal der læses Anne Lise Marstrand-Jørgensen, og hun medvirker i programmet på P1 lørdag klokken 14.30 og igen klokken 20.30.

Søndag den 7. marts – Harpespil i ’DR2 Klassisk’:

Den unge harpenist Zachary Hatcher fremtryller franske klange af Debussy og Ravel sammen med kolleger fra DR Symfoniorkestret i den publikumstomme koncertsal i DR Koncerthuset i ’DR2 Klassisk’ søndag klokken 19.20. Udover Zachary Hatcher på harpe, kan du møde Austin Lee Hansen og Kern Westerberg - violiner, Michael Grolid - bratsch, Einar Everss - kontrabas, Cansin Kara - cello, Ulla Miilmann – fløjte og Pedro Lopez - klarinet.

Søndag den 7. marts – Tove i stykker:

DR2 viser søndag klokken 20.20 den prisvindende kortfilm ’Tove i stykker’ om forfatteren Tove Ditlevsen. Det er med livet som indsats, at skriften bliver til, og med det levede liv som selve litteraturens grundstof. Kortfilmen er en lydcollage af interviews og digtoplæsninger, der er vævet sammen med nogle skønne animationer og tager fat i det skæringspunkt, der var mellem liv og litteratur for Tove Ditlevsen. I programmet møder seerne både den hvidvinsdrikkende, bramfrie Tove og den skrøbelige, ensomme sjæl, der udgør den forfatter, som har givet os så mange ord og følelser med på vejen - fra 'Barndommens gade' og langt ind i voksenlivet. Hun har altid været der, men oplever alligevel at blive genopdaget fra nye sider for hver ny generation af læsere.

Søndag den 7. marts – DR3 er ’Skamløs’:

r det skamløst at have lyst til meget sex, når man er en ung kvinde? DR3 følger fra søndag klokken 6.00 på DRTV tre stærke unge kvinder, der trodser fordomme og skam og sætter sexlysten fri. Her er det Inger, Asmita og Sofie, der "tager og giver" som det mest naturlige. De nægter at nedgøre den kvindelige seksualitet til noget, der skal overses, undertrykkes eller føles forkert. DR3 åbner døren til det mest intime i deres liv og oplever alt dét, der normalt ikke siges højt. For de tre kvinder insisterer på, at det bør kunne lade sig gøre at have et åbent sexliv som kvinde i 2021 - uden at blive stemplet som "billig".

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter