Ugens DR: DR1 møder alenemænd i ’Mandefald’

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 4 fra den 20.-26. januar 2020.

Denis her er en af de medvirkende i DR1’s nye programserie ’Mandefald – ingen uddannelse, ingen kone’, der har premiere mandag klokken 21.25 og på DRTV ligeledes mandag. Denis har i 11 år siddet derhjemme og spillet computerspil. Nu vil han gerne ud og finde et arbejde og en kæreste. Programmet kan også ses tirsdag klokken 7.10 på DR1. (© DR Dokumentar)

Mandag den 20. januar – Vores krig/En kærlighedshistorie:

Skal jeg gå fra min PTSD-ramte mand, selvom jeg elsker ham? Det spørgsmål har Svandis stillet sig selv, siden hendes mand Piet fik et psykotisk anfald sidste år. Piet tilbringer nu det meste af dagen ude i haven i en skurvogn, mens Svandis bor med deres tre børn indenfor i familiens hus. Det er 10 år siden Piet var udstationeret i Afghanistan, og Svandis har haft det fulde ansvar for børnene og sørget for alt praktisk siden, bortset fra familiens økonomi. Den har Piet styret, men nu er bunden ved at gå ud af økonomien, og Piet lader sig også friste af kokain. Parret bliver enige om, at der skal forandring til, så Piet tager imod et tilbud om døgnbehandling for sin PTSD. Gennem knap et år har DR fulgt familien og de svære valg, de som både pårørende og PTSD ramt står med, og du kan se dokumentaren med dem mandag klokken 20.00 på DR1 samt på DRTV.

Mandag den 20. januar og tirsdag – Mandefald på DR1:

Aldrig har så mange mænd boet alene og været familieløse. Hver fjerde mand får aldrig børn. Halvdelen af alle ufaglærte mænd bor alene, ofte med en usund levestil. Denis har i 11 år siddet derhjemme og spillet computerspil. Nu vil han gerne ud og finde et arbejde og en kæreste. Mike er en ung landmand og festmusiker, der på egen krop mærker, at der er langt mellem de unge piger på landet. Men han håber stadig på at finde en kæreste - måske i Thailand? De medvirker begge i DR1’s nye programserie ’Mandefald – Ingen uddannelse, ingen kone’, som Michael Plejdrup har tilrettelagt. Det første afsnit vises mandag klokken 21.25 – og igen tirsdag klokken 7.10, ligesom det kan ses fra morgenstunden mandag på DRTV.

Mandag den 20. januar – Kæft, trit og dobbeltsalto:

13-årige Oleksej bor 500 kilometer fra sin mor og far for at blive en af verdens bedste udspringere. Men hvordan kan Ukraine, et af Europas fattigste lande, producere de dygtigste børneatleter? Det ser DR2 nærmere på mandag klokken 22.20.

Mandag den 20. januar, onsdag og lørdag – Naturen kalder – med Bente Klarlund på Bornholm:

Læge og professor Bente Klarlund er kendt for sit fokus på, hvordan vi kan gå os til sundhed. I ’Naturen kalder’ på P1 mandag klokken 10.30 viser hun sit yndlingssted frem, en sti langs Helligdomsklipperne på Bornholms nordlige kyst. Her møder hun amatørarkæolog Klaus Thorsen, der åbner døren til en ekstra dimension i naturen. Han fortæller om den lokale dyrkelse af de underjordiske, et magisk folk, som værner om den vilde natur. Tilrettelægger: Diana Bach. Programmet kan også høres onsdag klokken 5.30 og lørdag klokken 20.30.

Tirsdag den 21. januar – Verdenseliten bag lukkede døre:

Hvert år samles regeringsledere, erhvervsliv og NGO'er til årsmødet World Economic Forum (WEF) i Davos, Schweiz. Her diskuterer de verdens mest presserende problemer som klimakrisen, Brexit, afbrænding af Amazonas’ regnskov og handelskrigen mellem USA-Kina. Er WEF med til at skabe en bedre fremtid for vores planet, eller fungerer mødet blot som platform for virksomheder til at lave lobbyarbejde for deres egen dagsorden? Det spørger DR2’s ’Dokumania’ om tirsdag klokken 21.00, når man viser en tysk dokumentar fra 2019.

Onsdag den 22. januar – DR2 om de skygger, vi arver:

Susannes jødiske farmor har været i koncentrationslejr og aldrig accepteret, at Susannes mor var tysk. Nedarvede traumer og forfejlede hensyn har forfulgt Susannes familie siden nazitiden - og hvis det nogensinde skal stoppes og ikke bæres videre til næste generation, må Susanne tage et endeligt opgør med sin egen familie. DR2 viser onsdag klokken 21.30 den danske dokumentar ’De skygger, vi arver’.

Onsdag den 22. januar – Kærlighed på lånt tid:

Børnelægen Mortens liv bliver vendt op og ned flere gange: Første gang, da han selv opdager en tumor i sin hjerne. Anden gang, da han bliver ramt af kærligheden, på trods af, han gør alt hvad han kan, for at skubbe den fra sig: For kan man stifte en familie, når man ved, at man skal dø fra den? P1 har onsdag klokken 13.33 og 19.33 premiere på programserien ’Kærlighed på lånt tid’, som også kan høres som podcast. Camilla Magid har tilrettelagt, og Torben Brandt er producer.

Torsdag den 23. januar – Mena og Schuberts 9.:

Der er udsigt til en masse romantisk musik med en strøm af billeder og stemninger, når der traditionen tro er torsdagskoncert torsdag klokken 19.30 i DR Koncerthuset. Niels W. Gade beskriver den vilde natur, mens Dvořák i sin Cellokoncert er ved at sprænges af længsel efter sit hjemland. Solisten er den virtuose Jean-Guihen Queyras, og koncertens finale er Schuberts største orkesterværk, den majestætiske Symfoni nr. 9 i C-dur. Dirigenten er spanske Juanjo Mena. Koncerten bliver som altid sendt direkte på P2 torsdag. Læs mere om koncerten her

Torsdag den 23. januar – Anklaget for voldtægt:

Antallet af seksuelle overgreb er steget dramatisk på de amerikanske universiteter. Derfor har flere steder nu indført strengere adfærdsregler blandt de studerende og gjort det lettere, for voldtægtsofre, at dokumentere og bevise et overgreb. DR2 følger torsdag klokken 21.30 Louis Theroux, når han møder studerende anklaget for at have begået voldtægt. Krænker de nye regler og procedurer retssikkerheden og skader uskyldige mennesker?

Fredag den 24. januar – Himmelsk kærlighed hos DR Vokalensemblet:

Der er mulighed for både at opleve jordisk og himmelsk kærlighed i fuldt flor, når DR Vokalensemblet fredag klokken 19.30 i Trinitatis Kirke i København synger kormusik med tekster fra Højsangen – en af Bibelens mest gådefulde tekster med dens lidenskabelige tone og stærke erotiske billeder. Den norske dirigent Grete Pedersen leder koncerten, som bliver sendt direkte på P2. Læs mere om koncerten her

DR2 har fredag klokken 20.00 tv-premiere på Per Flys film ’Dobbeltspil’, der tager afsæt i danske Michael, der opdagede svindel for milliarder i FN’s humanitære hjælpeprogram. (© Creative Alliance)

Fredag den 24. januar – TV-premiere på Per Flys film ’Dobbeltspil’:

DR2 har fredag klokken 20.00 TV-premiere på Per Flys film ’Dobbeltspil’ fra 2018. Den unge, danske idealist Michael ansættes i FN's humanitære hjælpeprogram i New York. Da Michael forflyttes til Bagdads kaos, opdager han, at der foregår svindel for milliarder i organisationen, og at topledelsen er indblandet. Michael er fanget mellem kyniske diplomater og grådige lobbyister og må vælge, om han vil afsløre korruptionen, selv om det kan koste ham jobbet, kærligheden og måske livet.

Lørdag den 25. januar og søndag – Libanesisk filmperle på DR2:

DR2 sender fremover en filmperle hver lørdag klokken 23.00, og lørdag gælder det Oscar-nominerede libanesiske filmdrama ’Fornærmelsen’ fra 2017. En sommerdag i Beirut kommer Tony op at skændes med Yasser over et ødelagt nedløbsrør. Tony er kristen libaneser. Yasser er palæstinensisk flygtning. Da Yasser forsøger at undskylde, stikker Tony ham en utilgivelig fornærmelse. Det, der starter som en mindre uoverensstemmelse mellem to dumstædige mænd, eskalerer til en gigantisk og principiel retssag, som følges af hele nationen. 'Fornærmelsen' blev nomineret til en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. Filmen vises også søndag klokken 17.10 på DR2.

Lørdag den 25. januar – ’Bogselskabet’ med Kim Leine:

Overgreb og ondskab. Hvordan kommer et menneske bedst videre efter mødet med ondskab? Ved at fortrænge eller konfrontere? Der balanceres på en knivsæg i Kim Leines seneste roman, ’Dansk Standard’, som er en slags gyser. Du kan møde Kim Leine i ugens ’Bogselskabet’ med Anne Glad på P1 lørdag klokken 14.30. Serien er også tilgængelig som podcast og på DR's radioapp.

Søndag den 26. januar – Guld, konge og fædreland:

Sønderjyderne er tvunget i krig i tysk uniform. Europa er et helvede i flammer, mens gullaschbaronerne danser under lysekronerne i Danmark. Christian X bringer det danske monarki i fare og Emma Gad er ikke til at overse. Historien om danskerne under 1. verdenskrig fortælles søndag klokken 20.00 på DR1 af Kronprins Frederik og Prins Joachim samt efterkommere og familie til de personer, som viser et neutralt Danmark, der nyder godt af krigen, men som må erfare, at ikke alt bliver ved...

Søndag den 26. januar – Ny serie om familien Asbæk:

Patricia og Jacob Asbæk skabte i 70'erne og 80'erne et kunstimperium, hvor kendte og kongelige flokkedes til deres gallerier, alt imens de fik tre sønner: Thomas, Martin og Pilou. Den yngste er i dag international skuespiller, men de to andre har fulgt i forældrenes fodspor ind i en verden, hvor der aldrig er en kedelig dag. Søndag klokken 21.00 har DR2 premiere på en ny serie i seks afsnit om familien Asbæk.

Søndag den 26. januar – Bag om serien ’Frederik IX’:

I halvandet år har DR arbejdet på en stor dramadokumentarisk serie om Dronning Margrethes far, Frederik den IX. For at komme så tæt som muligt på de historiske begivenheder har DR haft et tæt samarbejde med Kongehuset som har bidraget med historiske detaljer og givet unik adgang til at filme i flere af deres sale. På DR2 søndag klokken 21.30 kan du møde skuespillerne og holdet bag TV-serien, mærke det historiske vingesus og komme med på en rejse bag om scenerne i TV-serien.

Søndag den 26. januar – Cornflakes med lort og død ved kølle - humoren der formede dig:

’Tæskeholdet’ brager igennem æteren med deres anarkistiske polka, mens drengene fra ’Gramsespektrum’ insisterer på at sige ’lort’ i det pæne Danmarks Radio. I ’Banjos Likørstue’ handler det om at være fucked og overskride grænser, og i ’Mandrilaftalen’ er alle regler ophævet. Nu bliver det vanvittigt! DR2 ser søndag klokken 23.00 nærmere på ’humoren, der formede dig’ i en ny serie, der også kan ses på DRTV.