Ugens DR: DR2 viser hidtil usete optagelser fra månelanding

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset og på DRTV i uge 24 fra den 14.-20. juni 2021.

’Apollo 11’ var den første bemandede landing på Månen. Det var en historisk begivenhed, der bragte menneskeheden ind i fremtiden. Gennem hidtil usete film- og lydoptagelser vækkes månelandingen i 1969 til live igen i ’Dokumania’ på DR2 tirsdag klokken 21.00 samt på DRTV. Foto: NBC Universal. (© NBC Universal)

Mandag den 14. juni – Naboerne er i kamp - Sverige-Spanien:

Vores naboer fra Sverige får en hård indledning på EM-slutrunden, når de mandag klokken 21.00 tager hul på kampene i gruppe E. Modstanderen er nemlig de tredobbelte europamestre fra Spanien, ovenikøbet på udebane, idet kampen spilles i Sevilla. Spanien var altdominerende i landsholdsfodbolden et årti tilbage med både EM- og VM-titler, og noget tyder på, at holdet er på vej tilbage. Kommentatorerne er Henrik Liniger og Mikkel Bischoff, og DR1 og DRTV varmer op fra EM-studiet med Josefine Høgh som vært fra klokken 20.00.

Mandag den 14. juni – Højreekstremisternes fremgang i USA:

I kølvandet på angrebet på Capitoll Hill i Washington den 6. januar 2021 undersøger dokumentaren ’Det amerikanske oprør’ på DR2 mandag klokken 23.00 den voldelig højreekstremismes fremmarch i USA. Dokumentaren varer over halvanden time.

Tirsdag den 15. juni – Topmøde Frankrig-Tyskland:

Tirsdagens kamp i München ved EM i fodbold for herrer er et af de allermest imødesete opgør i indledende runde. Det er nemlig de to seneste verdensmestre, som tørner sammen, når Tyskland har hjemmebane mod Frankrig på åbningsdagen i gruppe F, der med yderligere deltagelse af europamestrene fra Portugal samt Ungarn er blevet kaldt ’Dødens pulje’ ved EM. Det er da også nogle af Europas allerstørste stjernenavne, som tørner sammen i projektørlyset på det store sydtyske stadion fra klokken 21.00 på DR1 og DRTV. Kommentatorerne er Andreas Kraul og Morten Bruun, og DR1 varmer op fra klokken 20.30 med Josefine Høgh som vært.

Tirsdag den 15. juni – Abrahamsens horn:

Er man dansker, er åbningen på tirsdag aftens P2-koncert fra klokken 19.20 ret spændende. Det er nemlig den franske første-opførelse af Hans Abrahamsens hornkoncert med Det Franske Radiokor og Den Franske Hærs Orkester. Men hovedværket i koncerten er Sjostakovitjs 13. symfoni, med tilnavnet Babi Yar, fordi både solisten og koret direkte adresserer sovjetisk antisemitisme og Babi Yar-kløften, hvor tusinder af henrettede jøder blev begravet. Aftenens P2-vært er Anne Bro, og optagelsen er fra Radio France i januar.

Tirsdag den 15. juni og søndag – Genforeningsfest fra Sønderjylland:

Fra Alsion i Sønderborg guider Tine Gøtzsche og Sigurd Barrett dig tirsdag klokken 20.00 på DR2 – og igen søndag klokken 9.30 på DR2 - igennem en kulturel aften, der minder os om, at det kun er godt 100 år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. H. M. Dronningen er blandt salens gæster, hvor programmet blandt andet byder på taler fra statsministeren og den tyske forbundspræsident samt musik fra Jacob Dinesen. Programmet bliver sendt på genforeningsdagen i 1920, men optages søndag i forbindelse med markeringerne af 100-års-dagen i det sønderjyske. Festerne måtte sidste år udskydes på grund af coronaen. På aftenen sender P2 også en genforeningskoncert fra Løgumkloster. Se mere om det hele her

Tirsdag den 15. juni – Hidtil usete optagelser fra månelanding:

’Apollo 11’ var den første bemandede landing på Månen. Det var en historisk begivenhed, der bragte menneskeheden ind i fremtiden. Gennem hidtil usete film- og lydoptagelser vækkes månelandingen i 1969 til live igen i ’Dokumania’ på DR2 tirsdag klokken 21.00 samt på DRTV. Vi følger den ikoniske rummission og astronauterne helt tæt på - fra opsendelsen af Saturn V-raketten, folkene i kontroltårnet til Neil Armstrong bliver det første menneske på Månens overflade.

Stonehenge i England er et af de mest ikoniske og mystiske monumenter, der nogensinde er blevet konstrueret i Europa. DR2 ser nærmere på mysteriet onsdag klokken 20.00 – og igen torsdag klokken 19.05 samt på DRTV. Foto: Raw Cut Distribution. (© Raw Cut Distribution)

Onsdag den 16. juni og torsdag – Mysteriet om Stonehenge:

Stonehenge er en stencirkel fuld af hemmeligheder, bygget af tonstunge sten. Den er et af de mest ikoniske og mystiske monumenter, der nogensinde er blevet konstrueret i Europa. Og i generationer har man diskuteret dens oprindelse, dens betydning og formål. Men nu har britiske arkæologer gjort et utroligt fund, der omskriver hele historien. Det er fortællingen om Stonehenge-stenenes oprindelige placering, og DR2 viser onsdag klokken 20.00 – og torsdag klokken 19.05 - en ny britisk dokumentar om netop Stonehenge.

Torsdag den 17. juni – Kinas dræbte børn:

I 2015 blev Kinas berygtede et-barnspolitik ophævet. Men traumet efter den brutale og årtier lange befolkningskontrol eksisterer endnu. DR2 torsdag klokken 23.00 dykker ned i rædselshistorierne og afslører den ene chokerende krænkelse af menneskerettighederne efter den anden - fra efterladte nyfødte på gaden, tvangssteriliseringer, tvungne aborter og til regerings-bortførelser.

Torsdag den 17. juni – Musikinstrumenter på museum:

I det gamle radiohus på Frederiksberg ligger et af verdens ældste musikhistoriske museer: Musikmuseet. Indenfor er der en imponerende samling af gamle danske musikinstrumenter, og museumsinspektør Marie Martens viser tre instrumenter frem, der ikke er helt som alle andre. Det ene har endda tilhørt både en af danmarkshistoriens største digtere og en af de største komponister. Så musikken i P2-programmet torsdag klokken 12.15 – og igennem natten mellem torsdag og fredag klokken 00.15 - udspringer direkte af instrumenterne på museet, men Cæcilie Iburg Printzlau og Valdemar Stauning har også overraskelser i ærmet i programmet ’Aftryk’.

Torsdag den 17. juni og frem til søndag – Masser af folkemøde på DR:

DR bringer folkemøde-stemningen ud til hele landet, når en række programmer fra torsdag til lørdag rykker ud af studierne og ind på DR’s scene på havnen i Allinge. På DRTV og DR2 sendes Deadline og Debatten live fra Folkemødet, og fra P1 og DR Lyd er det programmerne 'Guld og Grønne Skove', 'Nede Mette', 'Genstart' og 'P1 Debat', der flytter mikrofoner, værter og gæster til solskinsøen. P4 Bornholm dækker Folkemødet alle dage fra morgen til aften, og lørdag formiddag løser 'Sara og Monopolet' ugens dilemmaer direkte fra Indermolen i Allinge. Er du på Bornholm, kan du også blive publikum ved DR’s scene. Det kan du læse mere om her

Fredag den 18. juni – England møder Skotland:

Gigantiske Wembley Stadion lægger græs til et af fodboldens mest klassiske opgør, når England og Skotland brager sammen i gruppe D ved EM-slutrunden. Der er masser af såvel historiske som politiske overtoner i kampen, mens mange af spillerne på banen kender hinanden særdeles godt fra dagligdagen i Premier League. Med tilskuere på tribunerne i London er England klar favorit, men de undertippede skotter vil gøre alt for at drille Gareth Southgates mandskab i deres egen hule. Vært Josefine Høgh varmer op fra klokken 20.00, mens selve kampen er klokken 21.00. Allerede klokken 17.30 begynder DR1 og DRTV at varme op til kampen Kroatien-Tjekkiet, som vises fra klokken 18.00 på DR1 og DRTV.

Lørdag den 19. juni – De har fremtiden på podiet:

Lørdag klokken 15.00 i Koncertsalen i DR Byen har du mulighed for at opleve fire unge talenter fra DR’s Malko Dirigentskolen afslutte deres studier med at dirigere symfonisk musik af Tjajkovskij, Sibelius og Horneman i Koncertsalen. Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester er klar til at følge de unge dirigenters mindste bevægelser, og det hele præsenteres af P2’s Celine Haastrup. Læs mere om dagen her

Lørdag den 19. juni – Film om ’Danmarks sønner’:

Ulaa Salim står bag den danske spillefilm ’Danmarks sønner’ fra 2019, som DR2 viser lørdag klokken 20.00. Vi nærmer os årsdagen for et stort bombeangreb i København. Et folketingsvalg står for døren, og den stærkt nationalistiske politiker Martin Nordahl fra det nystiftede parti National Bevægelsen spås en historisk jordskredssejr, der kan sikre ham statsministerposten. Den 19-årige Zakaria bevæger sig langsomt men sikkert ud på et radikalt og farligt spor, der kan koste ham og hans familie alt. På sin vej møder han Ali, der kæmper sine egne kampe og bærer på en livsfarlig hemmelighed. Mens der tælles ned til valget, tvinges Zakaria og Ali frem mod en afgørende beslutning, der vil få konsekvenser for alle.

Søndag den 20. juni – Danish Dynamite - legenden om de bedste:

DR1 viser i den kommende tid programserien ’Danish Dynamite – legenden om de bedste’ i fire dele. Første gang er søndag klokken 20.30 på DR1. Danmark har kvalificeret sig til VM i fodbold for første gang nogensinde. Modstanderen i den første kamp hedder Skotland. Spillet er hårdt og brutalt, og danskerne skal vise, at de kan leve op til forventningen om at være blandt de bedste hold ved verdensmesterskaberne. En forventning, som er bygget op gennem de mange triumfer i starten af 80'erne. Men kan miniput-nationen slå igennem på verdens største fodboldscene?

Søndag den 20. juni – Kunst med 120 i timen:

Frederik Næblerød drømmer om at blive en af de største kunstnere herhjemme. DR2 er med på sidelinjen i programserien ’Ufortyndet’, når Frederik kæmper sig vej op i kunstverdenen. Han er speedmalende -og talende, hans kunst går som varmt brød, men soloudstillingen må vente på sig. Det første program kan ses søndag klokken 21.30 på DR2 og fra morgenstunden på DRTV.

Søndag den 20. juni – Svend er i tvivl om sit arbejdsliv:

Svend har mistet sit job som 53-årig, og nu skal han finde ud af, hvad han skal satse på i fremtiden. Og det giver ikke helt sig selv i hans alder. Derfor søger han åndelig vejledning hos ’Det Gode Råd’ på DR2 søndag klokken 23.00 samt fra morgenstunden på DRTV. Rådet består af hospitalspræst Lotte Mørk, præst og Kierkegaard-ekspert Pia Søltoft og general i Frikirkenet Mikael Wandt Laursen. Paula Larrain er vært for programmet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk