Ugens DR: Jul på godset på DR1

Her får du smagsprøver på programmer og arrangementer i DR i den kommende uge fra den 7.-13. december 2015.

Hos godsejerne fra den tidligere serie på DR1 står julen for døren, og de eventyrlige bygninger er pyntet op fra kælder til kvist. Sanne og Svend fra Gram Slot har inviteret til et stort anlagt julemarked på Gram Slot. Der er mulighed for at møde godsejerne igen på DR1 fra mandag klokken 21.00. (Foto: Monday Productions.)

Mandag den 7. december – Godsejernes jul på DR1:

Hos godsejerne fra den tidligere serie på DR1 står julen for døren, og de eventyrlige bygninger er pyntet op fra kælder til kvist. Det er Hannes og Malthes første jul som godsejere på Vrejlev Kloster, så det er en særlig begivenhed for dem at invitere familie og venner til årets julejagt. På Ausumgaard hos familien Lundgaard-Karlshøj forbereder Maria og Kristian en traditionsrig julekomsammen for deres ansatte i folkestuen. Imens inviterer Sanne og Svend til et stort anlagt julemarked på Gram Slot, hvor ikke mindst juleshowet med Svend og Pyrus ventes at blive et trækplaster. Der er mulighed for at møde godsejerne igen på DR1 fra mandag klokken 21.00.

Mandag den 7. december – Mænd, der dræber kvinder:

Siden 2005 er 92 kvinder blevet dræbt af en partner eller tidligere partner i Danmark. Det er oftest mænd, som ikke kan håndtere at miste den kvinde, som de mener tilhører dem. Og det er mænd som hellere vil dræbe end at blive efterladt med krænket ære. Vært Michael Jeppesen jagter mandag klokken 21.30 svar på, hvorfor så mange mænd hvert år slår deres elskede ihjel. I det første program forsøger Michael Jeppesen at blive klogere på, hvem de mænd, som slår deres partner ihjel, er, og hvad der følelsesmæssigt er på spil for dem.

Tirsdag den 8. december – Keltisk julekoncert i Koncerthuset:

Bruce Guthros keltiske julekoncerter er blevet populære i Danmark, og sidste år gav han 17 koncerter over hele landet og mange af dem - heriblandt i DR Koncerthuset - for fuldstændig udsolgte sale. Tirsdag klokken 20.00 vender han tilbage i den smukke sal, hvor der atter vil være mulighed for at opleve Guthro spille julen ind med egne sange, irske klassikere og en stribe store engelsksprogede julesange.

Tirsdag den 8. december og onsdag – Danmark spiller mod Serbien og Ungarn:

Danmark møder i tredje kamp ved kvindernes håndbold-VM Serbien, der har en sølvmedalje at forsvare fra de seneste verdensmesterskaber på hjemmebane. Det er dog et serbisk hold uden fire af de største profiler - storskytten Sanja Damnjanovic, playmaker Andrea Lekic, målvogter Katarina Tomasevic og stregspilleren Dragana Cvijic. De er raget uklar med den karismatiske træner Sasa Boskovic og har meldt afbud. DR1 viser optakt fra klokken 20.30 tirsdag, mens kampen spilles 20.45 – kommenteret af Jens Jacob Juulsager og Lars Krogh Jeppesen. Onsdag gælder det Ungarn, og da er sendetiderne de samme-

Michala Petri er på tur med blokfløjten og DR Vokalensemblet de næste dage ? startende i Nykøbing F onsdag. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Onsdag den 9. december, torsdag og fredag – Michala Petri og DR Vokalensemblet juler:

Med Michala Petri som blokfløjtesolist inviterer DR Vokalensemblet de næste tre dage til en stemningsfuld indgang til advents- og julefejring. Programmet tager koncertgængerne på rejse fra den finske middelalder, gennem Østeuropas folketoner og helt til Baskerlandets lovprisning af Jomfru Maria. Onsdag klokken 19.30 er ’Let The Angels Sing’ i Klosterkirken i Nykøbing Falster, torsdag klokken 19.30 gælder det Nyvangskirken i Kalundborg, mens koncerten fredag klokken 19.30 lyder i Garnisonskirken i København. Michael Bojesen er dirigent ved koncerterne.

Onsdag den 9. december – Aksel Larsen som stor dansker:

Aksel Larsen var en mand, der forfulgte sine idealer med livet som indsats. Han ønskede et Danmark med social retfærdighed og lige muligheder for alle og huskes som stifter af partiet SF. Men han bar også på store hemmeligheder, som først kom frem flere år efter hans død. Susan Hoffmann har tilrettelagt programmet ’Store danskere’, som DR K sender onsdag klokken 20.30.

Torsdag den 10. december – Kavakos og Sibelius:

Den græske violinist Leonidas Kavakos er en suveræn solist, kåret til Artist of the Year 2014. Han fik sit gennembrud med Sibelius' Violinkoncert og træder nu også frem som dirigent ved ugens Torsdagskoncert. Sibelius fylder 150 år i 2015, og fejringen begynder i fornem stil denne aften, hvor DR Symfoniorkestret dirigeres af Jukka-Pekka Saraste. P2 sender som altid koncerten direkte fra klokken 19.20.

Torsdag den 10. december – Facebookistan:

Censur og ulovlig dataopsamling er under lup i DR2’s undersøgende dokumentar om Facebook torsdag klokken 21.00. Facebook opfordrer til, at vi alle er åbne og på nettet. Med 1,4 milliarder brugere, er Facebook verdens største sociale medierum, og virksomheden gemmer persondata i et hidtil uset omfang. Forventningerne var store til internettets demokratiske muligheder, men Facebook forretningsmodeller måske det mest synlige symptom på et stadigt mere lukket, centraliseret og kommercialiseret system. ’Facebookistan’ undersøger hvordan flere personer og organisationer rammes af Facebooks egne regler, der sætter sig over lokale lovgivninger og personlige forhold og dermed udfordrer demokratiets grundprincipper: retten til ytringsfrihed og retten til privatlivets fred. Fredag den 11. december – P4 kommer lige til døren: Fredag fra klokken 14.03 til 16.00 er der mulighed for at komme med, når P4 holder en vaskeægte radio-fest for en helt almindelig dansker, som fortjener at blive hyldet. Fredag holdes festen i Københavns Byret, hvor Nina Palesa Bonde slår sine folder som dommerfuldmægtig. Hendes hjerte brænder for udsatte børn og alle andre, der har brug for hendes hjælp. Christopher med band spiller live, og P4 har inviteret gæster og forberedt overraskelser for hovedpersonen. Værter er Maria Hollænder og Anders Bisgaard.

Lørdag den 12. december og søndag – Pigekorets jul:

En af årets faste juletraditioner er DR Pigekorets julekoncerter. Sammen med DR Korskolen forvandler koret Koncertsalen til et stemningsfuldt julelandskab, og herfra vil julens kendte sange og salmer klinge smukt ind i en fortælling om jul, fællesskab og glæde. Weekenden igennem byder DR på tre julekoncerter med pigekor og børnekor – nemlig lørdag klokken 16.00 og søndag klokken 13.00 og 16.00.

Lørdag den 12. december og søndag – ’DR2 Tema’ om Frank Sinatra 100 år:

Den 12. december 2015 ville den amerikanske sanger og skuespiller Francis Albert Sinatra være fyldt 100 år. I den anledning viser DR2 et tema om sangeren fra klokken 20.00 til 22.30. Først har den amerikanske dokumentarinstruktør Alex Gibney lavet et meget personligt portræt af Frank Sinatras liv, musik og karriere i de første 60 år, indtil den legendariske ”afskedskoncert” i 1971. Med hjælp fra venner og familie og hidtil usete optagelser tegner Gibney et billede af crooneren og jazzsangeren fra fødslen i Hoboken i New Jersey til hans kometagtige karriere fra værtshussanger til verdensstjerne. Aftenen slutter – klokken 21.55 – med en julekoncert med Frank Sinatra fra 1957. Søndag klokken 20.00 er der mere Frank Sinatra, når DR2 fortæller historien om ’Ol’ Blue Eye’.

Lørdag den 12. december – Så er der finale i ’Vidunderbørn’:

Det er blevet tid til finalen i ’Vidunderbørn’ lørdag klokken 20.30 på DR1. Nu skal det afgøres, hvem af de tre unge finalister, der skal vinde titlen som Årets Vidunderbarn og et legat på 50.000 kroner til at udvikle talentet. Og det er tre vanvittigt dygtige børn, som Ulla Essendrop kan præsentere dommerne og seerne for. Det kommer de til at vise både sammen og hver for sig i aftenens flotte afslutning på showet.

Lørdag den 12. december og søndag – Nu skal der trækkes lod til EM i fodbold:

Øjne fra hele fodboldens Europa vil være fast rettet mod Paris, hvor de 24 kvalificerede nationer til næste sommers EM-slutrunde skal fordeles i seks puljer. DR3 sender direkte fra lodtrækningen lørdag klokken 18.00 med genudsendelse på DR1 søndag klokken 10.05. Danmark er desværre ikke med i bowlerne, men spændende bliver det, hvem der møder hvem, og umiddelbart efter lodtrækningen ligger hele kampprogrammet for de indledende kampe ved sommerens fodboldfest i Frankrig klar. Kommentatorer er Henrik Liniger og Andreas Kraul.

Søndag den 13. december – Palle, Bent og bøssebaren:

Da Palle var ung, fik han foræret en marinesoldat i fødselsdagsgave. Da Bent var ung, blev han anholdt på et pissoir af sædelighedspolitiet. De to kammerater - begge i dag over 80 år - taler lige ud af posen om sex, dating, porno, kammeratskab og et langt liv som bøsse. Per Wennicks film ’Palle, Bent og bøssebaren’ på DR1 søndag klokken 20.00 er en tour de force gennem Danmarks homohistorie med Palle og Bent som ledsagere og med udgangspunkt i det længst eksisterende bøsseværtshus i verden, Centralhjørnet, i indre København.

Søndag den 13. december – En film om Børge Mogensen:

Børge Mogensens møbler er ikke bare møbler. Det er stilren møbelkunst, som har skabt Mogensen et internationalt følge af dedikerede beundrere og samlere. DR K fortæller søndag klokken 21.00 historien om manden bag designklassikerne. Det er samtidig historien om både designeren, håndværkeren og privatpersonen - og om et Danmark, der i årtierne efter Anden Verdenskrig oplevede et uset økonomisk opsving, som afspejlede sig i kultur og livsstil. Børge Mogensens søn er blandt de medvirkende i filmen.

Facebook
Twitter