Ugens DR: Lær at male med Michael Kvium

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset og på DRTV i uge 28 fra den 6.-12. juli 2020.

Michael Kvium er en af Danmarks største nulevende billedkunstnere, og han åbner nu værktøjskassen, når han giver sin lektion i billedkunst og lærer fra sig af sine mange års erfaringer. Det gør han i programmet ’Mesterlære’ på DR1 klokken 20.30 tirsdag. Samme dag er udsendelsen også at finde på DRTV. (Foto: Peter Refsgaard © Drive Studios)

Mandag den 6. juli – Et sidste møde foran glasværket:

I andet afsnit af ’Når kvinder slår ihjel’ mandag klokken 21.25 på DR1 dykker eksperterne ned i et knivmord fra 2013. Bent Isager med flere undersøger, hvad der drev en ung kvinde til at sætte sin eks-kæreste i stævne foran Holmegaards Glasværk og afslutte hans liv.

Mandag den 6. juli og frem til torsdag – Radio om ikonet, ingen husker:

Lille Hans Peter vokser op i et Sønderjylland, som få år før hans fødsel er blevet tysk territorie. Her vokser han op i en familie, som drømmer om, at landsdelen bliver dansk. Den drøm viser sig at have lange udsigter, og som årene går bliver Hans Peter en ung mand. I teenageårene bliver han tvunget til at træffe sit livs sværeste valg. Mange år senere flytter en journalist til Sønderjylland og falder over H.P. Hanssens liv. Han dykker ned i H.P. Hanssens beslutning som 17-årig og finder ud af, at det svære valg fik betydning for et helt mindretal. P1 har mandag klokken 13.03 og igen 19.33 premiere på serien ’Ikonet, ingen husker’. De næste afsnit bliver sendt tirsdag, onsdag og torsdag samme tid. Serien kan også hentes som podcast på DR’s radioapp.

Mandag den 6. juli og hele ugen – P3 om de uskrevne regler:

Hverdagen kan være svær at navigere rundt i. Især hvis man ikke kender de sociale spilleregler - de såkaldte 'uskrevne regler'. Men hvordan i alverden kan man læse op på reglerne, når de som sagt er uskrevne? Det ser P3-værterne Kathrine Abrahamsen og Oliver Noppenaug på i ’Paragraffen på P3’, som bliver sendt alle hverdage klokken 14.03 til 16.00 i de kommende uger.

Tirsdag den 7. juli – Sportsstjerne på godt og ondt:

Han har været hjemløs, depressiv og har døjet med alkoholproblemer. Den tidligere NBA-stjerne Dennis Rodman fortæller om sit liv i DR2’s ’Dokumania’ tirsdag klokken 20.45 – en karriere, der går lige fra barndom til berømmelse og frem til slutningen af hans basketballkarriere. Det er en fortælling om vanskelige og ubehagelige barneår, men også om hans udvikling til rebound-konge - og en af de mest ikoniske basketballspillere i historien.

Tirsdag den 7. juli og søndag – Mal med Michael Kvium:

Michael Kvium er en af Danmarks største nulevende billedkunstnere, og han åbner nu værktøjskassen, når han giver sin lektion i billedkunst og lærer fra sig af sine mange års erfaringer. I ’Mesterlære’, som bliver sendt tirsdag klokken 20.30 på DR1 samt på DRTV, viser Bjarne Reuter, Rasmus Kofoed, Naja Munthe, Paprika Steen & Tim Christensen de tips og

tricks
, der har ført dem helt til tops indenfor deres felt – og i denne uge skal der altså males. Programmet kan også ses søndag klokken 13.10.

Onsdag den 8. juli – Mysteriet om Den Store Vikingehær:

Der findes en massegrav i den engelske by Repton. Den er fyldt med skeletter fra næsten 300 mennesker, som

arkæologer
har haft svært ved at datere. Men ny forskning beviser, at knoglerne i graven sandsynligvis stammer fra nogle af de første danske vikinger, der drog ud i verden for at plyndre, voldtage og hærge. DR2 dykker onsdag klokken 21.45 ned i mysteriet om Den Store Vikingehær, som invaderede England i det 9. århundrede. Hvordan levede, kæmpede og døde de?

Onsdag den 8. juli – Karsten Hønge kommer i lære som au pair:

Folketingsmedlem Karsten Hønge fra SF har sagt ja til at tilbringe to dage sammen med den filippinske

au
pair Nonabel hos en familie i Odense. Det gør han i programmet ’Realitytjek’ på DR1 onsdag klokken 21.25. Her vil han undersøge, om Nonabel er på kulturudveksling, eller om
au
pair-ordningen er udnyttelse af billig
arbejdskraft
. For Karsten Hønge vil afskaffe ordningen, og Nonabel og hendes danske værtsfamilie har sat sig for at overbevise ham om at bevare den.

Rikke Hørlykke og Mark O. Madsen er torsdag klokken 21.25 på DR1 i ’olympisk praktik’ hos badmintonspilleren Viktor Axelsen. Programmet kan også ses fra samme dag på DRTV. (Foto: Mathias Klok)

Torsdag den 9. juli og fredag – I olympisk praktik hos Viktor Axelsen:

Viktor Axelsen får besøg af Rikke Hørlykke og Mark O. Madsen, der skal i lære hos badmintonspilleren. Det sker på DR1 torsdag klokken 21.25 og på DRTV torsdag. Siden sit store gennembrud med en bronzemedalje til

OL
i 2016 er sejrene kommet som perler på en snor for Axelsen, der nu står overfor endnu en udfordring; han skal være far. Men kan en tidligere bryder og en tidligere håndboldspiller lære teknikken bag den hurtige ketsjersport? Alt var klart og taskerne pakket til verdens største
sportsbegivenhed
. Men så blev
OL
i Tokyo aflyst, og en sommer på sofaen med sport på TV ad libitum blev afløst af sports-abstinenser hos danske fans. Derfor besøger de to tidligere
OL
-medaljevindere, Rikke Hørlykke og Mark O. Madsen, seks af de største danske medaljehåb. Programmet kan også ses fredag klokken 7.25 på DR1.

Torsdag den 9. juli – DR2 tager på Brandsø:

Torsdag klokken 21.00 på DR2 er der mulighed for at rejse med Rane Willerslev fra

Nationalmuseet
og forfatter Christina Vorre til øen Brandsø i Lillebælt. Her skal vi tilbage til længe før der overhovedet var et Danmark, og Brandsø slet ikke var en ø, men et bjerg på en tundra, hvor de skal
efterprøve
et 20.000 år gammelt jagtspyd og lede efter resterne af de karantænestationer der husede pestramte indrejsende til Danmark i 1600-tallet. Seerne kommer også til at gå i fodsporene på den svenske hær, der gik over isen og som var et hårs bredde fra at fratage Danmark al selvstændighed - og gøre Danmark svensk. Programmet er en del af serien ’Små øer – store historier’.

Fredag den 10. juli – Gæt med om sommeren i Danmark:

Joakim Ingversen har inviteret fire kendte danskere i studiet til en dyst på viden i udvalgte emner. Hvem ved mest, og hvem er hurtigst på aftrækkeren, når Joakim Ingversen byder velkommen til en ny omgang ’Hvem var det nu vi var?’ Sommeren er over os, og derfor har Joakim Ingversen fredag klokken 20.00 på DR1 inviteret to stærke hold til at quizze i nogle af de ting, der gør sommeren i Danmark helt fantastisk. Nikolaj Stokholm og Rasmus Botoft dyster mod Sarah Grünewald og Steen Langeberg i alt fra de mindre museer til uimodståelige sommerhits. Programmet kan også ses klokken 16.25 lørdag.

Fredag den 10. juli – Bournonville besøger DR2:

August Bournonville (1805-1879) er guldalderens store balletdigter. Som sine malerkolleger i 1800-tallet lod han sig inspirere af det sydlandske og skabte italienske, franske og spanske balletter. Han skabte det repertoire, som den dag i dag gør Den Kongelige Ballet interessant i internationale øjne. I modsætning til malerier er balletter imidlertid kunstværker som ændrer sig med tiden, når nye iscenesættere og balletmestre tager livtag med traditionen. Erik Aschengreen fortæller på DR2 fredag klokken 21.40, hvordan Bournonville-arven lever i dag, og Nikolaj Hübbe fortæller om at udfordre traditionen med

kontroversielle
opsætninger af klassikerne.

Fredag den 10. juli – DR2 præsenterer ugens grøntsag:

Kan en knoldselleri være sexet og kan den bruges til andet end suppe? Nu præsenterer DR2+ ’Grøntsagsfjernsyn’ med ugens grøntsag, som denne gang er en ordentlig knold. Konceptet er enkelt. En grøntsag, 3 retter og alt sammen i godt selskab med de to kokke Knoll og Abi, der sammen med deres venner har slået sig ned i et farverigt køkken for at lave ’fråderen’ grøntsagsmad. Premieren kan ses fredag klokken 23.15 på DR2 samt på DRTV.

Lørdag den 11. juli og søndag – Gæsten og hesten:

Standup-komikeren Melvin Kakooza og verdensdamen Christine Feldthaus har været tvunget i karantæne i ugevis. Nu er de endelig sluppet fri, og de længes efter at gøre noget, der giver mening for andre - og dem selv. Derfor er de taget til badebyen Løkken, som er næsten helt sandet til på grund af manglende strandløver og lukkede butikker. Nu hjælper det festlige makkerpar med at gøre byen sommerklar og få det gode humør tilbage. Det gør de i programserien ’Gæsten og hesten’, som bliver vist på DR2 klokken 20.00 lørdag – og igen søndag klokken 17.35.

Lørdag den 11. juli – En aften med Copenhell:

Årets CopenHell er aflyst, men nu dedikerer DR2 en hel aften til heavy metal. Der bliver plads til en masse livemusik, interessante snakke og musiknørderier, når DR2 hen over sommeren hylder de danske musikere og festivaler. Lørdag klokken 21.00 på DR2 er det P6 Beat-vært Anders Bøtter og to danske metalbands, der indtager scenen.

Lørdag den 11. juli – På operatur med Lotte Heise:

Dresdens berømte

operahus
Semper Oper blev genopbygget efter krigen, og det og en af P2-vært Lotte Heise yndlings-operahuse. Primadonnaer Anglega Gheorghui stod på scenen, da Lotte sad i mørket og gyste. På P2 lørdag klokken 19.00 kan du høre om besøget og hør Angela Ghoerghiu i rollen som Floria Tosca i aftenens favoritopera fra cd-hylden. Puccinis ’Tosca’ er netop genstand for P2’s operaaften klokken 19.30 – også præsenteret af Lotte Heise.

Lørdag den 11. juli – P6 Beef om dysfunktionelle bands:

Det handler om skænderier og kreativt had. Om Metallicas terapeut, New Orders fjendskab, udspekulerede bassister, fyringer pr. fax, og bandkollegaer, der ikke længere taler sammen, når Niels Fez Pedersen de kommende fem lørdage præsenterer ’P6 Beef’ på P6 Beat fra klokken 10.03-12.00.

Søndag den 12. juli – Sommertogt med Barbara Moleko, Chief 1 og Kim Sjøgren:

Troels Lyby har inviteret tre nye artister med ombord på skibet ’Aron’, og denne gang er det Barbara Moleko, Chief 1 og Kim Sjøgren, der rejser med ’Sommertogtet’ ud i dejlige Danmark. Søndagens sejlads på DR1 søndag klokken 20.00 går fra Vordingborg til Kragenæs, og undervejs vil sangerne hver især spille en sang, som har stor betydning for dem. Særligt Barbaras sang går lige i hjertet på Chief 1.

Søndag den 12. juli – Bøger, der gør en forskel:

Mange grønlandske børn blev i 1960'erne ufrivilligt

adopteret
til Danmark. I nogle tilfælde med fatale følger. Det er et af de børn, Iben Mondrup giver stemme til i romanen ’Tabita’. Men kan en dansk forfatter skrive de grønlandske børns historie? Og giver romanen os en større forståelse for det anspændte dansk-grønlandske forhold? Vært Maria Månson taler med forfatteren, litteraten og et af de børn, der faktisk blev
adopteret
til Danmark. Det gør hun i programmet ’Bøger, der gør en forskel’ søndag klokken 21.00 på DR2.

Facebook
Twitter