Ugens DR: Lisa Nilsson danner par med DR Big Band

Her får du smagsprøver på programmer og arrangementer i uge 12 fra den 19.-25. marts 2018.

Svenske Lisa Nilsson har været på toppen i Danmark i over 25 år, og fredag og lørdag står hun på scenen sammen med DR Big Band i Koncertsalen, når hun byder på et program, hun selv har sammensat med sine egne favoritter indenfor soul, jazz og brasilianske rytmer. Det er fredag klokken 20.00 og lørdag klokken 16.00. (Foto: Morgan Norman.)

Mandag den 19. marts – Mød unge jazztalenter i Studie 2:

Hvis du har lysten til at høre morgendagens jazzstjerner, er koncerten i Studie 2 mandag aften klokken 19.00 oplagt. Aftenen bliver skudt i gang med fremadstormende rytmiske artister fra Sankt Annæ MGK, der er en særlig talentlinje for unge, der ønsker at uddanne sig til professionelle musikere. De unge musikere vil invitere publikum ind i deres rytmiske univers, der spænder fra pop og funky fusion til jazz og skæve taktarter.

Læs mere om koncerten her

Mandag den 19. marts – Mussolinis sidste dage:

Mere end 70 år efter fascismens fald i Italien knytter der sig stadig gåder til Mussolinis sidste timer. Man ved, at han den 29. april 1945 blev fanget af partisaner, lynchet og hængt op i fødderne i Piazzale Loreto i Milano. Men hvem, der dræbte ham, hvorfor og hvordan ved man ikke. Politisk døde han imidlertid allerede, da de allierede gik i land på Sicilien i sommeren 1943. Det blev efterfulgt af to års borgerkrig i det tysk besatte Norditalien, hvor Mussolini blev leder af republikken Salo, der kun var en stat af navn. DR K ser på diktatorens sidste dage mandag klokken 21.45.

Tirsdag den 20. marts – Level 42 lufter hits i DR Koncerthuset:

Hvis man levede i 80’erne, har man hørt hits som ’Running in the Family’, ’Something About You’ og ’Lessons In Love’ et væld af gange – formentlig. Tirsdag klokken 20.00 er der mulighed for at høre dem igen, når engelske Level 42 spiller for udsolgte huse i Koncertsalen i DR Byen.

Læs mere om koncerten her

Tirsdag den 20. marts – Forhøjet blodtryk på DR1:

Mindst en million danskere har for højt blodtryk - og mange ved det ikke. Det kan have alvorlige konsekvenser med blodpropper i hjerte og hjerne. Heldigvis kan man gøre meget for at få et godt og sundt blodtryk, og hvad det er, taler Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand om i ’Sundhedsmagasinet’ på DR1 klokken 21.55 tirsdag.

TV

Se oversigten over TV-programmer her

Onsdag den 21. marts – Barbara Moleko i Studie 2:

Med album i ryggen, deltagelse i ’Toppen Af Poppen’ på TV 2 og adskillige store koncerter på CV’et, har sangeren Barbara Moleko formået at gøre opmærksom på sig selv de seneste fem-seks år. Nu er hun draget på turné i akustisk og intime rammer, og det bringer hende til Studie 2 i DR Koncerthuset onsdag klokken 20.30.

Læs mere om koncerten her

Onsdag den 21. marts – Vold i kærlighedens navn:

Bag krisecenterets trygge mure samler kvinderne kræfter. Dag for dag bearbejder de deres oplevelser, får opbygget deres selvtillid og tager de små skridt, der kan hjælpe dem til at bryde ud af det voldelige forhold, der sendte dem på krisecenter. Selvom der er roligt bag de beskyttende murer i krisecentret, er livet for beboerne præget af et følelsesmæssigt kaos af sorg, i frygt for fremtiden og længsel. DR1 ser onsdag klokken 20.00 på vold, der er sket i kærlighedens navn.

Onsdag den 21. marts – De perfekte piger:

For første gang nogensinde møder de fire piger Anna, Amalie, Julie og Fie hinanden på DR3 onsdag klokken 21.00. Selvom det er grænseoverskridende at åbne sig over for fremmede, får de alligevel sat sig selv et mål, som de vil arbejde med i den kommende uge. Hver især går de i gang med den hårde proces at bryde deres vante mønstre. Og især for Fie kommer ugens mål til at trække tårerne frem.

Læs mere om DR3’s perfektionisme-tema her

Onsdag den 21. marts og søndag – DR K fortæller en flugtkonges historie:

I 1949 flygter indbrudstyven Carl August Lorentzen igennem en 18 meter lang tunnel fra Horsens Statsfængsel. Det tog ham knap et år at grave tunnelen trods livsfare og sammenstyrtninger. Men hvem var manden bag danmarkshistoriens længste og mest spektakulære tunnelflugt egentlig? Og hvordan lykkedes det Lorentzen at bygge tunnelen, som arkæologer for nyligt forsøgte at genfinde under den gamle fængselsgård i Horsens fængselsmuseum? DR K fortæller flugtkongens historie onsdag klokken 21.00, og det er Martin Sundstrøm, der har tilrettelagt. Programmet kan også ses søndag klokken 22.50 på DR K.

Onsdag den 21. marts – Tidlig musik på P2 ved aftentide:

Den 21. marts er udnævnt til europæisk dag for tidlig musik. P2 er onsdag klokken 19.20 med ved Stockholm Early Music Festival, der fejrer dagen med en koncert med titlen 'Thirty Years of Music and Tears' - musik af Schütz, Schein, Scheidt, Boltzius m.fl. samt nordiske folketoner med ensemblerne Vokalharmonin fra Stockholm og Lautten Compagney fra Berlin under ledelse af Frederik Malmberg. Vært er Benedikte Granvig.

Radio

Se ugens radioprogram her

Torsdag den 22. marts – Oscarbelønnet ungarsk drama på DR K:

Der er Oscar-belønnet ungarsk drama på DR K som ’Ugens filmperle’, når kanalen torsdag klokken 21.30 viser ’Sauls søn’ fra 2015. Handlingen udspiller sig i kz-lejren Auschwitz-Birkenau. Saul er medlem af Sonderkommando, en gruppe jødiske fanger, der tvinges til at hjælpe til i nazisternes dødsfabrik. I et krematorium finder Saul liget af en dreng, som han mener at genkende som sin egen søn. Mens Sonderkommando planlægger et oprør, beslutter Saul at udføre en umulig opgave. Han vil redde drengens lig fra flammerne og finde en rabbiner, der kan give ham en rigtig, jødisk begravelse.

Torsdag den 22. marts – Harry Potter-musik i DR Koncerthuset:

Czech National Symphony Orchestra sidder klar til at bringe magien til live, når de spiller John Williams’ musik til ’Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer’, mens filmen ruller over det store lærred. Det gør den torsdag klokken 16.30 og 21.00 i Koncertsalen i DR Byen.

Læs mere om koncerterne her

Fredag den 23. marts – Baader Meinhof-kompleks på DR2:

I 1967 chokeres den vesttyske journalist Ulrike Meinhof, da en studerende bliver dræbt af en politimand under en demonstration. Meinhof bliver en del af et stadig mere radikaliseret venstreorienteret miljø, og sammen med Andreas Baader og Gudrun Ensslin danner hun terrorgruppen Rote Armee Fraction. Nu begynder en voldelig og blodig kamp for at omstyrte den tyske stat. DR2 viser fredag den to en halv time lange film ’Baader Meinhof-komplekset’ klokken 20.00.

DR K viser serien ’Mørklægning’ igen – den er fra 1992. Seriestarten er fredag klokken 20.00. (Foto: Valdemar Vedel)

Fredag den 23. marts – Gensyn med ’Mørklægning’:

Fredag klokken 20.00 på DR K er der mulighed for at få et gensyn med miniserien ’Mørklægning’ fra 1992 med Ole Ernst i hovedrollen. I det krigstrætte og forlystelsessyge Danmark i 1944 er det gode tider for initiativrige folk som filmproducent Otto Baumann. Men i det skjulte er Baumann omgivet af fjender - han er en gambler, der samarbejder med både besættelsesmagten og modstandsbevægelsen. Da han bliver offer for en brutal forbrydelse, bliver kriminalbetjentene Nielsen og Andersen sat på sagen - men politiet er under tysk opsyn, og inden længe bliver forholdet til besættelsesmagten forværret. Henning Jensen og Solbjørg Højfeldt er blandt de andre øverst på rollelisten.

Fredag den 23. marts og lørdag – Lisa Nilsson sammen med DR Big Band:

Sammen med den svenske dirigent og arrangør Joakim Milder har Lisa Nilsson håndplukket sine egne favoritter indenfor soul, jazz og brasilianske rytmer. Dem trakterer hun og DR Big Band på ved to koncerter i Koncertsalen – henholdsvis fredag klokken 20.00 og lørdag klokken 16.00.
Læs mere om koncerterne her

Lørdag den 24. marts – Hunulv fra USA i fjernsynet:

Ulve i Danmark giver stor diskussion lige nu, men det handler om amerikanske ulve på DR1 lørdag klokken 19.05. Ulve lever for at jage, og de plejer at jage i flok med en alfahan i spidsen. Men i den amerikanske naturpark, Yellowstone, finder man en vild ulveflok, der er ledet af en bemærkelsesværdig hunulv. Hun er blevet en af de mest berømte ulve, der nogensinde har gennemstrejfet Yellowstone. og hun har overvundet de mest utrolige forhindringer i kampen for at skabe en af parkens mest legendariske ulveflokke.

Lørdag den 24. marts – DR2 jagter stilheden:

Det larmer, bipper og dutter overalt, hvor vi færdes, og mange mener, de bliver syge af det. Læge Charlotte Bøving undersøger i DR2’s temalørdag, hvad det støjende samfund betyder for vores sundhed, og går på jagt efter stilheden. Charlotte Bøving skal blandt andet med på et stilheds-kursus, hvor man ikke må tale til hinanden i to dage. Lørdag klokken 21.10 besøger DR2 også Nordeuropas mest stille rum og møder forfatteren Peter Høeg, der har forladt storbyen i jagten på stilheden.

Lørdag den 24. marts – Klassisk musik og hjernen:

Kender du forskellen på musiske og ikke-musiske hjerner? Og ved du, hvordan musik påvirker os følelsesmæssigt og derfor kan bruges i bl.a. sorgbearbejdning? Ellers kan du få svar på det, når Katrine Gislinge taler om musikkens indflydelse på hjernen med gæsten, Peter Vuust, der er hjerneforsker, jazzmusiker og komponist. Det gør hun i den nye serie ’Musik i laboratoriet’ på P2 lørdag klokken 16.03.

Lørdag den 24. marts og søndag – Dommedag er aflyst på P1:

Klimakatastrofer, atomkrige, overbefolkning og flygtningestrømme.
Der er nok at være bange for. Men viser medierne det fulde billede af verdens tilstand? Fokuserer de alt for meget på de dårlige nyheder? Og trænger vi til en mere konstruktiv og løsningsorienteret journalistik? Det spørger Liv Thomsen i serien ’Dommedag aflyst’ på P1 de næste fire lørdage klokken 14.03 – og igen søndag klokken 19.30.

Lørdag den 24. marts – ’X Factor’-dommer i monopolet:

Mads Steffensen får tre helt særlige gæster som monopol, når han lørdag skal sende ’Mads & Monopolet’ på P4 fra klokken 9.05 til 12.00. De gode råd kommer nemlig fra ’X Factor’-dommerne Remee, Sanne Salomonsen og Thomas Blachman.

Koncerter

Få overblikket over koncerter i DR Koncerthuset her

Palmesøndag den 25. marts – En afrikansk affære:

Susanne og Kim rejser til Afrika, og Susanne har det skønt med hushjælp og havefester. Slangen i paradiset er at Kim, hendes livs kærlighed, er eftertragtet af afrikanske kvinder. Geert er også eftertragtet. Han har boet tæt sammen med tanzanierne på godt og ondt i over 30 år, og har syv børn med fem forskellige kvinder, men som konsul og hvid mand forventer man til gengæld at han stiller op, når der er problemer - og dem er der nok af i Afrika. DR1 viser søndag klokken 22.10 den danske dokumentar fra 2018, ’En afrikansk affære’.

Palmesøndag den 25. marts – ’Dødsmesse’ på DR K:

Verdi er en af verdens største operakomponister med særlig sans for at skabe drama i musikken. Det hører man i hans 'Requiem', som er et af de største vokalværker, der nogensinde er skrevet. DR Koncertkoret har inviteret BBC Singers med på scenen for at forløse messens store korklange, og hvordan det gik, kan ses på DR K søndag klokken 20.00.

Palmesøndag den 25. marts – To gange Caroline Henderson i Koncertsalen:

Weekenden byder på masser af jazz i Koncerthuset med først Lisa Nilsson og DR Big Band, mens det søndag gælder to koncerter med Caroline Henderson klokken 16.00 og igen 20.00. Koncerten kommer bredt rundt i Hendersons repertoire af lækker, kølig jazz tilsat elektroniske rytmer, og samtidig vil hun præsentere publikum for helt nyt materiale.

Læs mere om koncerterne her

Palmesøndag den 25. marts – Påskemusikdag på P2:

Hele Europa lytter med, når Den europæiske Radiounion, EBU, sender 14 timer med påskemusik fra koncerter i Tyskland, Holland, Danmark, Rusland, Tjekkiet, England, Bulgarien og Spanien. Der er start klokken 10.54 på P2, der kører løs til klokken 1.00. Du kan blandt andet høre Bachs Matthæuspassion klokken 12.00 direkte fra Concertgebouw fra Amsterdam under ledelse af Ton Koopman. Det danske bidrag kommer 16.00, hvor Ars Nova Copenhagen under ledelse af Paul Hillier synger et Stabat Mater og en Matthæuspassion fra tiden omkring år 1500 af henholdsvis John Browne og Richard Davy.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve