Ugens DR: Vejrvært ser på orkanen, der rystede Danmark

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 50 fra den 9.-15. december 2019.

Vejrvært Søren Jacobsen er torsdag klokken 20.00 på DR1 vært på programmet ’Orkanen, der rystede Danmark – 20 år efter’. Her tager han seerne med på en køretur på tværs af Danmark og møder de mennesker, som var allertættest på den voldsomme vejrbegivenhed i december 1999. (© DR Vejret)

Mandag den 9. december og søndag – Anders Agger følger tre med anoreksi:

Anders Agger får lov at følge tre kvinder, som usædvanligt ærligt fortæller om at lide af anoreksi. De har sultet sig i mange år og begynder nu at betale prisen. Anders Agger prøver at forstå, hvad det er for en sygdom, der har så stærke kræfter, at nogle kvinder hellere vil dø end tage på. Programmet ’Indefra med Anders Agger’ bliver sendt mandag klokken 21.30 på DR2 og igen søndag klokken 23.45.

Mandag den 9. december – Børn under holocaust – de sidste overlevende:

De var børn under Holocaust og blandt dem, der overlevede rædslerne i kz-lejrene. I en BBC-dokumentar, som DR K viser mandag klokken 20.00, ser de tilbage på deres traumatiske barndom og fortæller, hvordan de frygtelige oplevelser har haft indflydelse på hele deres liv. Programmet følger blandt andre manden, der vender tilbage til Auschwitz med sin datter, en tysk jødisk overlevende, der henvender sig til den tyske Bundestag, og en mand, der vender tilbage til sin fødeby for første gang siden 1946 for endelig at erkende sin lillebrors død.

Mandag den 9. december – P1 er gemt i mørket:

Mørke har altid haft et strejf af noget okkult og uhyggeligt over sig. I det første afsnit af P1’s nye serie ’Gemt i mørket’, som er i fire dele, skal du med på en tur tilbage i tiden for at finde ud af, hvorfor mørket altid er blevet forbundet med det onde og lyset med det gode - og for at møde de væsner, der er gemt i mørket. Programmet kan høres mandag klokken 13.33 og igen klokken 19.33, og blandt de medvirkende er Poul Duedahl, professor i historie Aalborg Universitet, Kamille Nygaard, præst og Alayas farmor.

Tirsdag den 10. december – Tvunget til sex:

I flere år er antallet af anmeldelser for voldtægt og voldtægtsforsøg steget. Alene i 2018 modtog politiet over 1000 anmeldelser. Men kun omkring én ud af 10 sager ender med en fældende dom i retten. Alle forbrydelser er selvfølgelig forfærdelige på hver deres måde - men især voldtægt er særskilt forfærdelig for ofrene, fordi man i den grad bliver angrebet på sin egen integritet, udtaler tidl. drabschef Bent Isager-Nielsen, der sammen med et hold af eksperter i ’Når forbrydelse ryster os’ på DR1 tirsdag klokken 21.55 undersøger hvilke udfordringer denne type sager indeholder - og hvilke konsekvenser det kan få for de ofre, der bliver tvunget til sex.

Tirsdag den 10. december – Thomas Dausgaard tiltræder i Seattle:

DR Symfoniorkestrets tidligere chefdirigent Thomas Dausgaard er fra denne sæson tiltrådt som chefdirigent for Seattle Symfonikerne, der er et af USA’s førende orkestre. Den første koncert efter tiltrædelsen blev modtaget med jubel af det lokale publikum på den amerikanske vestkyst, og tirsdag klokken 19.20 sender P2 koncerten. Musikken er: Lotta Wennäskoski: Flounce. Brahms: Klaverkoncert nr. 2. Mahler: Symfoni nr. 1. Yefim Bronfman er solist på klaver. Koncerten er en optagelse af Benaroya Hall i Seattle den 19. september. På P2 præsenterer Benedikte Granvig koncerten.

Onsdag den 11. december – Nigerias kvindelige selvmordsbombere:

Boko Haram er en af verdens dødeligste terroristgrupper - kendt for massebortførelse af uskyldige skolepiger og brugen af kvindelige selvmordsbombere. DR2 møder klokken 23.00 onsdag Stacey Dooley Falmata, der blev kidnappet af Boko Haram som 13-årig, tvunget til at gifte sig tre gange og blev sendt ud på en bombemission.

Onsdag den 11. december – Historien om den spanske syge:

Børn og unge mennesker begynder pludselig at dø i København, og i løbet af kort tid har en usynlig dræber sendt tusindvis af mennesker i graven over hele Danmark. Men hvad skete der? DR K fortæller onsdag klokken 20.00 historien om den ukendte epidemi, som hærgede Danmark for præcis 100 år siden – og også historien om, hvorfor noget lignede kan ske igen i dag.

Torsdag den 12. december – Orkanen, der rystede Danmark – 20 år efter:

For 20 år siden blev Danmark ramt af en de voldsomste storme i nyere tid. Mange danskere husker, hvor de var og hvad de lavede den 3. december 1999, da orkanen blæste Danmark omkuld og kostede syv mennesker livet. Vejrvært og meteorolog, Søren Jacobsen tager torsdag klokken 20.00 på DR1 seerne med på en køretur på tværs af Danmark og møder de mennesker, som var allertættest på den voldsomme vejrbegivenhed.

Nina Munch-Perrin er den ene af værterne, når DR1 torsdag fra klokken 21.55 sender britisk valgaften. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Torsdag den 12. december og fredag – Britisk valgaften og valgmorgen på DR1:

Briterne går igen til valg, og DR er med, når valgstederne lukker, og man får de første indikationer på valgets udfald. Værterne for DR1’s britiske valgaften torsdag fra klokken 21.55 til midnat er Nina Munch-Perrin og Johannes Langkilde, og DR’s Storbritannien-korrespondent Kim Bildsøe Lassen rapporterer. DR1 sender også valgmorgen om det britiske valg fredag fra klokken 6.00.9.25. Her er Kåre Quist og Ask Rostrup værter.

Torsdag den 12. december – Indoktrineret til at hade alt fremmed:

Hvordan præges børn, der vokser op i et nynazistisk miljø? Gennem interviews med højreekstreme forældre får DR2’s seere torsdag klokken 23.00 indblik i deres ideer om børneopdragelse, nedarvet rascisme og fjendtlighed overfor demokratiet. Kanalen følger deres børn og hører, hvordan det er at vokse op i en verden, hvor man lære at hade alt fremmed. Kan man nogensinde bryde med højreekstrem indoktrinering?

Torsdag den 12. december – To koncertmestre fra Berlin er solister:

Ved ugens torsdagskoncert klokken 19.30 i DR Koncerthuset er der mulighed for at opleve to af Berliner Filharmonikernes koncertmestre som solister i Mozarts vidunderlige Sinfonia Concertante for violin og bratsch. Den russiske dirigent Alexander Verdenikov præsenterer også Tjajkovskijs triumferende 4. Symfoni og Haydns Symfoni nr. 82 med tilnavnet ’Bjørnen’. De to koncertmestre er Daishin Kashimoto på violin og Amihai Grosz på bratsch, mens ugens dirigent foran DR Symfoniorkestret er Alexander Vedernikov, der til dagligt står i spidsen for Det Kongelige Kapel i København. Koncerten bliver som altid sendt direkte på P2 med optakt fra klokken 19.20. Læs mere om koncerten her

Fredag den 13. december og lørdag – DR1 quizzer om ’Matador’:

I fredagens ’Hvem var det nu vi var’ klokken 20.00 kommer det til at handle om tv-serien over dem alle: ’Matador’. Joakim Ingversen har inviteret Steen Langeberg, Sophie Løhde, Annette Heick og Frederik Cilius i studiet til en dyst om hele Danmarks Korsbæk. Det bliver til masser af sjove gensyn med de legendariske scener, når gæsterne bliver testet i, hvor godt de kender hundene, maden og musikken fra serien. Og hvem er hurtigst på piverten, når Joakim Ingversen stiller spørgsmål om Maude, Mads, Ingeborg og alle de andre elskede personer fra Matador? Programmet kan også ses lørdag klokken 17.30 på DR1.

Fredag den 13. december – Star Wars-koncert med Stegelmann:

DR Symfoniorkestret og Jakob Stegelmann hylder Star Wars med en flyvetur igennem 40 års filmmusik af komponisten John Williams. Fredag klokken 21.00 kan du på DR K opleve de bedste og mest ikoniske stykker musik fra filmene ved koncerten i DR Koncertsalen. Musikken og korsangen leveres af DR Symfoniorkestret. Hymnia og Camerata Kammerkor. Dirigenten er Anthony Hermus.

Lørdag den 14. december – Året i kongehuset:

Kronprinsesse Mary blev rigsforstander, og Prins Joachim optrådte som tv-vært, mens Dronningen og Kronprinsen var på deres første statsbesøg alene sammen. I ’Året i kongehuset’ på DR1 kan du lørdag klokken 20.30 høre om årets største begivenheder i det danske kongehus fortalt af de danskere, der var med helt tæt på og dermed selv fik en helt særlig oplevelse i 2019.

Lørdag den 14. december, søndag og mandag – Voldsom travlhed med julekoncerter:

Julekoncerterne kulminerer for DR’s kor og orkestre lørdag og søndag. DR Big Band er nået tilbage til København med sine ’Merry Christmas’-koncerter, hvor Signe Molde er vært, og hvor Kaya Brüel og Mathias Heise er solister. De kan høres lørdag og søndag klokken 16.00 i Studie 2. I Koncertsalen er der lørdag klokken 16.00, søndag klokken 13.00 og 16.00 samt mandag klokken 18.30 julekoncert med DR Pigekoret og DR Korskolen, mens DR Vokalensemblet giver julekoncert i Garnisonskirken i København både lørdag og søndag klokken 16.00. Læs mere om DR Big Bands julekoncerter her Læs mere om DR Pigekorets og DR Korskolens julekoncerter her Læs mere om DR Vokalensemblets julekoncerter her

Lørdag den 14. december – Sådan slikker danskerne:

Lakridspiber, sismofytter, chokoladeskildpadder og meget andet slik konkurrer mod hinanden, når Joakim Ingversen finder danskernes yndlingsslik. Sammen med danskerne slikker smagsdommerne Pia Kjærsgaard, Umut Sakarya, og Mette Blomsterberg sig frem til danskernes yndlingsslik. Anne Glad serverer antropologisk guf om danskernes slikvaner gennem tiden, og Joakim går helt tæt på nogle af de mennesker, der bestemmer hvordan slik skal smage. Programmet er en del af DR2’s temalørdag fra klokken 20.00-22.30, hvor du også kan se et program om slikindustrien og et ’Spise med Price’-program om chokolade.

Søndag den 15. december – Længe leve Jesper Langberg:

Få mennesker bliver et koryfæ, men det gjorde den folkekære skuespiller Jesper Langberg. Langberg tog sin kunst alvorligt, og gennem 50 år levede og åndede han for sine roller. På DR2 søndag klokken 21.00 på DR2 kan du tage med på en nostalgisk tur gennem Langbergs skuespilkarriere, og se med, når gode kolleger som Lisbet Dahl, Malene Schwartz og Lars Ranthe fortæller om samarbejdet og venskabet. Og hør også, hvordan det var at leve sammen med en mand, som tog sin kunst så alvorligt.

Søndag den 15. december og næste uge – DR K holder filmfestival igen:

For sidste gang holder DR K nu filmfestival, som det har været traditionen de seneste år i ugen op til jul. Søndag og en uge frem bliver der bugt på Francis Coppola-film, og starten går klokken 19.55 søndag, når Maria Månson og Per Juul Carlsen præsenterer ’Godfather’-filmen, som er den første film i festivalen søndag klokken 20.00. Marlon Brando og Al Pacino har hovedrollen i det amerikanske gangsterdrama fra 1972.

Søndag den 15. december – International julemusikdag på P2:

Hele Europa lytter med, når Den Europæiske Radiounion, EBU, traditionen tro sender 14 timer med julemusik fra Østrig, Danmark, Spanien, Estland, Finland, Island, Letland, Sverige, Tyskland, Slovenien, Polen og England. Hver time stiller P2 søndag om til et nyt land, der præsenterer julemusik med lokal farvning og lokale medvirkende. Det hele varer fra klokken 9.54 til midnat, og DR kommer med en times koncert, hvor DR Vokalensemblet synger engelske christmas carols. De kan høres mellem klokken 11.00 og 12.00.