Ugens DR: Vi skulle dø – DR2 fortæller den danske aids-historie

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 9 fra den 24. februar-1. marts 2020.

I begyndelsen af 1980erne flytter Henning til Aarhus. Her finder han endelig det homomiljø, han har sukket efter som teenager i Vestjylland. Alt tegner lyst, indtil han for første gang hører om en mystisk sygdom, der næsten udelukkende rammer bøsser - en sygdom, der ikke kan behandles. DR2 fortæller historien om da aids kom til Danmark. Det er de næste to onsdage klokken 21.00 og på DRTV. (© Framegrab)

Mandag den 24. februar og lørdag – DR1 møder Malene Schwartz:

I 60 år har Malene været en af Danmarks megastjerner. Men spørger man hende om, hvornår hun er gået af scenen med følelsen af at have ydet en perfekt indsats er svaret: ’Aldrig’. Hun har ellers spillet alt fra komtesse Irene Gyvelstjerne i ’Pigen og Greven’, den vampede Corinna i ’Frøken Nitouche’ til den ængstelige Maude Varnæs i Matador. Få historien om Malene Schwartz' vej fra ung usikker filmdarling til teaterdirektør - fortalt af Malene Schwartz selv, Lise Nørgaard, Ditte Hansen og flere andre mandag klokken 20.00 på DR1. Programmet kan også ses på DRTV og lørdag klokken 12.25 på DR1.

Mandag den 24. februar – Ny svensk dramaserie på DR2:

Der er premiere på en ny svensk dramaserie på DR2 mandag aften klokken 20.00: ’Fartblind’. Den unge finansjournalist Bea har en affære med bankdirektøren Peder. Bea har lovet sig selv, at hun ikke vil blande job og privatliv. Men de to ting bliver svære at adskille, da hun får et anonymt tip. Peders bank skjuler, at den er i store vanskeligheder. Hvor meget ved Peder selv om sagen?

Mandag den 24. februar – Den sidste modstandsmand:

Knud Christensen er en 15-årig skoledreng, der går til spejder og læser masser af bøger, da tyskerne invaderer Danmark 9. april 1940. Lige så stille indleder han modstandsarbejdet gennem små drengestreger. Men han vil mere. Og snart finder han sig selv med brandbomber i hånden i Aalborg, klar til at sætte sit liv på spil, 17 år gammel. P1 har mandag klokken 13.33 – og igen klokken 19.33 – premiere på programserien ’Den sidste modstandsmand’, der er i fem afsnit.

Mandag den 24. februar – Alphaeksperimentet på DR3:

I enhver flok er der en alfahan – en, der tager styringen. Men hvad sker der, hvis man sætter en flok, der alene består af alfahanner/alfahunner sammen. Det kan du se i den nye programserie ’Alphaeksperimentet’, som nu kan ses på DR3 på DR’s streamingtjeneste DRTV. De ni deltagere flytter ind i kollektivet og kæmper for at blive både set og hørt. Marie kommer hurtigt i fokus på grund af sine stærke feministiske holdninger, som især Esben og Emilie udfordrer. Er der plads til en gruppe af udelukkende store personligheder i kollektivet, og hvem vil fra start forsøge at positionere sig i toppen af hierarkiet? Se første afsnit af serien på DRTV her

Tirsdag den 25. februar – Mordet ingen så:

’Mordet ingen så’ er en ny amerikansk dokumentarserie på DR2 med start tirsdag klokken 21.00. Her er spørgsmålet, hvem der dræbte Ken Rex McElroy? I 1981 ændrede byen Skidmore, Missouri sig for altid. I årtier havde McElroy terroriseret det lille samfund. Men en dag fik byens borgere nok. De omringede hans pickup og skød ham ned på åben gade - og har siden været tavse. Gennem seks afsnit undersøger DR2 den uløste sag. Hvorfor dækker byen stadig over gerningspersonerne 40 år efter? Hvad skete der i virkeligheden? Og hvorfor fortsatte volden efter McElroys død?

Onsdag den 26. februar – Rasmus Walter i Koncertsalen:

Med fire soloalbum i ryggen og et nyt på vej kommer Rasmus Walter forbi DR Koncerthuset med et spændende, nyt set-up. Rasmus Walter giver en todelt koncert i Koncertsalen, hvor du både kan opleve Rasmus Walter solo og med band og med nyt og gammelt materiale. Koncerten er onsdag klokken 20.00 i Koncertsalen. Læs mere om koncerten her

Onsdag den 26. februar og torsdag – ’Kriminelt’ om de nye nazister:

I DR1’s nye magasin om onsdagen klokken 21.25 kan du komme tæt på forbryderen, offeret, advokaten, den psykisk syge kriminelle eller ham, der gerne vil lægge livet som kriminel bag sig. Du kan også blive klogere på politiets metoder, og på hvad der foregår bag retssalens lukkede døre sammen med retskorrespondent Trine Maria Ilsøe og tidligere chef for Rejseholdet, Bent Isager-Nielsen. I denne uge ser de på to unge mænd, der er høje af lykke efter at være blevet indlemmet i en nynazistisk organisation, der bruger vold rundt om i Norden. To andre fra samme organisation er fængslet for hærværk mod den jødiske kirkegård i Randers. Programmet kan også ses torsdag klokken 8.00 på DR1.

DR2 fortæller onsdag klokken 20.00 – og igen lørdag klokken 21.30 – sandheden om Charles’ og Dianas bryllup. Det sker i en engelsk dokumentar fra sidste år. (© BBC)

Onsdag den 26. februar og fredag – Sandheden om Charles’ og Dianas bryllup:

I 1981 blev den 20-årige Lady Diana Spencer viet til prins Charles i St. Paul’s Cathedral i London. Det var århundredets eventyrbryllup, og op mod 750 millioner mennesker så med verden over. Men alt var ikke så perfekt, som det så ud. Ved hjælp af arkivmateriale og interviews med folk, der kendte parret, afsløres sandheden om det kongelige bryllup på DR2 onsdag klokken 20.00. Programmet kan også ses lørdag klokken 21.30 på samme kanal.

Onsdag den 26. februar – I planetens tjeneste:

Få i Danmark bekymrer sig i 1969 om det forholdsvis nye fænomen: Forurening. Et par unge fyre får nok og planlægger en aktion, der skal sparke den danske miljøbevægelse i gang med et brag. Aktionen inkluderer en projektor, en motorcykel, øredøvende larm og en olieindsmurt and, der skal halshugges. Serien ’I planetens tjeneste’ er tilrettelagt af Celine Klint, Amanda Boie Hvid og Emil Rothstein Christensen og kan høres onsdag klokken 13.33 og 19.33 på P1. Redaktør er Rune Sparre Geertsen.

Onsdag den 26. februar, fredag og søndag – Vi skulle dø – da AIDS kom til Danmark:

I begyndelsen af 1980’erne flytter to unge til hver deres storby. I Aarhus finder Henning endelig det homo-miljø, han har sukket efter som teenager i Vestjylland, mens Steve i København forelsker sig stormende i kokken på byens bedste bøssediskotek. Alt tegner lyst for Henning og Steve, da de for første gang hører om en mystisk sygdom, der næsten udelukkende rammer bøsser - en sygdom, der ikke kan behandles. DR2 ser i en ny serie i to afsnit på, hvordan det var, da AIDS kom til Danmark. Premieren er onsdag klokken 21.00, og udsendelsen kan også ses på DRTV samt fredag klokken 16.40 og søndag klokken 15.00 på DR2.

Torsdag den 27. februar og fredag – Baiba Skride og uropførelse af Bent Sørensen-værk:

Torsdag og fredag klokken 19.30 i Koncertsalen er der mulighed for at opleve uropførelsen af Bent Sørensens Symfoni nr. 2 – Second Symphony. Det er et nyt hovedværk af den danske komponist, som for nylig modtog en af verdens største komponistpriser. Jukka-Pekka Saraste fra Finland dirigerer, og den lettiske violinstjerne Baiba Skride er solist i Prokofjevs Violinkoncert nr. 2 – foran DR Symfoniorkestret. Som altid sender P2 Torsdagskoncerten direkte. Læs mere om koncerten her

Torsdag den 27. februar og fredag – DR1 er ’Alene i vildmarken’ igen:

I sæsonens første afsnit af ’Alene i vildmarken’ bliver deltagerne sejlet ud til deres habitat. Kim falder i det kolde vand under forsøget med at bygge en bro til at fiske fra. 21-årige Emma synes, at tiden går langsomt, og Miguel savner sin datter og vil tage hjem allerede på dag 2. Læs mere om årets deltagere her

Torsdag den 27. februar – Ida Auken møder sure vindmøllenaboer:

Ida Auken har sagt ja til at tilbringe to dage sammen med utilfredse naboer til vindmøller. Det gør hun i DR2’s nye programserie ’Realitytjek’ torsdag klokken 21.30. Undervejs får hun et helt nyt indblik i, hvad det vil sige at bo tæt op af en vindmølle. For Ida Auken vil have nye kæmpe vindmøller op i området, og de lokale siger nej tak. Ask Rostrup er vært.

Fredag den 28. februar – Ny programserie om farlig arv:

DR2 har fredag klokken 22.00 premiere på programserien ’En farlig arv’, som er i fire dele. Det første, Jon beslutter sig for at undersøge, er hans genetik og epi-genetik. Ens hjerne er ens gener, derfor opsøger Jon en af landets førende genforskere, Lasse Folkersen, for at blive klogere på, hvad han har med i bagagen. Jon vælger samtidigt at åbne op for, hvad der epigenetisk er at spore rundt om hans gener. Alt sammen for at finde ud af, hvad han har arvet fra sin familie, som i generationer har haft det svært.

Lørdag den 29. februar og søndag – Så er det MGP-tid igen:

Så er det igen tid til MGP. De otte MGP-finalister og aftenens værter, Joakim Ingversen og Kristian Gintberg, er klar til at lave årets største fest direkte fra Royal Arena i København. Joakim Ingversen og Kristian Gintberg har forberedt et show sprængfyldt med sjov og overraskelser, som de glæder sig til at præsentere for publikum og resten af Danmark. Både DR1 og DR Ramasjang sender direkte klokken 20.00, og Ramasjang varmer også op med deltagerne fra klokken 19.15. Ramasjang genudsender også finalen søndag klokken 7.30. Læs mere om sangerne og sangene her

Lørdag den 29. februar – To danske film på DR2:

Der er udsigt til ikke mindre end to danske film på DR2 lørdag aften, hvis du ikke er til MGP. Klokken 20.00 viser kanalen filmen ’Miraklet’ fra 2014, som Simon Staho har instrueret, og hvor blandt andre Sonja Richter, Peter Plaugborg og Ulrich Thomsen medvirker. Det er et trekantsdrama om kærlighedens magt og troens galskab, om fortrængte længsler og dansens helende kraft. Klokken 23.00 gælder det ugens filmperle på DR2, som i denne uge er ’Vinterbrødre’ af islandsk-danske Hlynur Pálmasson. Det er vinter og koldt. Brødrene Emil og Johan arbejder i kalkbruddet. Vi følger deres rutiner, vaner og ritualer samt en voldelig splid, der udvikler sig mellem dem og en anden familie. Filmen er en fortælling om mangel på kærlighed, med fokus på lillebroren Emil og hans behov for at blive elsket og begæret.

Lørdag den 29. februar – Bogselskabet med Adda Djørup:

En fræk hankat dukker op i en forfatters liv og forfører hende, så hun glemmer alt omkring sig. Adda Djørup er aktuel med romanen ’Bulgakovs kat’ og er gæst hos Anne Glad i ugens ’Bogselskabet’ på P1 lørdag klokken 14.30 og på DR’s radioapp.

Søndag den 1. marts – Sådan får du kors og bånd og stjerner på:

Dronningen deler ordener og medaljer ud til både høj og lav i Danmark. Men hvad skal der til for at få dem og er det Dronningen selv der afgør, hvem som skal have dem? Hvorfor har vi hele dette royale ordensvæsen og hvilken berettigelse har de historiske traditioner i vor tid? I programmet på DR1 søndag klokken 20.00 kommer seerne med ind bag slottets mure, når Dronningen holder audiens og tager imod danskere fra alle samfundslag, der kommer for at sige tak for deres ordner og medaljer. I en åbenhjertig samtale med journalist Karsten Kjær fortæller Dronningen om, hvordan hun som ung var nervøs ved at tale med folk, men nu med stor fornøjelse modtager både kendte danskere og helt almindelige borgere i audiens.

Søndag den 1. marts – DR Big Band fejrer 50 år gammelt album:

DR Big Band fejrer søndag klokken 20.00 50-året for udgivelsen af Miles Davis’ legendariske album ’Bitches Brew’. Det sker i Studie 2 i DR Koncerthuset med to nordiske trompet-pionerer i front: Palle Mikkelborg og Arve Henriksen. Sammen med komponisten og pianisten Søren Møller og percussionisten Marilyn Mazur hylder de det berømte album, som ændrede jazzen for altid. Læs mere om koncerten her

Søndag den 1. marts – Luisi og ’Valkyrien’ på DR2:

DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi har et særligt forhold til Wagners operaer, og han har modtaget en amerikansk Grammy for sin fortolkning af Ringen. På DR2 søndag klokken 19.00 kan du se ham dirigere DR Symfoniorkestret og tre af vor tids førende Wagner-sangere i en koncertopførelse af første akt fra ’Valkyrien’. I rollerne som Siegmund og Sieglinde er sopranen Lise Davidsen og tenoren Stephen Gould, mens Stephen Milling synger baspartiet som den brutale Hunding. Mathias Hammer er vært for koncerten, som er optaget i januar i DR Koncerthuset.