Ukrainske børn skal lære DR's Børste at kende i bogform

To af bøgerne med værtsfiguren Børste fra DR Minisjang bliver nu oversat, så 1-3-årige ukrainske børn i Danmark kan få glæde af dem. Bibliotekerne har allerede bestilt 3000 eksemplarer.

En af siderne fra 'Børste finder en hat' på ukrainsk. (© DR/Forlaget Alvilda)

Børn, der er kommet fra Ukraine til Danmark i forbindelse med krigen, får nu snart mulighed for at stifte bekendtskab med pindsvinet Børste, der er værtsfigur på DR Minisjang for de 1-3-årige.

To af Børste-bøgerne, som Tine Kej har skrevet, og som DR Salg har udgivet i samarbejde med Forlaget Alvilda, er netop blevet oversat til ukrainsk. Og når ’Børste finder en hat’ og ’Børste vil ha’ plaster på’ kommer fra trykken til juli, vil ukrainske børn og deres forældre kunne låne bøgerne via en række danske biblioteker.

Indtil videre har bibliotekerne bestilt 3000 eksemplarer af Børste-bøgerne. På ukrainsk får Børste navnet Koljutjka.

- Vi har fået bøgerne oversat, efter at vi fik en henvendelse fra Centralbibliotekerne, der gerne vil kunne tilbyde litteratur til flygtninge, der er kommet til Danmark, på deres eget sprog. Det særlige ved Ukraine er, at der ikke rigtig findes børnelitteratur på ukrainsk i Danmark i forvejen, ligesom det er svært at importere allerede eksisterende bøger fra et Ukraine i krig, forklarer projektleder Julie Egemar fra DR Salg.

En blåstempling af Børste

Når bøgerne først kan udkomme til juli, skyldes det, at der er lang leveringstid på bøger. Derudover er det lige nu svært at skaffe papir til at trykke bøger på.

- Det er ikke noget, hverken forlaget eller DR tjener penge på. Men det er et godt formål, og at centralbibliotekerne spørger, ser vi som en blåstempling af Børste, som de dermed siger er god og afprøvet nok – også til andre end danske børn, siger Julie Egemar.

Børste og Minisjang så først dagens lys i marts 2021 og har siden taget både de mindste børn og deres forældre med storm.

- Modtagelsen har været enormt positiv, og der har været en stor opbakning til, at DR har lavet et public service-tilbud, som tager målgruppen og dansk småbørnskultur seriøst. At vi nu også får mulighed for at glæde ukrainske børn i Danmark med Børste, og at han kan være en af deres første læseoplevelser på deres eget sprog i en svær tid, er virkelig smukt. Og den mulighed sagde vi naturligvis straks ja tak til, siger B&U-chef Morten Skov fra DR.

På dansk er der udgivet tre bøger med Børste lige nu, og efter planen kommer der tre nye til efteråret.

Forsiden til 'Børste finder en hat' på ukrainsk. (Foto: DR/Forlaget Alvilda)