Ulla Essendrop undersøger livet på nettet i nyt TV-program

Torsdag den 8. april er der premiere på første afsnit af ’Mit liv på nettet’, hvor Ulla Essendrop med udgangspunkt i egne vaner og en stor nysgerrighed går tæt på de sociale medier og undersøger danskernes digitale liv.

Gennem seks afsnit forsøger Ulla Essendrop at få svar på sine egne dilemmaer på sociale medier i serien "Mit liv på nettet". (Foto: Nelle Kristine Renberg Andersen.)

For langt de fleste er sociale medier en del af dagligdagen. Flere gange i timen tjekker vi apps og platforme, der kræver, at vi accepterer mange siders vilkår og betingelser, før de kan bruges. Men hvor mange af os ved egentligt, hvad vi siger ja til, når vi sætter et flueben i boksen? Og hvad betyder det, at så mange af os er aktive på sociale medier?

DR sætter fokus på problemstillinger som disse i ’Mit liv på nettet’ med Ulla Essendrop som vært. Det bliver sendt for første gang torsdag aften på DR1 klokken 21.25 og kan ses på DRTV fra morgenstunden torsdag.

Legeplads og skyggesider

- For mig har sociale medier været en stor legeplads. Jeg har altid elsket at boltre mig der, men dog har man de seneste år fået øje på nogle problemstillinger, som for mange mennesker er svære at forholde sig til, siger Ulla Essendrop, der blandt andet kan følges på Instagram som @ullaessendrop.

Hun er selv meget interesseret i sociale medier, og hun er glad for at have fået muligheden for at sætte fokus på danskernes digitale liv med den nye serie.

- Jeg synes, det hele har været så diffust. Vi ønsker at konkretisere livet på nettet med udgangspunkt i nogle helt almindelige hverdagssituationer og hverdagsdilemmaer, siger Ulla Essendrop.

De sociale medier kan nemlig være mere end en legeplads for mange mennesker, og i ’Mit liv på nettet’ behandles også skyggesiderne ved de store platforme. I det første af seks afsnit, sætter Ulla Essendrop fokus på afhængighed af sociale medier.

- Nogle gange føler jeg, at jeg ikke selv har kontrollen over, hvor meget tid jeg bruger på det. Platformene er jo designede til at lokke og forstyrre og kalde på vores opmærksomhed, meget mere end vi selv har lyst til. Jeg ved ikke, om andre kender det der med, at man får en skål chips på bordet og bare helt bevidstløst rækker hånden ud og bliver ved med at spise. Det er lidt det samme med telefonen, siger Ulla Essendrop.

Svære dilemmaer

Hvert program tager fat i en ny problemstilling, som alle udspringer af Ulla Essendrops egen undren. Overskrifterne er overforbrug, misinformation, mobning blandt børn og unge, deling af billeder af børn, hvad der sker med vores digitale arv, når vi ikke er her længere, og hvor meget platforme som Facebook ved om os alle sammen. Det har da også været vigtigt for Helle Rasmussen, der er redaktør på programmet, at der behandles emner, som vedrører mange danskere.

- Det har været vigtigt for os, at seeren kan spejle sig i Ulla Essendrops oplevelser i programmet. For eksempel: ’Hvad sker der egentligt med hendes profiler på sociale medier den dag, hun dør?’ Det er også noget nyt, vi alle skal forholde os til, siger Helle Rasmussen og fortsætter:

- Det er i bund og grund det, programmet handler om. Er vi overhovedet helt bevidste om, hvilken magt de her platforme har i vores hverdag? Vi har formet programmerne ud fra, at det hele tiden tager udgangspunkt i noget, som Ulla har på hjerte, siger Helle Rasmussen.

Problemstillingerne kan være svære at blive kloge på, og det har da også været vigtigt for Ulla Essendrop, at hendes konkrete oplevelser kan bruges som eksempler i programmet.

- Vi har taget udgangspunkt i alt det diffuse, hvor man tit hører, at der kan være nogle problemer, men som folk ikke rigtig orker at forholde sig til. Det har jeg heller ikke selv orket, men nu har vi tænkt, at vores opgave er at konkretisere det og bruge hverdagsdilemmaer til at illustrere det for danskerne. Jeg har for eksempel ikke lyst til at dele billeder af mit barn på sociale medier, og det bruger vi som udgangspunkt for et af programmerne, siger Ulla Essendrop.

De sociale mediers magt

Man skal se programmet for at finde ud af, hvad Ulla Essendrop konkret lærer i de seks afsnit. Dog vil hun gerne løfte sløret for, at oplevelsen har været en stor øjenåbner for hende.

- Jeg er på ingen måde blevet ekspert, men jeg har fundet ud af, at sociale medier har meget større indflydelse på vores adfærd og vores liv, end vi alle sammen er klar over. Det er noget, som jeg tænker meget over, og jeg tror, at det er på tide, at vi åbner døren og kigger på de her ting, siger Ulla Essendrop.

På baggrund af sine oplevelser i programmet, har Ulla Essendrop også selv foretaget ændringer i sin adfærd på sociale medier. Dog er det vigtigt for holdet bag programmet, at de ikke fremstår moraliserende.

- Vi er ikke ude på at fortælle folk, hvordan de skal opføre sig, og hvad de skal vælge i deres måde at bruge sociale medier på. Vi prøver bare at anskueliggøre, hvad det er man siger ja til, hver gang man åbner sin app. Hvordan kan vi navigere i det uden at afgive for mange af vores egne rettigheder og lade det styre for meget af vores liv? Det er det, som vi skal tage stilling til, og som programmet sætter fokus på, siger Ulla Essendrop.

Danskernes liv på nettet

Holdet bag programmet er glade for, at DR behandler sociale medier og det liv, som vi alle lever på platformene med ’Mit liv på nettet’. Der ligger nemlig et stort element af public service i programmet, mener Helle Rasmussen.

- Vi giver danskerne nogle redskaber og muligheden for at få en større bevidsthed om, hvad det indebærer at være på de sociale medier. Det er første gang, at en serie tager fat om de her hverdagsdilemmaer, som så mange mennesker oplever, siger hun.

Også Ulla Essendrop bakker op om programmets element af public service.

- Jeg tror på, at vi skal løfte lidt af gardinet for, hvad det er, de egentligt gør ved os, hvordan de påvirker os, hvor meget magt de har, og hvor meget vi gerne vil have, at sociale medier fylder i vores liv. Det er noget, der har optaget mig indgående i årevis, og jeg er enormt glad for, at DR sætter fokus på det nu, siger Ulla Essendrop.

Første afsnit af ’Mit liv på nettet’ bliver sendt torsdag den 8. april kl. 21:25 på DR1, og der er seks afsnit i alt. Programmerne kan også ses på DRTV her