Ultra-børnene skal kunne det hele selv

DR Ultras børnekommentatorer har forberedt sig længe. De skal på egen hånd kunne føre seerne igennem fodboldkampene.

Mads og Simon var de første børne-fodboldkommentatorer hos DR Ultra. De fortalte om deres forventninger i et interview fra DRs VM-studie på Bryggen. (Foto: Skærmdump © DR)

I forbindelse med to ottendels-finaler og selveste VM-finalen kan man opleve de i alt seks børnekommentatorer, som efter en grundig casting er blevet udvalgt til at være en del af ’VM på Ultra’.

I søndags kommenterede Simon og Mads den første ottendels-finale, og i de kommende uger skal Laust, Sigurd, Magnus og Adam i hold af to kommentere yderligere to kampe. Og de kommer til at være helt på egen hånd.

Der vil ganske vist være en voksen Ultra-vært i studiet med de to børn, men det er børnene, som skal føre seerne igennem selve fodboldkampen, mens værten sørger for alt det udenom.

”Vi forventer, at børnene er 100 procent selvkørende, når det gælder kommenteringen af fodboldkampene. Værten driver tingene frem, holder hånd i de sociale medier og sørger for, at der er styr på optakten. Men det er udelukkende børnene, der kommenterer, hvad der sker på banen, stemningen og facts om spillerne,” siger Matilde Rasmussen, som er redaktionssekretær på DR Ultra og har forberedt børnene på opgaven.

Børnene skal være trygge

Fordi der forventes så meget af børnene, har castingprocessen også været ekstra grundig. Ultra-redaktionen ville nemlig være helt sikre på, at de udvalgte børn kunne klare den store opgave.

”Det kræver enormt meget af et barn at være på live i de cirka 105 minutter, vi sender, og derfor var live-castingen både vigtigere og mere grundig end sædvanligt. Vi har fundet seks børn, som i hold af to kan gøre hinanden bedre i kommentatorgerningen, men også støtte sig til hinanden i tiden op til,” forklarer redaktør Jonas Kryger Hansen, som især lægger vægt på, at børnene skal føle sig godt tilpas.

”Det er vigtigt, at børnene, vi bruger, er trygge omkring udfordringen. På den måde lever de nemlig bedre i kampene, og så er det vigtigt for os at understrege, at VMDR Ultra handler om at have det sjovt med fodbold,” siger han.

Udover at børnene har lært deres kommentatormakkere godt at kende, har de også mødtes med de Ultra-værter, som de skal være sammen med ved de enkelte kampe. Endvidere har DR Sportens fodboldkommentator Jens Jacob Juulsager kigget forbi for at give børnene gode råd til, hvordan man kommenterer en fodboldkamp.

”Vi har også snakket roller med børnene, så de ikke snakker i munden på hinanden. Det har været en af de største udfordringer, fordi børnene jo ikke kender hinanden i forvejen. Så det har vi givet dem nogle værktøjer til at undgå,” forklarer Matilde Rasmussen.

Naturligt at bruge børnekommentatorer

Man kunne have undgået det store forberedelsesarbejde ved at bruge voksne kommentatorer, men for DR Ultras kanalredaktør, Kirstine Vinderskov, gav det sig selv, at det selvfølgelig skulle være børn, der kommenterer kampene.

”Ideen kom fra redaktionen. Vi overvejede, hvad vi skulle gøre, hvis vi ville lave noget lidt anderledes, og så var det naturligt at have børnekommentatorer. Børnene er meget vidende, og de dyrker det helt ekstremt og på en helt anden måde end mange voksne,” siger Kirstine Vinderskov.

For hende er det vigtigt, at VM-dækningen på DR Ultra har børnene i fokus, men der er også fordele ved at vælge børn frem for voksne kommentatorer.

”Vi tænker, at de kan bidrage med noget andet end voksenkommentatorer. De er ikke underlagt de samme regler for, hvad man må og ikke må sige, så vi regner med, at det bliver en anden form for kommentering,” siger hun.

Hvis man vil opleve børnekommentatorerne i aktion, foregår det igen på DR Ultra tirsdag den 1. juli fra klokken 17.45, samt på finaledagen søndag den 13. juli fra klokken 20.45. Den første kamp med børnekommentatorer, som blev sendt på DR Ultra søndag den 29. juni, kan genses på dr.dk/tv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter