’Ultra Nyt’-vært: ”Jeg blev frustreret af TV-Avisen”

Tommy Zwicky er de nye børnenyheders redaktør og en af værterne på programmet. Som barn blev han frustreret af at se TV-Avisen, og i dag mener han, at der er brug for børnenyheder mere end nogensinde.

Redaktøren og en af værterne på ’Ultra Nyt’ er Tommy Zwicky. Han har blandt andet tidligere lavet ungdomsprogrammerne ’Skum TV’, ’Store Nørd’ og ’Sommer Summarum’. Han har startede dog sin karriere i det seriøse hjørne med ’TV 2 Nyhederne’ og ’Operation X’. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © DR)

Tommy Zwicky er de nye børnenyheders redaktør og en af værterne på programmet. Som barn blev han frustreret af at se TV-Avisen, og i dag mener han, at der er brug for børnenyheder mere end nogensinde.

Den 4. marts rammer en ny kanal fladflimmeren, når DR Ultra går i luften. Det er den nye kanal for større børn, og et af de nye programmer er børnenyhedsudsendelsen, 'Ultra Nyt'. Sidste gange, man sendte børnenyheder er i Danmark var i 1973 med DRs 'Børnenes TV Avis'. I de sidste 20 år har Sverige vist deres 'Lilla Aktuellt', Tyskland har 'Logo!', og Norge viser 'Supernytt'.

 Tommy Zwicky er redaktør på 'Ultra Nyt', som kommer til at sende 8 minutter fra mandag til torsdag, og den sidste dag i ugen er han også selv vært på programmet. Ifølge ham kommer programmet til at fokusere på fakta og det håndgribelige.

"Ideen med hele programmet er, at få børnene til at forstå den nyhed, forældrene måske har snakket om ved middagsbordet. Det gør vi via ren nyhedsformidling, ved at fortælle de præcise fakta i historien og lade de voksnes nyheder tage sig af alle spekulationerne," fortæller Tommy Zwicky.

"Jeg blev aldrig klogere"

Redaktøren er sikker på, at mange børn opfanger mange flere nyheder, end voksne tror - men de forstår dem bare ikke helt. Derfor glæder han sig til 'Ultra Nyt'. Som barn savnede han ikke selv deciderede børnenyheder, selvom TV-Avisen ikke helt var hans kop te.

"Som barn troede jeg, at jeg blev stærk af at spise spinat. Det gjorde jeg ikke - og så gad jeg ikke spise det mere. Jeg troede også, jeg ville blive klog af at se TV-Avisen. Men jeg forstod ikke hvad der blev sagt, og så stoppede jeg med at se det," fortæller redaktøren og understreger, at han er glad for, at børn endelig får målrettet et nyhedsprogram:

"Jeg tror, der er brug for børnenyheder mere end nogensinde i dag, hvor børn får nyheder fra alt fra Facebook til TV-Avisen. Det er virkelig på tide."

Ultra anerkender frygt

Nyhederne, som 'Ultra Nyt' vil bringe, vil både være de nære historier om, at flere og flere børn får kæledyr, men også de mere dystre. For ifølge Tommy Zwicky skal 'Ultra Nyt' kunne bringe alle slags nyheder.

"Hvis massakren på Utøya var sket, mens vi sendte, ville vi selvfølgelig også bringe det. Vi ville dog vente et par dage, til alle fakta faldt på plads," fortæller redaktøren, "men vi kommer ikke uden om, at sige hvor mange, der blev dræbt. Børnene vil ikke forskånes, og hvis vi siger, at mange blev dræbt, vil de jo alligevel spørge: "Jamen, hvor mange?"

Tommy Zwicky indrømmer, at det bliver svært at fortælle den slags nyheder, men i sådan en situation vil der blive gjort meget ud af at sige, at det er helt normalt at være bange.

"Jeg glæder mig ikke specielt til at skulle fortælle sådan nogle historier til børn. Men vi håber, det kan få forældrene til at spørge deres barn, om de også er bange, og på den måde få talt om nyheden," siger Tommy Zwicky.

Nyheder uden vejr

'Ultra Nyt' kommer til at ligne de normale nyheder meget. Én vært, der laver oplæg til nyheden, et indslag, tilbage til værten igen og så videre. Der er dog ikke nogen vejrudsigt til børnene. I Sverige begyndte børnenyhederne 'Lilla Aktuellt' også uden vejrudsigter, men de måtte hurtigt krybe til korset, og indføre dem i slutningen af udsendelsen. Børnene følte ikke, det var en rigtig nyhedsudsendelse uden en vejrudsigt. Tommy Zwicky ved godt, at 'Lilla Aktuellt' fik kritik for ikke at vise vejret, men han kan ikke se ideen med at lave en børnevejrudsigt.

"Det er meget få mennesker, der ikke kan forstå de vejrudsigter, der findes i forvejen. Derfor har vi ikke en i 'Ultra Nyt'. Men hvis vi ender med at få hug af børnene for ikke have en, så kan det jo være vi må ændre mening," siger Tommy Zwicky.

Selvom grundformen for udsendelsen kommer til at være det samme i fremtiden glæder redaktøren og værten sig til at se, hvordan 'Ultra Nyt' kommer til at se ud om et halvt år.

"Lige nu er der en uge, til vi sender, men jeg kan ikke vente med at komme i gang. Vi er klar til at kunne sende i morgen, hvis det var. Det bliver sindssygt spændende at se, hvordan det ser ud om et halvt år - og hvad med om to? Det bliver fedt at være med til."

'Ultra Nyt' starter med at sende mandag den 4. marts klokken 18.00 på den ny kanal DR Ultra.

I sin fritid er 36-årige Tommy Zwicky en stor spilnørd, og han har altid en spillemaskine med i tasken. Derhjemme har han en stor samling af spillekonsoller, og han snakker meget om computerspil med sine to nevøer. Han fik et 13-tal for sin eksamensopgave om Scientologys skoler på Journalisthøjskolen og startede sin karriere på TV2 Nyhederne. I 2011 var han med til at lave DR-programmet 'Nørd på eventyr', som vandt tv-prisen for det bedste børneprogram.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter