’Ultra Nyt’ vil ikke være først – men bedst

I denne uge har DR sendt nyheder for børn i to år. Redaktør og vært Tommy Zwicky mener, at eksempelvis terrorangreb, valg og skolekonflikt har vist, at der var behov for nyheder i børnehøjde.

  • ’Ultra Nyt’ kan fejre to års fødselsdag onsdag, og generaldirektør Maria Rørbye Rønn bed i bogstaveligste forstand til bolle og kom med til redaktionsmødet, hvor fødselsdagen blev fejret.Maria Rørbye Rønn fortalte, at hun ofte ser ’Ultra Nyt’ på sin tablet, og at hun også af og til gør det sammen med nevøer og niecer. Hun mener, at ’Ultra Nyt’ sidder i skabet, og at redaktionen har gjort et flot stykke arbejde med at servere nyheder for de 7-12-årige, som er målgruppen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Generaldirektøren fremhævede også ’Ultra Nyt’ som et flot samarbejdsprojekt internt i DR, hvor nyhederne både laves af DR Danmark i København og Aarhus – og sammen med DR Nyheder. Redaktionen i Aarhus var også med i fødselsfejringen via et videomøde. Også de fik boller – men der var også Nutella, bemærkede nogen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Redaktør og vært på ’Ultra Nyt’, Tommy Zwicky, glædede sig i sin tale over, at ’Ultra Nyt’ bliver tage seriøst, og at nyhedskollegerne i DR også tager børnenyhederne seriøst. Nogle gange bliver DRs korrespondenter for eksempel brugt i ’Ultra Nyt’, og tidligere på ugen forklarede erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin for eksempel, hvad en strejke var, da SAS’ fly forblev på jorden. Når Michael Jeppesen er med på billedet, er det, fordi han følger Maria Rørbye Rønn til sit DR2-program. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Fødselsdagen blev fejret i mødelokalet Doktor Lieberkind, og her talte redaktionen også om den afstemning, man har kørt blandt seerne om, hvad der har været den vigtigste nyhed i ’Ultra Nyt’s levetid. Her røg ebola-epidemien ind på en førsteplads, mens Emmelie de Forests Grand Prix-sejr i 2013 blev vurderet til en 2’er. På fødselsdagen handler ’Ultra Nyt’ blandt andet om, at børn af psykisk syge selv har en større risiko for at blive psykisk syge, og om hvordan Islamisk Stat ødelægger kulturarven. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  • Tommy Zwicky og Pernille Rudbæk er værter på ’Ultra Nyt’, der bliver sendt mandag til torsdag klokken 18.00. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)
1 / 5

”Hvad synes du selv? Hvad har været den mest væsentlige nyhedshistorie, ’Ultra Nyt’ har sendt?”

Sådan har spørgsmålet lydt de seneste dage fra redaktionen bag DRs nyheder til de 7-12-årige. Svaret blev ebola-epidemien, og det afslørede ’Ultra Nyt’ i udsendelsen onsdag, hvor DRs børnenyheder kunne fejre to års fødselsdag.

Når vært og redaktør på ’Ultra Nyt’, Tommy Zwicky, bliver spurgt om det samme, synes han faktisk, at det er svært at vælge.

”Vi har dækket flere valg, som for eksempel kommunalvalget, Europa-Parlamentsvalget og skolevalget, og det, synes jeg, er en af de vigtige opgaver for os: at fortælle børn, hvad demokrati går ud på, og hvad valg i grunden er for noget,” forklarer Tommy Zwicky.

Han nævner også forrige års lærerkonflikt og historier om krige, katastrofer og terrorangreb som nogle af de væsentligste, ’Ultra Nyt’ har sendt i de godt 320 udsendelser, det er blevet til siden premieren den 4. marts 2013.

”Inden ’Ultra Nyt’ kom til verden, havde børn ikke nogen valgmulighed. De kunne kun få nyhederne præsenteret i et voksenunivers, og det glæder mig, at der nu er lavet om på det. Jeg synes også, at de seneste to år har vist, at både voksne og børn har et behov for, at vi er der,” siger Tommy Zwicky.

100.000 ser med hver uge

I løbet af en uge er det omkring 100.000, der følger ’Ultra Nyt’, og hver aften mellem klokken 18.00 og 18.10, hvor programmet bliver sendt, er det 25 procent af alle 7-12 årige med fjernsynet tændt, som ser enten Pernille Rudbæk eller Tommy Zwicky byde velkommen. Dagligt ser cirka 5.500 også ’Ultra Nyt’ via dr.dk.

Modsat så mange andre nyhedsredaktioner har ’Ultra Nyt’ ingen ambitioner om at være først med det sidste.

”Det vigtigste for os er snarere, at vi er de mest korrekte, og at vi formidler, hvad der er sket i en sag – ikke, hvad man tror, det måske kan udvikle sig til. ’Ultra Nyt’ dækker kun konflikter, naturkatastrofer og forsvundne fly, når vi vurderer, at børnene har hørt eller set om dem i andre medier,” forklarer Tommy Zwicky.

Her er det så ’Ultra Nyt’s opgave at sætte begivenhederne ind i en ramme, så børnene forstår dem – hvad de måske ikke gør, når de bliver fortalt i TV-Avisens eller Radioavisens sprog.

Tommy Zwicky nævner blandt andet terrorangrebene i Paris og København som to begivenheder, hvor han var godt tilfreds med, at børnene ikke alene skulle lade sig nøje med ”de voksnes nyheder”.

”Overordnet set vil vi gerne være tryghedsskabende og sørge for, at børnene ved, hvad der er sket. Vi skal sørge for, at de har fakta på plads,” siger Tommy Zwicky.

Hele udsendelsen om terrorangreb

Efter terrorangrebet havde ramt København den 14. og 15. februar, udvidede ’Ultra Nyt’ sin udsendelse mandag den 16. februar. Her brugte redaktionen hele udsendelsen på at fortælle om, hvad der var sket, ligesom der var gæster i studiet, som forklarede om den voldsomme weekend i København.

Samtidig trækker ’Ultra Nyt’ på nogle af DR Nyheders journalister og korrespondenter. For eksempel forklarede økonomi- og erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin tidligere på ugen i børnesprog, hvad en strejke er, da SAS’ kabinepersonale forblev på jorden.

”Jeg synes, at det sender et signal om, at vi tager børnene alvorligt, når de får de samme eksperter at se, som de voksne gør i deres tv-avis. Jeg håber da også, at børnene får lyst til at se TV-Avisen sammen med deres forældre og forstår mere af den, efter at vi er kommet,” siger han.

I løbet af de to år har ’Ultra Nyt’ også stået bag flere dokumentarprogrammer på DR Ultra – for eksempel om flygtninge fra Syrien, børns forhold til kroppen, børnerettigheder og autisme, for blot at nævne nogle af emnerne.

”Siger du A, må du også sige B. Når børnene får nyheder har de også krav på formater, hvor vi kan komme mere i dybden. Det kan vi i vores dokumentarer. De voksne har også nyhedsmagasiner, og jeg kunne da godt håbe, at ’Ultra Nyt’ en dag også får et fast nyhedsmagasin, hvor vi kan få lidt mere plads til at diskutere og debattere nyheder med vores seere,” siger Tommy Zwicky.

Helt overordnet mener han, at ’Ultra Nyt’ i dag er, hvor programmet skal være.  De nye tiltag har i højere grad været på de sociale medier, som redaktionen stadig arbejder med at inddrage i udsendelsen.

Sport er ikke så stort et hit

Én af de ting, der har overrasket redaktionen, er, at sport ikke er et entydigt hit hos målgruppen. Nærmest tværtimod.

”Vi tager selvfølgelig fat på problemerne med fodboldlandsholdet, ligesom vi omtalte OL og fodbold-VM. Men alt andet sport er ikke nødvendigvis et hit. Hvis man er håndboldpige, er det langt fra sikkert, at man er interesseret i at se noget om drenge, der spiller basketball,” forklarer Tommy Zwicky.

Ét af de store emner på ’Ultra Nyt’ i den kommende tid bliver dækningen af folketingsvalget. Det bliver første gang, ’Ultra Nyt’ skal dække det.

”Her vil vi helt grundlæggende forklare, hvorfor vi vælger et folketing, hvad partier er for noget, og hvad en statsminister laver. Vi arbejder også på at lave en partilederrunde, hvor politikerne taler i et sprog, så de 7-12-årige kan være med,” siger Tommy Zwicky.

Mens mange andre DR-udsendelser stort set kun hører fra seerne eller lytterne, når de er utilfredse med programmerne, er det nærmest modsat på ’Ultra Nyt’.

”Vi havde nok forberedt os på en klagestorm, men det er endt med, at vi både får mails fra børn og voksne, og langt de fleste er positive. Faktisk hører vi fra en del forældre, der roser os for, at vi er gode til formidle viden, og at deres børn nu bedre kan tale med. Det er jo en fantastisk reaktion,” siger Tommy Zwicky.

’Ultra Nyt’ fejrede sin to års fødselsdag med kage til onsdagens redaktionsmøde og et besøg af DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn. To års-jubilæumsprogrammet kan ses på DR Ultra onsdag klokken 18.00 – og på dr.dk/ultranyt derefter.

Facebook
Twitter