Undersøgende journalistik bliver allemandseje

I en tid med falske nyheder vil P1’s nye program sætte fokus på, hvor man har sine oplysninger fra. ’ Efterforskerne’ vil lave graverjournalistik live i radioen sammen med lytterne.

Rasmus Mark Pedersen, Gry Hoffmann og Anne Skjerning er klar til at snuse spændende historier op sammen med P1's lyttere.

P1-lytteren kan godt finde lup, pibe og deerstalker-hat frem, for nu åbner der sig en mulighed for at grave historier frem i bedste detektivstil.

Eftermiddagsprogrammet ’Efterforskerne’, der har premiere 30. januar, vil, som navnet antyder, nemlig undersøge forskellige sager i Danmark med lytternes hjælp.

Journalisterne vil løbende undersøge en historie og hver uge, når de går live i radioen, åbne ind til maskinrummet og fremlægge alt, hvad de ved i sagen. Herefter er det op til lytterne at henvende sig med tip og hjælpe med opklaringen. På den måde kan P1's lyttere blive en del af kanalens nye gravergruppe.

Meld tip direkte til journalisterne

Programmets lyttere får enorm betydning for, hvordan historien udfolder sig, fordi den beror på netop deres henvendelser.

Sådan er journalister også kommet på sporet af den første sag i ’Efterforskerne’. Redaktionen har fået et tip om, at nogen en lørdag morgen smed gifttønder i en sø i Nordsjælland. Det fortæller de i radioen med håb om, at lyttere vil melde ind, hvis de ved mere og for eksempel har set, hvem der kørte med tønderne.

I ugen mellem hver udsendelse graver journalisterne selv videre i sagen, men håber, at lyttere melder sig på banen for at hjælpe med efterforskningen:

”Enhver form for henvendelse er fed. Hvis nogen kan hjælpe os med tip, så hører vi gerne fra dem,” siger journalist Rasmus Mark Pedersen, som er en af programmets tre værter og blandt andet har erfaring med at lave undersøgende journalistik i Radio24Syvs gravergruppe.

Det kan være tip om en helt ny sag, som lytterne synes, at journalisterne skal undersøge. Men også tip, der kan videreføre den historie, som ruller i forvejen.

Og det bliver nemt at komme igennem til redaktionen:

”Jeg oplyser mit telefonnummer i radioen, for at folk kan få den mest direkte indgang og undgå at skulle igennem en sluse,” siger Rasmus Mark Pedersen, der er klar til at blive ringet op på alle tidspunkter.

Han og medværterne har dog en "plan "’ klar, hvis ingen lyttere ringer ind med ideer. Det er en liste med sager, som de kan tage op, så programmet kan fortsætte, når tiplinjen er kold.

Bliv klogere på undersøgende journalistik

Redaktionen ønsker at trække lytteren med helt ind i maskinrummet for den gravende og til tider meget langsommelige proces, der kendetegner undersøgende journalistik. Og her menes virkelig alle aspekter af den proces:

”Hvordan har vi fundet en oplysning? Hvem ringede vi så til? At vedkommende ikke har svaret efter fire dage, så hvem skal vi ringe til nu? Alt det inviterer vi lytteren ind til,” fortæller Rasmus Mark Pedersen.

For ham er det vigtigt, at værterne åbent fortæller om deres informationer:

”I en tid med falske nyheder er det vigtigt, at vi verificerer det, som vi ved. Men også, at vi er ærlige om, hvad vi ikke ved,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Når lytterne får mulighed for at komme tættere ind på selve den graveprocessen, vil det ifølge ham have en stor effekt:

”Så kommer den undersøgende journalistik til at blive allemandseje,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Ny stil på P1

Redaktionen består ud over ham selv af værterne Anne Skjerning og Gry Hoffmann samt redaktør Jesper Hyhne. Holdets sammensætning sætter efter hans mening store forventninger til deres præstation:

”Vi er to undersøgende journalister, så vi har benhårde krav om, at det hver gang skal være historier, som man ikke hører andre steder,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Han glæder sig til at tilføre P1 noget undersøgende journalistik, som er kanalens egen, og som kan bruges i både ’Efterforskerne’ og i ’P1 Orientering, men også andre steder i DR:

”Det er på tide at vise, at P1 ikke kun er eminent til viden og udsyn, men også kan lave egenproduceret undersøgende journalistik,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Skal handle om mere end risottoris

Han håber, at det bliver spændende for lytteren at følge med i, hvordan sagerne udfolder sig live i radioen:

”Det kommer til at blive den der serie, som du rigtig gerne vil følge med i. For hvad sker der næste gang i gifttøndesagaen? Jeg håber lidt, at man får følelsen af, ’uh, hvornår kommer næste afsnit’,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Succeskriteriet er enkelt, men ikke noget, man kommer sovende til:

”Hvis folk, der både lytter til P1, men også er en del af magteliten, om et år fra nu tænker, ’godt, at vi har efterforskerne’ eller ”øv, hvor irriterende, at vi har efterforskerne,’ så har vi nået et af vores mål. Vi skal bare ikke være ligegyldige. Vi skal lave historier, der betyder noget for folk. Det tror jeg, at P1 bliver løftet af, og at Danmark bliver et lidt bedre sted af,” siger Rasmus Mark Pedersen med et smil på læben.

Og redaktionen er forberedt på, hvornår en historie er næsten ligegyldig. I bunden af deres liste over ideer til historier, de kan undersøge som en plan B, har de skrevet følgende spørgsmål ned:

”Hvis vi løber tør for historier, og I hører mig sige, "i dag skal vi undersøge, hvorfor risottoris er så dyre’, så ved vi, at den er gal,” fortæller Rasmus Mark Pedersen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter