Ung bratschspiller blev P2’s talent – og Bent Sørensen fik den store pris

Fredag aften sendte P2 sin årlige klassiske musikfest, P2 Prisen, direkte til lytterne fra Odense Koncerthus. Otte priser blev uddelt – blandt andet til ildsjælen Mette Hanskov og en særlig begivenhed i en lagerhal.

 • P2 Talentprisen 2021 gik til bratschisten Nicholas Algot Swensen. (Foto: Søren Krabbe)
 • P2 Talentprisen 2021 gik til bratschisten Nicholas Algot Swensen. (Foto: Søren Krabbe)
 • Odense Symfoniorkester leverede musikken til P2 Prisen 2021. (Foto: Søren Krabbe)
 • Stine Rosengren fra P2 var vært for P2 Prisen 2021 i Odense Koncerthus. (Foto: Søren Krabbe)
 • Komponisten Bent Sørensen er ’P2 Kunstner 2021’ – som den første komponist nogen sinde. Et par af hans værker var på programmet ved P2 Prisen 2021 i Odense Koncerthus. (Foto: Søren Krabbe)
 • Komponisten Bent Sørensen er ’P2 Kunstner 2021’ – som den første komponist nogen sinde. Et par af hans værker var på programmet ved P2 Prisen 2021 i Odense Koncerthus. (Foto: Søren Krabbe)
 • Mette Hanskov blev ’Årets Ildsjæl’ ved P2 Prisen 2021. (Foto: Rune Mielonen Grassov)
1 / 7

Det forgange år har været helt specielt – også i den klassiske verden. Nærmest sigende for, hvordan coronaåret har været, måtte P2 fredag aften holde sin årlige klassiske musikfest, P2 Prisen, uden publikum i Odense Koncerthus.

Ikke desto mindre var der mange musikalske oplevelser at fejre fra det forgangne år. Det gjorde P2 i en direkte transmission på kanalen, hvor Stine Rosengren var vært. P2 Prisen 2021 blev til i et tæt samarbejde med Odense Symfoniorkester, som også leverede en stor del af musikken på aftenen, dirigeret af Magnus Larsson.

Ved prisfesten blev der samtidig sat navne på de sidste modtagere af de i alt otte P2-priser, som er blevet uddelt i år. Samtidig spillede flere af prismodtagerne også selv, hvilket for eksempel var tilfældet med modtageren af P2 Talentprisen 2021. For prisuddelingen var ikke mange minutter gammel, før det blev afsløret, at P2-talentet i år er bratschisten Nicholas Algot Schwensen.

- Nicholas Algot Swensen er noget så sjældent – som sjælden. Han er et sjældent stort talent, og han markerer sig på et for solisten sjældent instrument, nemlig bratschen. Nicholas har en usædvanlig sans for sit instrument og en stærk kunstnerisk personlighed, der brænder igennem både i rollen som solist og kammermusiker, og som i koncertsituationer uvægerligt fanger publikum. Med et helhedssyn på musikken, der også gør det til et behov for ham at dirigere, ser Nicholas musikken i et sjældent og større, meget berigende perspektiv, lød det i motiveringen fra P2.

Nicholas Algot Schwensen, der er født i 1999 og fra Gentofte, har også gået på Malko Dirigentskolen. Han kvitterede efterfølgende for P2’s pris med første sats af William Waltons Bratschkoncert.

Ildsjæl med generationsorkester

Siden 2013 har P2 hvert år uddelt prisen ’Årets Ildsjæl’ til en person, der har gjort noget særligt for og i dansk musikliv, har et særligt ’drive’, inspirerer andre, gør en forskel og arbejder lokalt eller på landsplan.

Efter at det er strømmet ind med kandidater og forslag, fra lyttere og netbrugere i den seneste tid, havde P2’s fagjury udvalgt tre finalister blandt alle lytternes indstillinger til prisen. Finalisterne var Mathæus Bech, der på domænet coronakoncerter.dk har streamet koncerter fra sin egen lejlighed aften efter aften under coronanedlukningen - samt Johanne Holten og Andrea Støier Andersen, der gennem ’Baggårdskunst’ begyndte at arrangere koncerter og forestillinger i københavnske baggårde, da man ikke længere kunne opleve kunsten i koncertsale og teatre.

’Årets Ildsjæl’ blev nu kontrabassisten Mette Hanskov, der ved siden af sit eget kunstneriske virke i årtier, har inspireret vidt forskellige mennesker til at mødes og spille musik sammen i et klassisk symfoniorkester.

- Et fyrtårn i dansk musikliv - en stjerne, en generøs ustoppelig ildsjæl med et evigt smittende, boblende humør. Det er nogle af de ord, som bliver brugt til at beskrive Mette Hanskov. I Generationsorkestret i Odense og Publikumsorkestret på Det Kongelige Teater formår Mette Hanskov at åbne orkestermusikkens verden for alle: amatører, børn, pensionister, studerende og professionelle. I musikglædens navn samler hun alle interesserede i det magiske fællesskab, der opstår, når orkestrets stemmer smelter sammen til smuk velklang, sagde Ida Riegels, jurymedlem og sidste års modtager af ildsjæleprisen, da hun afslørede dette år ildsjæl.

Dansk førsteopførelse i Odense

Allerede i januar blev det afsløret, at det i år for første gang nogen sinde er en komponist, der er P2 Kunstner 2021. Året igennem sætter P2 spotlys på komponisten Bent Sørensen, der kommer til at dukke op i en lang række sammenhænge på kanalen – og allerede har gjort det i de første fire måneder af året. Også han fik sin pris overrakt i Odense Koncerthus.

Ved P2-priskoncerten kunne lytterne samtidig opleve en danske førsteopførelse af Bent Sørensens ’Enchantress – Fem intermezzi for orkester’ med Odense Symfoniorkester, dirigeret af Magnus Larsson. Prisfesten bød også på ’Trompetkoncert’ af Bent Sørensen med Tine Thing Helseth som solist.

Det var P2-redaktør Esben Tange, der overrakte prisen som ’P2 Kunstner 2021’ på vegne af radiokanalen, og her hed det:

- Bent Sørensen har over de sidste fire årtier beriget verden med en række forunderlige musikalske værker. Med sin anelsesfulde natur og ofte tyste og inderlige karakter, indeholder Bent Sørensens musik en magisk kraft, som pirrer nysgerrigheden hos os lyttere. Lys og mørke udfolder sig i et væld af nuancer, og skønheden antager ofte nye former, hvorved Bent Sørensen på smukkeste måde skriver sig ind i traditionen fra tidligere musikalske mestre, og manifesterer klassisk musik som en nutidig kunstart, sagde Esben Tange.

 • P2 Prisen 2021 til ’Årets begivenhed’ gik til ekkokammeroperaen ’I går og i morgen’ fra Den Jyske Opera. (Foto: Troels Esmarch)
 • ’Årets Ildsjæl’ ved P2 Prisen 2021 blev kontrabassisten Mette Hanskov, der ved siden af sit eget kunstneriske virke i årtier, har inspireret vidt forskellige mennesker til at mødes og spille musik sammen i et klassisk symfoniorkester. (Foto: Troels Esmarch)
 • Prisen for Årets klassiske album gik til tenoren Mathias Hedegaard og Tove Lønskov (klaver) for deres indspilning af Schuberts ’Winterreise’. (Foto: Troels Esmarch)
1 / 3

’Årets begivenhed’ foregik i lagerhal

Priskoncerten foregik både i Carl Nielsen Salen og Pro Musica Salen i Odense Koncerthus for at fordele musikere og prismodtagere over mere plads. I Pro Musica Salen – og ude ved radioerne - var der mulighed for at opleve det, der skulle vise sig at få P2 Prisen for ’Årets begivenhed’ - nemlig Den Jyske Opera med Philipp Kochheim og Robert Schumanns: ’I går og i morgen’.

- På et tidspunkt, hvor vilkårene for den udøvende kunst og ikke mindst for landets operahuse var særdeles vanskelige, lykkedes det at skabe en stærkt vedkommende nutidig opera om ensomhed. Skabt hurtigt. Som en spontan reaktion på corona-situationen. Med publikum isoleret i hver deres aflukke i en rå lagerhal på havnen i Aarhus er ’I går i morgen’ en anfægtende og rørende forestilling om en kvinde, der er blevet forladt, og hvis liv er gået i opløsning – og et moderne poetisk ’take’ på romantikeren Schumann, og på liedsang som følelsernes intime kunstform, hed det i motiveringen.

Priser til klassiske album

Allerede tidligere på året offentliggjorde P2 modtagerne af priserne for det seneste års bedste klassiske album. Det blev:

 • Årets album, klassisk Schubert: Winterreise. Mathias Hedegaard (tenor) og Tove Lønskov (klaver)

 • Årets album, ny klassisk Bent Sørensen: Koncerter. Leif Ove Andsnes, Martin Fröst, Tine Thing Helseth, Det Norske Kammerorkester & Per Kristian Skalstad, DR Symfoniorkestret & Thomas Søndergård.

 • Årets internationale album Charles Ives: Symfonier. Los Angeles Filharmonikerne og Gustavo Dudamel

 • P2 Lytterprisen Bach: 6 Fløjte sonater. Michala Petri, Hille Perl, Mahan Esfahani

Og aftenens øvrige prismodtagere blev som tidligere nævnt:

 • P2 Kunstner 2021 Bent Sørensen, komponist

 • P2 Talentprisen 2021 Nicholas Algot Swensen, bratsch

 • Årets begivenhedI går og i morgen, ekkokammeropera. Den Jyske Opera

 • Årets ildsjæl 2021 Mette Hanskov

Det er muligt at høre eller genhøre ’P2 Prisen 2021’ på DR Lyd.