’Ung og ensom’ på DR1

13. maj kl. 21.00 på DR1: DR har fulgt seks unge, der tager os med om bag facaden, når ensomheden melder sig.

At være ensom er noget mange forbinder med at være gammel. Men virkeligheden er, at flere og flere unge også bliver ramt af ensomhed. DR har i fem måneder fulgt seks unge i alderen 13-24 år, der tager os med om bag facaden, når ensomheden får magten over deres liv. ’Ung og ensom’ er i fire dele og sendes første gang den 13. maj klokken 21.00 på DR1.

Laura, Louise, Albert, Signe, Thomas og Fransiska er nogle af de unge ensomme, der bor i Danmark. Med hver sit kamera har de filmet de mange svære kampe, som de står over for i hverdagen. Programserien kaster lys over de konsekvenser, det har for de unges livskvalitet og selvværd at være ensomme, og følger blandt andet forældrenes overvejelser om, hvordan de kan hjælpe de unge tilbage til de fællesskaber, som de har så svært ved at indgå i.

Laura var usynlig

Laura er en af de unge, som seerne møder. Selvom hun kun er 13 år, har hun allerede mange erfaringer med ensomhed. I skolen har hun gennem flere år været udsat for psykisk mobning. Der blev ikke talt til Laura, og når hun selv henvendte sig, blev hun afvist. Til sidst følte hun sig helt usynlig og selvværdet blev dårligere og dårligere. Derfor skiftede Laura skole for at få en ny chance og etablere nye venskaber, men ensomheden sidder stadig i hende.

Ensom hele livet

Louise har følt sig ensom hele livet. Hun har været på kontanthjælp i to år og bruger det meste af sin tid hjemme og alene. Når ensomheden melder sig, kommer også de negative tanker, og derfor har Louise stor glæde af at besøge ’Ungerådgivningen’ for at få sparring på, hvordan hun kan komme ensomheden til livs. Trods mange nederlag i livet har hun valgt at kæmpe for at komme ud af sin ensomhed. Nu starter hun i praktik i Føtex og håber på, at hun kan få nogle nye bekendtskaber.

Ensom studietid

For fire år siden flyttede Thomas fra familie og venner for at studere i Herning. I stedet for at dyrke de nye relationer på studiet i Herning, har Thomas udelukkende haft fokus på venskaberne fra ’gamle dage’. Det har betydet, at Thomas’ studietid har været præget af stor ensomhed. Når han ikke er på studiet bruger han tiden hjemme, hvor han det meste af tiden spiller på computerspil. Det får ham til at glemme sin ensomhed for en stund.

Flere end 210.000 danskere føler sig ensomme. Det er både mænd, kvinder, unge, gamle og voksne midt i livet, som oplever ensomhed. Men på trods af, at rigtig mange kender følelsen af at være ufrivilligt alene, er ensomhed noget, de færreste taler åbent om.  Den tavshed vil DR være med til at bryde og har fra uge 17 haft fokus på ensomhed med indsatsen ’En som mig’. Programmet ’Ung og ensom’ er en del af temaet om ensomhed på DR.