Ung pianist og cyklende cellist blev hædret af P2

Så blev de sidste to modtagere af P2 Prisen fundet. De – og de syv andre 2020-prismodtagere – blev fejret ved P2’s musikfest lørdag aften i DR Koncerthuset. Du kan fortsat se prisshowet på DRTV.

 • Den 24-årige pianist Gustav Piekut blev P2 Talentet 2020. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
 • Den 24-årige pianist Gustav Piekut blev P2 Talentet 2020. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
 • Cellisten Ida Riegels blev ’Årets Ildsjæl’ ved P2 Prisen. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
 • Cellisten Ida Riegels blev ’Årets Ildsjæl’ ved P2 Prisen. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
 • Stephen Milling blev udnævnt til 'P2 Kunstner 2020' og sang - sammen med DR Symfoniorkestret - i hele anden halvdel af P2 Prisen 2020. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
1 / 5

Så er alle årets modtagere af P2 Prisen 2020 fundet og blevet hyldet.

Lørdag aften holdt P2 sin årlige klassiske musikfest i DR Koncerthuset, hvor det forgangne års mange musikalske oplevelser blev fejret. Og samtidig blev der sat navn på de sidste to af de i alt ni P2-priser, der er blevet uddelt i år. De andre modtagere er blevet afsløret i løbet af de seneste måneder, og flere af dem var også på scenen ved prisfesten.

Vært Stine Rosengren havde knapt budt velkommen til aftenen i Koncertsalen og direkte på P2, før det blev afsløret, at den unge pianist Gustav Piekut bliver årets modtager af ’P2 Talentprisen’.

24-årige Gustav Piekut er vokset op i Kolding, han begyndte at spille klaver som 6-årig og debuterede med Sønderjyllands Symfoniorkester som 12-årig. I dag studerer han på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og sidste år udsendte han sit debutalbum med Beethovens ’Diabellivariationer’.

- Gustav Piekut har i de seneste år markeret sig som en usædvanlig og indlysende begavelse på sit felt. At træde ind på den internationale musikscene med så dristigt et debutprojekt som en indspilning af Beethovens notorisk krævende ’Diabellivariationer’, inden man overhovedet har færdiggjort sine studier, er ambiøst. Men resultatet viser, som alt andet, Gustav Piekut træder frem med, at vi i denne unge musiker har fået en ny, dansk pianist, der både mener det alvorligt med musikken og er i stand til at indfri de høje krav, han stiller til sig selv, lød det i motiveringen fra P2 Prisens fagjury.

Gustav Piekut kvitterede for prisen ved at spille Claude Debussys ’L’isle joyeuse’ og Beethovens ’Bagatel, opus 126, nr. 2’.

P2 Talentpris-modtageren kan også høres i ’P2 Koncerten’ den 13. februar og den 16. marts, hvor han byder på henholdsvis Beethovens ’Diabelli-variationer’, Debussy og Schubert.

Cyklende med cello

Aftenen bød også på noget så sjældent som en cyklende cellist på scenen.

Siden 2013 har P2 hvert år uddelt prisen ’Årets Ildsjæl’ til en person, der har gjort noget særligt for og i dansk musikliv, har et særligt ’drive’, inspirerer andre, gør en forskel og arbejder lokalt eller på landsplan.

Siden starten af januar har P2’s lyttere og dr.dk’s brugere kunnet foreslå kandidater, og til sidst var der tre nominerede: Organist Katrine Immerkjær Kristiansen, der har taget initiativ til Orgelklubben for børn rundt i hele landet, mezzosopranen Lise Christensen og tenoren Mike Bricegirdle, der står bag Søholm Opera, som fylder Samsø med opera og koncerter sommer og vinter, samt cellisten og cyklisten Ida Riegels. Hun har etableret sig som cyklende cellist med turneer i både ind- og udland med en lang række koncerter.

- Ida Riegels får P2 Prisen som ’Årets ildsjæl’ 2020 for tidssvarende og original musikformidling i en tid, hvor bæredygtighed og kommunikation via digitale medier er med til at bringe musikken ud i nye afkroge og til et bredere publikum. Ikke alene rejser hun rundt både i Danmark og i Europa med hyppige koncertstop undervejs; hun tilbagelægger de mange kilometer på smukkeste, klimavenlige vis på cykel med sin cello på bagagebæreren. Og celloen – den har hun såmænd bygget selv, lød det blandt andet i motiveringen af P2 Prisens fagjury, der fortsatte:

- Om tilhørerne er slotsgæster, skoleelever, højskolekursister, kirkegængere – eller turister ved Den Lille Havfrue, køer og æsler på en østjysk mark, eller de sprøjtende vande i mødet mellem Kattegat og Skagerrak i Skagen, så møder de i Ida Riegels en musiker, der i kraft af professionelt musikerskab, pædagogisk nærvær, moderne transportform og Instagram-venlige rejseskildringer i helt exceptionel grad inspirerer på tværs af alder, køn og geografi, lød det.

Stine Rosengren var vært for P2 Prisen 2020 (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

P2-kunstner gav andet sæt

Allerede i oktober blev det afsløret, at operasangeren, bassen Stephen Milling bliver ’P2 Kunstner 2020’. Han fik også sin pris overrakt ved festen, inden han sang i hele andet sæt af P2-priskoncerten og blandt andet bød på arier fra Wagners, Beethovens og Wagners hånd. Det gjorde han – sammen med DR Symfoniorkestret, dirigeret af Petr Popelka, der stod for den musikalske ledsagelse ved P2-priskoncerten.

- Stephen Milling er en dansk verdensbas med et menneskeligt ansigt. Med en scenisk gennemslagskraft og en stor mørktfarvet stemme rig på farver trænger Stephen Milling ind under huden på os lyttere, så vi oplever ægte og til tider foruroligende følelser hos en række af operalitteraturens fascinerende skikkelser – det være sig en ulykkelig skæbne, som den svigtede Kong Marke i ’Tristan og Isolde’, en vismand af den anden verden som Sarastro fra ’Tryllefløjten’ eller en af de grumme mænd Hunding og Hagen i ’Nibelungens Ring’, hvor Stephen Milling får ondskaben til at lyne, lød det i motiveringen fra P2 Prisens fagjury.

Traditionen tro kommer P2’s lyttere til at høre en del til årets P2-kunstner Stephen Milling i løbet af 2020. I årets løb medvirker operasangeren blandt andet i ’P2 Koncerten’, i ’P2 Puls’ og programmerne ’Bravo’ og ’Stines søndag’ på P2, ligesom Stephen Milling den 12. maj giver en kammerkoncert i DR Koncerthuset, hvor P2’s lyttere kan møde ham og også stille spørgsmål. P2 er også på pletten til august, når Wagners ’Tannhäuser’ transmitteres fra festspillene i Bayreuth med Stephen Milling på rollelisten.

Seks priser afsløret for to uger siden

Allerede den 25. januar blev seks af årets ni P2-prismodtagere afsløret i programmet ’P2 anbefaler klassisk’, og de blev også fremhævet ved uddelingen.

Her gik priserne til:

 • P2 Lytterprisen: Den Danske Strygekvartet – ’Prism II – strygekvartetter af Bach, Schnittke’ (ECM)

 • Årets album, klassisk: Den Danske Strygekvartet – ’Prism II – strygekvartetter af Bach, Schnittke’ (ECM)

 • Årets album, ny klassisk: Nordic String Quartet – ’Pelle Gudmundsen-Holmgreen: Strygekvartetter, vol. 1’ (Dacapo)

 • Årets internationale album: ’Lise Davidsen – musik af Wagner og Richard Strauss’, Lise Davidsen, sopran, Philharmonia Orkestret, dirigeret af Esa-Pekka Salonen (Decca)

 • Årets klassiske begivenhed: Hans Abrahamsen og Det Kongelige Teater for operaen ’Snedronningen’

 • Årets initiativ: Copenhagen Phil for ’Afgørende øjeblikke’ – koncertrække, podcastserie og liveperformance. Instruktør og manuskriptforfatter Rune David Grue og lavet i samarbejde med Dark Matters og Third Ear.

Publikum til P2 Prisen og radiolytterne fik også lejlighed til at høre musikken fra flere af prismodtagerne under selve prisfesten. Her kunne de blandt andet opleve ’Årets begivenhed’ – nemlig blomsterscenen fra Hans Abrahamsens opera ’Snedronningen’ fra Det Kongelige Teater og opleve modtagerne af ’Årets Album, Ny klassisk 2020’ – Nordic String Quartet – på Koncertsalens scene. Kvartetten bød på 4. satsen fra ’Strygekvartet nr. 2, Quartetto facilie’ af Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

P2 Prisen 2020 kan fortsat ses på DRTV her, ligesom koncerten kan høres på DR’s radioapp og via dr.dk/p2koncerten.