Unge musikere er klar til at dyste i P2 Kammermusikkonkurrence

Musikken er klassisk, men ensemblerne er ikke som så ofte før, når P2 for 12. gang holder sin kammermusikkonkurrence fra den 1. til 4. november. Man kan selv blive publikum, og P2 sender i alt 15 timer.

Nordic String Quartet er en af deltagerne ved P2 Kammermusikkonkurrence 2017. (Foto: pr-foto © Type 2)

DR Koncerthuset kommer til at summe mere af konkurrence, end det normalt er tilfældet, når en række unge, klassiske musikere skal dyste om priser, ære og koncert-engagementer fra den 1. til 4. november.

Da bliver P2 Kammermusikkonkurrence holdt for 12. gang. DR holder konkurrencen hvert tredje år for unge musikere under 35 år, og siden starten i 1991 har kammermusik-dysten for eksempel givet karrieren et spark for Nightingale String Quartet, Trio Vitruvi, Trio con Brio, The Danish String Quartet, Mythos og andre kammermusikere.

P2-vært Rie Koch bliver vært for konkurrencen, som alle selv kan komme ind at overvære i DR Koncerthuset, hvis de har lyst til det. Første og anden runde fra 1.-3. november foregår i Koncerthusets Studie 2, mens finalen lørdag den 4. november kan opleves i Koncertsalen.

I alt 10 kammerensembler kæmper om 1. prisen på 100.000 kroner, 2. prisen på 50.000 kroner, 3. prisen på 20.000 kroner, alle doneret af Wilhelm Hansen Fonden, og om koncert-engagementer i Berlin og Bruxelles samt i indtil videre 15 danske musikforeninger. Derudover er der også en præmie på 25.000 kroner fra Dansk Komponistforening til den deltager, der laver den bedste fremførelse af et nyere dansk værk.

Nye konstellationer denne gang

”Konkurrencen denne gang skiller sig ud ved, at der er andre konstellationer end tidligere. Der er færre klavertrioer og blæserkvintetter end andre år, og det er tydeligt, at de unge prøver nye konstellationer af. For eksempel har vi to saxofonkvartetter og en særlig duo, bestående af sopran og fløjte,” forklarer Marie Rørbech, der er producent på P2 Kammermusikkonkurrence. Hun har et helt særligt forhold til konkurrencen, da hun selv fik præmie i den i 1998 som pianist i en duo.

Deltagerne i 2017-udgave af P2 Kammermusikkonkurrence er akkordeontrioen ítríó, Aros Guitar Duo, Duo Frølund-Barfoed (klarinet og klaver), Erlendis Quartet (guitar), inDuo (sopran og fløjte), Jór Saxofonkvartet, strygekvartetten Nordic String Quartet, Quartet Vela (saxofon), klarinettrioen Spell og fløjte- og klarinetduoen Ventus.

”Der er ingen tvivl om, at P2 Kammermusikkonkurrencen er et udstillingsvindue for unge musiktalenter, og jeg tør godt love et superhøjt niveau. Mange af kammermusikerne er i træningslejr lige nu og har travlt med at forberede sig,” siger Marie Rørbech.

Har udpeget 80 minutters musik

På forhånd har hver af deltagerne skullet vælge 80 minutters repertoire ud fra forskellige tidsperioder. I 1. runde af P2 Kammermusikkonkurrence må man selv vælge, hvad man vil spille, men går man videre, er det juryen, der vælger, hvad man vil ud høre af den valgte musik. Hvor konkurrencen starter med 10 deltagere, er der seks deltagere i anden runde, mens finalen bliver med tre kammermusik-konstellationer.

”Jeg tror, vi vil komme til at se flere optrædener med en visuel profil fremover. Publikum er blevet mere krævende, og vi er mere forvænt med levende billeder på for eksempel de sociale medier. Det smitter også af på de unge ensembler i P2 Kammermusikkonkurrence,” siger Marie Rørbech.

P2 sender over 15 timer

Hvis man for eksempel sidder i Ringkøbing eller Skagen og ikke kan sidde på publikumssæderne i DR Koncerthuset, vil man sagtens kunne følge med alligevel. Sammenlagt sender P2 over 15 timer fra konkurrencen.

Onsdag, torsdag og fredag transmitterer P2 direkte fra første og anden runde – alle dage fra klokken 12.15-15.00 og med en opsamlings-udsendelse hver dag klokken 19.20-20.00. Finalen om lørdagen kan høres direkte den 4. november fra klokken 14.00-19.20. Mens Rie Koch er vært på scenen i DR Koncerthuset, er Mathias Hammer det på P2.

Juryen til P2 Kammermusikkonkurrence har denne gang oboisten Bjørn Carl Nielsen som juryformand, og derudover er medlemmerne pianisten Katrine Gislinge, violinisten Line Fredens, cellisten Henrik Brendstrup og akkordeonisten Bjarke Mogensen, der selv prøvede at vinde P2 Kammermusikkonkurrence i 2011 med duoen Mythos.

De har tidligere vundet P2 Kammermusikkonkurrence

 • 2014 Trio Vitruvi

 • 2011 Mythos

 • 2009 Trio Ismena

 • 2006 Trio Aristos

 • 2004 The Danish String Quartet

 • 2002 Trio Con Brio

 • 2000 Trio Ondine

 • 1998 Cailin Kvartetten

 • 1996 Eskær Trio

 • 1993 Den Skandinaviske Guitarduo

 • 1991 Den Danske Blæseroktet

Facebook
Twitter