USA får besøg fra DR – og DR får besøg fra USA

DR Symfoniorkestret giver seks koncerter på den amerikanske vestkyst i de kommende uger, mens New York Filharmonikerne og chefdirigent Alan Gilbert gæster Danmark for første gang i 50 år.

DR Symfoniorkestret giver seks koncerter i USA, og P2’s lyttere kan følge med i turneen. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

DRs klassiske musikere på amerikanske scener – og amerikanske, klassiske musikere på besøg i DRs koncertsal. Det er sådan kort fortalt, hvad der kommer til at ske i den kommende tid.

Torsdag aften kan P2-lytterne og koncertgængerne i et totalt udsolgt DR Koncerthuset få en forsmag på den musik, som DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi har med, når de på søndag drager på en to uger lang turné til den amerikanske vestkyst sammen med sopranen Deborah Voigt.

OM USA-TURNÉEN

DR Symfoniorkestrets USA-turné er finansieret af A. P. Møller og Hustru Chastine Møllers Fond til almene kulturelle Formaal, Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, Knud Højgaards Fond samt transportfirmaet Damco.

Det er DR Symfoniorkestrets første, rigtige udlandsturné med Fabio Luisi, og valget af destination er på ingen måde tilfældig. USA har i flere år været italienske Fabio Luisis andet hjemland. Han har været dirigent på Metropolitan Operaen i New York og stået på podiet hos mange amerikanske orkestre.

Udover de mange instrumenter har DR Symfoniorkestret Mahlers 1. symfoni, Carl Nielsens 6. Symfoni og Helios-ouverture samt Wagners Wesendonck-lieder med i bagagen, når de spiller i Santa Barbara, Palm Desert, San Diego, Costa Mesa og San Francisco fra den 28. marts til den 3. april.

Udbrede værdier og spillestil

”Når vi prioriterer det store arbejde, der ligger i at arrangere koncertrejser med over 100 musikere, er det selvfølgelig i høj grad for at slå DR Symfoniorkestrets navn fast internationalt. Men samtidig brænder vi for at udbrede de værdier og den spillestil, som orkestret står for. Vi er kendt for vores særlige, demokratiske orkesterkultur, som giver plads til de enkelte musikeres personlige indtryk – og det er ret enestående i forhold til de tunge hierarkier, der er normen i de fleste udenlandske symfoniorkestre,” skriver chefen for DR Kor & Orkestre Kim Bohr i koncertprogrammet til på torsdag.

Hvis man vil følge med i turnéen, er det værd at slå vejen forbi DR Symfoniorkestrets Facebook-side undervejs, og derudover sender P2 reportage og transmissioner i påsken fra turneens to sidste koncerter i San Francisco – nemlig den 16. og 17. april.

Koncert nummer 16.229 er i DR Byen

Nærmest samtidig med at DR Symfoniorkestrets musikere får amerikansk inspiration, får kollegerne fra New York Filharmonikerne også danske input, når de giver deres koncert nummer 16.229 – i DR Koncerthuset. Det gør de torsdag den 6. april med chefdirigent Alan Gilbert.

Orkestret er USA’s ældste og mest berømte – grundlagt i 1842. Det har turneret til 432 byer i 63 forskellige lande, for eksempel til Sovjet under den kolde krig, og som det første amerikanske orkester nogen sinde har det også optrådt i Nordkorea. På verdensplan anslår man, at orkestret denne sæson når ud til 50 millioner lyttere gennem koncerter, turneer, streaming og transmissioner. Herunder også til P2’s lyttere, der kan lytte direkte med den 6. april, hvis de da ikke var nogle af de heldige, der nåede at få billet til koncerten. Her vil newyorkerne blandt andet byde på Mahlers 4. Symfoni og Bartóks ’Musik for strygere, slagtøj og celeste’.

”Vi har et brændende ønske om at blive inspirerede og lære af andres orkestres kultur og spillestil – og at høre, hvordan de klinger i DRs enestående koncertsal. Publikum sætter åbenbart også pris på, at vi inviterer musikalske gæster, for der er totalt udsolgt,” siger Kim Bohr.

DR Byen får også andre gæster i den kommende tid. I næste sæson er Wiener Filharmonikerne på vej, og det samme er en række af de førende orkestre fra resten af Norden.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve