USA vil fucke med din hjerne - og Frankrig vil med Gintberg på kanten

Flere af DRs velkendte programmer er på vej til udlandet på det lokale sprog.

’Gintberg på kanten’ vises allerede i lokale udgaver i Norge, Canada og Spanien. Nu er Frankrig også interesseret. Her er Jan Gintberg i Rødovre – et program, der vises på lørdag klokken 20.00 på DR1. (Foto: Jens Thorborg © Type 2)

Hvordan ser Jan Gintbergs programmer mon ud i en fransk udgave? Og hvordan ser Jan Hellesøe fra ’Fuckr med din hjerne’ på DR3 mon ud i en amerikansk version? Svarene vil måske komme i løbet af det kommende år, for flere udenlandske TV-stationer og produktionsselskaber viser nu interesse for flere af DRs velkendte udsendelser, som er opfundet af DR selv.

Ovenpå MIPTV-messen i april har DR Salg fået afsat flere såkaldte optioner til især produktionsselskaber, som nu har en periode til at forvandle de danske formater til en udenlandsk version med en lokal vært, men hvor grundideen er den samme som den danske.

Produktionsselskaber i USA har sikret sig en option til både DR3’s ’Fuckr med din hjerne’ og det fire timer lange program ’Smerte Eksperimentet’, hvor Thomas Skov og Emil Thorup prøvede at sætte sig i kvinders sted og foretog en mandefødsel for åben skærm på DR3.

”Det er relativt nyt, at DR er begyndt at sælge formater i Cannes. Efterhånden har vi fået opbygget et flot katalog med tilbud, og der er stor efterspørgsel efter dem. Alle TV-stationer og produktionsselskaber vil gerne have fat i den gode og originale idé,” siger Helene Aurø, der er salgs- og marketingchef i DR Salg.

Et fransk produktionsselskab har sikret sig en option til at lave ’Gintberg på kanten’ i landet, og får man en fransk TV-station med på ideen, går den i fodsporet på Norge, Canada og en TV-station i Catalonien i Spanien, som allerede laver deres egen udgave af det populære DR1-program.

’Dommer for en dag’ til Ukraine

DR lavede også en helt konkret aftale i Cannes, om et program, der nu bliver sat i produktion. Ukraine vil gerne lave programserien ’Dommer for en dag’, som DR2 sendte i 2014 med Mette Walsted Vestergaard som vært.

’Dommer for en dag’ er en programserie, hvor seerne og de inviterede dommere skal idømme straf i en række forskellige straffesager, der indebærer vold, uagtsomt manddrab, spritbilisme og tyveri.

Hvad er en rimelig straf for forbrydelsen? lyder det i udsendelserne, hvor man i hvert program tager udgangspunkt i en virkelig straffesag, hvor gerningsmanden er kendt skyldig ved en dansk domstol, og uden at kende den afsagte dom i den virkelige retssag skal dommerne, som består af almindelige borgere vurdere, hvad de mener straffen bør være for forbrydelsen. Til sidst i programmet får seerne og dommerne mere at vide om den ”rigtige” dom.

”Det er første gang, vi sælger denne serie til udlandet, og det glæder mig, at det nu er sket,” siger Helene Aurø.

Ét af de mest succesfulde salg af DRs programformater er sket til Norge, hvor ’Hammerslag’ har kørt i en snart en årrække med stor succes under titlen ’Solgt’.