Utroskab, punktlighed og en forførende matematiklærer: ’Sara & Monopolet’ rykker ind i ’Aftenshowet’

Denne sommer står ’Aftenshowet’ i dilemmaernes tegn, når Sara Bro i selskab med sit trofaste monopol vender danskernes aktuelle problemstillinger i programmet. Vi var med en aften.

Sara Bro med Kaspar Colling Nielsen, Jacob Haugaard og Cecilie Beck, der var klar til at diskutere danskernes sommerdilemmaer. Foto: Sebastian Alexander Skousgaard. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

Der er larmende stille i ’Aftenshowets’ traditionsrige studie ved Rådhuspladsen midt i København. Klokken er lidt over syv, og Mette Bluhme Rieck og Sara Bro står klar foran kameraerne, mens monopolet tager plads ved et bord bagerst i rummet. En markering sætter ’Aftenshowets’ jingle i gang.

- Godaften og velkommen til ugens sidste ’Aftenshowet’, hvor jeg endnu engang er i fremragende selskab. Jeg har nemlig besøg af dig, Sara, og dit håndplukkede monopol, lægger vært Mette Bluhme Rieck ud i studiet denne torsdag aften.

Ved siden af står Sara Bro, som denne sommer er rykket fra radioen på P4 og ind i ’Aftenshowet’. For den garvede radio- og tv-vært er det dog ikke nyt at skulle balancere mellem radio og tv.

- Formatet ligner faktisk meget ’Hjerteflimmer’, som jeg lavede back in the day. Man sidder fire mennesker omkring et bord og taler om et givent emne. Lignende formater har fungeret som fjernsynsprogrammer i DR i en lang årrække, men det har været enormt sjovt at skulle indgå i ’Aftenshowet’ og få de to programmer til at spille sammen, siger Sara Bro.

Fra radio til TV

I første del af ’Aftenshowet’ minder Mette Bluhme Rieck tiåret for tragedien på Utøya og kigger frem mod det nært forestående OL i selskab med ingen ringere end endnu en Sara Bro – nemlig den tidligere danske svømmer Sarah Bro. Imens gør ’Sara & Monopolet’ klar til deres tur.

I aften består monopolet af musiker og entertainer Jacob Haugaard, studievært Cecilie Beck og forfatteren Kaspar Colling Nielsen, og som sædvanligt er Jacob Haugaard mødt op i et af sine utallige farverige jakkesæt. Selvom formatet ikke er fremmed for Sara Bro, kan hun dog alligevel mærke, at der er forskel på at lave ’Sara & Monopolet’ i radioen og på tv.

- Her i ’Aftenshowet’ har vi ikke en pause med musik, som afbryder samtalerne. Når vi laver radio, kan man normalt bruge afbrydelserne som åndepauser eller til at forberede næste bid. I radiostudiet kan jeg også signalere med hænderne til de medvirkende, at nu skal vi til at videre i teksten eller runde af, og det kan jeg jo ikke gøre midt i et tv-studie. Helt lavpraktisk skal vi bare have nogle klare aftaler med gæsterne, siger hun og fortsætter:

- Der er også mange flere mennesker involveret i sådan en produktion, og man skal lige pludselig forholde sig til at have mennesker i ørerne, der kommer med input på en helt anden måde, end når man sender radio. På den måde er det sværere, men det er også vildt sjovt.

Sara Bro forbereder sig til aftenens udsendelse. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

Plads til både store og små dilemmaer

Det er blevet tid til, at aftenens dilemmaer skal på bordet. Først efterspørger en mor råd til, hvordan hun tackler at date sin datters matematiklærer. Umiddelbart et simpelt dilemma, der dog får monopolet sendt i vidt forskellige retninger. Alt fra opfordringer til at date mere over ForældreIntra til Jacob Haugaards historier om at mobbe børn af skolelærere flyver til højre og venstre.

På mange måder er ’Sara & Monopolet’ i ’Aftenshowet’ præcis, som man kender det fra radioen, og det har været vigtigt for Sara Bro at bevare nærheden med sine gæster.

- Jeg har kæmpet for at bevare det intime monopolrum, hvor der er plads til en personlig samtale, ligesom vi har det i radiostudiet, når vi sender derfra. Det havde jeg en stærk mistanke om, at vi godt kunne lykkes med herinde, siger hun.

Som noget nyt har holdet forsøgt at få danskerne til selv at sende videoer ind til ’Sara & Monopolet’, hvor de skal uddybe et dilemma. Dog har det været svært at få folk til, hvilket Sara Bro ser som helt forståeligt.

- Jeg tænker, at det er et tegn på, at de dilemmaer, som folk henvender sig med, faktisk er noget, som de mener ret alvorligt. På en måde kan programmet være sidste instans for de her diskussioner, og det er mit indtryk, at problematikken ofte er nået til et punkt for dem, som skriver til os, at vores program er en af deres sidste muligheder for at få vendt de her ting med andre. Det kan ofte handle om ret alvorlige eller tabubelagte emner, og derfor har mange ikke lyst til at stå frem med deres rigtige navn og ansigt, hvilket der faktisk kun er en person, som indtil videre har gjort, siger hun.

Utroskab og afrunding

Tilbage i studiet er dilemmasnakken i fuld gang. En mand skal oplæres på sit nye job af den person, som hans kone tidligere har haft en affære med. Efterfølgende er en kvinde utilfreds med sin veninde, der går meget op i, om folk kommer til tiden – ofte uden grund.

- Jeg synes, at alle de dilemmaer, vi behandler i aften, er supergode. Selv de helt små spørgsmål kan ofte afføde en ret fed debat, og det er fedt at forsøge at skabe en balance mellem de tungere emner og de lidt mere grineren eller ’lette’ dilemmaer, siger Sara Bro.

I studiet bliver snakken rundet af, og efter en kort afsked fra værterne er ’Aftenshowet’ ovre for i dag. Kameraerne slukkes, men snakken går stadig lystigt om monopolets bord, hvor dagens emner langt fra er færdigdiskuterede.

- Det er så sjovt at skulle træde ind i ’Aftenshowet’ med det her format. Folk er megasøde, og vi har fået er en virkelig god reaktion på de programmer, som vi har sendt indtil videre. På ’Sara & Monopolet’ er vi kun tre mennesker, og ’Aftenshowet’ er en ret stor produktion, men vi er blevet taget supergodt imod og glæder os helt vildt til at sende de kommende uger, afslutter Sara Bro.

’Aftenshowet’ sendes mandag til torsdag klokken 19.05 på DR1 og allerede sendte programmer kan streames på DRTV. ’Sara og Monopolet’ sender i ’Aftenshowet’ til og med den 5. august.

Facebook
Twitter