Værd at vide om antenne-tv og kanalsøgning

I den kommende tid bliver tusindvis berørt af antennearbejde, som i første omgang kan medføre sort skærm. Det kan der dog gøres noget ved – nemlig ved at lave en kanalsøgning. Se spørgsmål/svar om sagen her.

Hvis man ser TV med antenne, er der grund til at være opmærksom på antennearbejde over hele landet den kommende tid. Her er det antenner på huse i Gudhjem. (© Jan Dohrmann)

Hvorfor har jeg sort skærm på mit antenne-tv?

Svar: Du kan muligvis have sort skærm på dit antenne-tv, hvis der er udført arbejde på antennemasterne i dit område. Det sker i løbet af 2019 og 2020. Du skal blot foretage en kanalsøgning efter antennearbejdet for at se DR’s kanaler igen. Ellers kan det hjælpe at flytte din antenne en smule i vandret retning. Se om der er sket antennearbejde eller antennearbejde på vej i dit område her

Hvordan foretager jeg en kanalsøgning?

Svar: Hvordan en kanalsøgning foretages, afhænger af hvilket tv, du har. Som udgangspunkt kan du gå ind i menuen på dit tv, vælge ’satellit og antenne’ og vælge ’automatisk kanalsøgning’. Alternativt kan du søge din manual for dit tv frem via internettet, hvis du ikke længere har den liggende. Er du stadig i tvivl, bør du kontakte din tv-leverandør eller forsøge at finde mere hjælp på tv-producentens hjemmeside.

Jeg har kanalsøgt, men signalet er dårligt. Hvad gør jeg?

Svar: Der er ikke blevet ændret på signalstyrken, men kun på frekvensen. Det betyder, at du bør kunne modtage samme signal, som du plejer, men at du måske skal justere eller rykke din stueantenne lidt. Dette bør løse problemet.

Hvordan kan jeg se, om min antenne-installation har brug for justering?

Svar: Er det fortsat ikke muligt at få kanalerne tilbage på skærmen, kan det skyldes, at din antenne-installation skal justeres eller repareres. Her er det vigtigt at tjekke, om antennestikket sidder ordentlig i fjernsynet, og at eventuelle samlinger og stik er samlet ordentligt fra fjernsynet til antennen eller antennestikket. Antennekablet må heller ikke have skarpe ’knæk’, da det kan beskadige kablet.

Er der andet, jeg skal være opmærksom på?

Frekvensændringerne sker på baggrund af en politisk beslutning, hvor frekvenser over 700 MHz bliver frigjort til mobilnet. Fra den 2. juni 2020 skal man sikre sig, at man har et DVB-T2-kompatibelt tv eller modtagerboks, som kobles til dit fjernsyn. Efter den 2. juni 2020 kan sort skærm på dit antenne-tv derfor ikke løses med en kanalsøgning. Læs mere her.

  • Læs brochuren 'Sådan sikrer du det bedste antennesignal' her