Velkommen indenfor i Carl Nielsens verden

I dag lanceres en ny international portal for Carl Nielsen i anledning af nationalkomponistens 150-års fødselsdag.

I forbindelse med fejringen af 150-året for Carl Nielsen åbnes nu websitet www.carlnielsen.org. (Foto: Det kongelige Bibliotek © Type 1)

I dag, mandag den 17. november, lanceres en ny international portal for Carl Nielsen i anledning af nationalkomponistens 150-års fødselsdag. På www.carlnielsen.org kan man fremover dykke ned i Nielsens liv, lytte til hans musik og få overblikket over alle store koncerter og begivenheder i.f.m. fejringen - i hele verden.

Det er ikke mindst takket være sange som Jeg ved en lærkerede og Jens Vejmand, at Carl Nielsen er blevet folkeeje i Danmark. At han også skrev komplekse og radikale værker er til gengæld de færreste bekendt. Med DR som initiativtager vil en række danske kulturinstitutioner med www.carlnielsen.org nu åbne op for kendskabet til den danske nationalkomponist.  Sitet byder bl.a. på biografiske essays, masser af musik og billeder fra komponistens liv - frit stillet til rådighed af alle rettighedshavere.

DRs Ensemblechef Kim Bohr er meget tilfreds med det nye tiltag og udtaler:

"Samarbejdet mellem en række institutioner fra det danske musik- og kulturliv har i fællesskab, med generøs støtte fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, skabt en unik portal, som forhåbentlig vil bringe Carl Nielsen bredere ud verden. Carl Nielsen er - visse steder i udlandet - en lidt overset komponist, men med hans 150-års-jubilæum har vi en gylden mulighed for at fortælle hans historie, præsentere hans musik og forhåbentlig medvirke til at ensembler, orkestre og kor og hele verden får lyst til at stifte bekendtskab med ham."

Et af de store omdrejningspunkter for portalen er Carl Nielsens liv i 6 kapitler, skrevet af forfatter og komponist Karl Aage Rasmussen. Her bliver læseren guidet igennem Nielsens liv i en fængslende fortælling - for Nielsens liv var langt fra kedeligt:

"Sommeren 1914 blev et knudepunkt i Carl Nielsens liv. Efter mordet på den østrig-ungarske tronarving i Sarajevo gik der kun en månedstid, før brutale magtinteresser førte en række lande i blodig krig; allerede i august var Verdenskrigen en realitet. I månederne inden havde Nielsen under pres valgt at forlade sin stilling som kapelmester ved Det Kongelige Teater, og 31. maj ledede han sin sidste forestilling. Samtidig kulminerede krisen i ægteskabet, Anne Marie fik efterhånden sine værste anelser om utroskab bekræftet og indså at den i en årrække også havde involveret en meget nær veninde" udtaler Karl Aage Rasmussen.

Med bidrag fra pladeselskabet Dacapo er det også muligt, at gå på opdagelse i et omfangsrigt Carl Nielsen-diskotek, hvor man kan lytte til de mange fremtrædende værker. Tilsvarende har Det Kongelige Bibliotek stillet det samlede nodemateriale til alle værker til rådighed på sitet, ligesom man kan dykke ned i flere end 70 originale fotografier af den danske nationalkomponist.

Carl Nielsen-koncertkalender - åben for alle

Sidst, men ikke mindst, bliver Carl Nielsen-portalen også den største samlede kalenderoversigt med de mange nationale og internationale begivenheder, der arrangeres i anledning af Nielsen-året. Kalender-oversigten er åben for alle, og alle koncertarrangører - store som små - inviteres til at indtaste koncerter og arrangementer, der arrangeres i ind- og udland.

Det er projektleder i DR, Dominik Falenski, der har haft ansvaret for at realisere de mange visioner i den nye Carl Nielsen-portal, og han ser også frem mod, at sitet åbner for omverdenen:

"I et stort og frugtbart samarbejde er det lykkedes os at fusionere en enestående materialesamling, som forskere, forfattere og musikere på hvert sit felt har brugt årtier på at udarbejde. Vi har tilstræbt at skabe et dynamisk, overskueligt og brugervenligt website, der forhåbentlig inspirerer til, at man læser sig klogere på Nielsens liv suppleret af masser af illustrationer i både billeder og lyd. Og hvis interessen rækker videre, kan man fortsætte ind i koncertkalenderen og se efter, hvor og hvornår værkerne opføres."

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk